A zöldhagyma ugyan egész évben kapható, mégis tavasszal a legzsengébb és legízletesebb. Egy kis jó minőségű fehérborral kiegészítve mennyei zöldhagymalevest készíthetünk belőle!
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 2 nagyobb csokor zöldhagyma (vagy akár medvehagyma)
- 2 evőkanál liszt
- 1,2 liter zöldségleves
- 2 dl száraz fehérbor
- só (ízlés szerint)
- frissen őrölt bors (ízlés szerint)
- 4 szelet kenyér
- 6 dkg reszelt sajt (a Mesterszakács szerint az Ementáli a legjobb erre a célra)
Így készül ez a mennyei zöldhagymaleves:
Elsőként megtisztítom a hagymákat: megmosom a csokrokat, a szárukat és végüket levágom, és vékony karikákra szelem őket. A vajat megolvasztom egy lábasban, majd picit párolom benne a hagymaszeleteket. Pár perc múlva rászórom a lisztet, összekeverem, és felöntöm a zöldséglevessel. Fedő alatt felforralom, beleöntöm a fehérbort, majd sóval és borssal ízesítem (ügyelve arra, hogy a zöldségleves eleve ízesítve van).
Míg fő a leves, elkészítem a pirítóst: a sütőt előmelegítem, és míg melegszik, a kenyereket megszórom reszelt sajttal (akár meg is lehet vajazni előtte!). A meleg sütőbe teszem, és aranybarnára pirítom, ez lesz a levesbetét.
Mire elkészül, a zöldhagymaleves is megfő: forrón tányérokba szedem, és a sajtos pirítóst kínálom mellé.