Két igazi klasszikust hoztunk ma az asztalra, amik húsvét előtt, közben és után is tökéletesek. Titkuk a házi készítésű majonézben rejlik!
Mielőtt nekiállhatnánk a salátáknak, készítsük el az alapját, a házi majonézt!
A házi majonéz hozzávalói:
-1 tojássárga
-só
-őrölt fehér bors
-1 kávéskanál mustár
-1,5 dl100%-os első préselésű finomított étolaj
-1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A tojásfehérjét elválasztom a sárgájától, utóbbiakat egy keverőtálba teszem. Habverővel elkezdem verni, közben ízesítem a sóval, a borssal és a mustárral. Eleinte cseppenként adom hozzá az olajat, folyamatos kevergetés mellett, majd később, amikor már összeállt a majonéz, picit bátrabban, vékony sugárban adagolom. A citromlevet is hozzáadom és addig keverem, míg elkészül a kívánt mennyiség. Kóstolok, és ízlés szerint ízesítek sóval, borssal.
Franciasaláta, az örök klasszikus
Ez a recept már nagyjából száz éve szerepel a magyar gasztronómiában, ám az idők folyamán némiképp módosult. Elkészítése családonként is változhat, így összeállíthatjuk a számunkra legkedvesebb variációt.
Hozzávalók:
-30 dkg zöldborsó
-20 dkg sárgarépa
-2 közepes csemegeuborka
-1 alma (nem baj, ha savanykásabb)
-1 kisebb fej hagyma
-egy kis pohár tejföl
-1,5 evőkanál majonéz
Elkészítés:
A sárgarépákat megtisztítom, és sós vízben felteszem főni. Amikor már majdnem jó, hozzádobom a borsószemeket is. Ha megfőttek, leszűröm őket, a répákat felkockázom. A hagymát megpucolom, és apró darabokra vágom. Az almának is eltávolítom a héját, és gerezdekre, majd kisebb darabokra vágom. A csemegeuborkát vékony karikákra, vagy még kisebb darabkákra szelem.
Ha a borsó és a répa kihűltek, hozzájuk adom a többi hozzávalót. A tejfölben elkeverem a majonézt, ráöntöm az eddigiekre és jól elkeverem.
Letakarva hűtőbe teszem, és várok, ugyanis nagyjából egy napra van szükség ahhoz, hogy összeérjenek az ízek.
Holland saláta
A holland saláta az első kettő ötvözete: nincs benne hús, és zöldségekből is csak a legkedveltebbek.
Hozzávalók:
-4 közepes krumpli
-1 fej lilahagyma
-4 csemegeuborka
-2 főtt tojás
-egy konzerv csemegekukorica
-2 teáskanál ecet
-3 dl víz
-só
-egy csapott evőkanál cukor
-egy pohár tejföl
-3 evőkanál majonéz
Elkészítés:
Elsőként egy ecetes levet készítek el, amiben állhat a krumpli és a lilahagyma. Ehhez a vízben elkeverem az ecetet és a cukrot is, ügyelve arra, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Beleteszem a felkockázott hagymát, és hagyom állni. A krumplit héjastól megfőzöm sós vízben, és még melegen leszedem a héjukat. Tetszés szerint felvágom, és beleteszem az ecetes vízbe a hagyma mellé. Húsz perc elteltével leszűröm őket. Hozzáadom a leszűrt kukoricát, az apróra kockázott csemegeuborkát, és a felvágott főtt tojásokat.
Jól összekeverem őket, majd összedolgozom a tejfölben elkevert majonézzel. Az előzőekhez hasonlóan letakarva hűtőbe teszem; másnap a legfinomabb.