Barion Pixel Nem mindegy, milyen pózban alszol: ezt tükrözik az alváspózok – Coloré

Nem mindegy, milyen pózban alszol: ezt tükrözik az alváspózok

2023. 03. 07.

A hátadon, oldalt vagy hason fekszel? Mutatjuk, hogy a stresszt és a szorongást melyik alváspózzal kezelheted a legjobban.

A szervezeted alvás közben azon dolgozik, hogy helyreállítsa magát, feldolgozza a napi történéseket. Az alváspóz akár akadályozhatja is ezt a folyamatot. Életünk közel egyharmadát töltjük alvással vagy pihenéssel, ezért fontos, hogy olyan pozíciót válasszunk, amely segít egészségesnek maradni.

Ez alatt az idő alatt a test feldolgozza azokat az információkat és emlékeket, amelyekkel a nap folyamán találkoztunk. A jó éjszakai alvás kulcsfontosságú az érzelmi és a fizikai jóléthez, valamint az erős immunrendszerhez. Egy átlagos felnőtt számára általánosan szükséges alvásidő hét-nyolc óra minden éjszaka.

Az alvás és a mentális egészség gyakorlatilag elválaszthatatlan egymástól. Ha rendszeresen nem alszol eleget éjszaka, az befolyásolhatja a hangulatodat, fokozhatja a szorongást, a stresszt. Utóbbiak ébren tarthatnak éjszaka, ami ördögi körré válhat, és alvászavarhoz vezethet.

Létezik legjobb alváspóz?

Hason, háton, jobboldalt, baloldalt? Összegömbölyödve, egyenesen, egyik lábbal a másikon, szétterülve az egész ágyon? Egy párna? Kettő, három, egy sem? Párna a lábak között, térd alatt, has alatt? Annyi alváspóz létezik, hogy szinte lehetetlen összeszámolni.

A legjobb azonban az, amelyben a gerinced semleges helyzetben van. Ez biztosítja, hogy a nyakad, a hátad felső és alsó része ne legyen terhelésnek kitéve, és hogy a testtartásodat ne befolyásolja negatívan.

Háton alvás
A kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A hátadon alszol?

A háton alvást széles körben a gerinc számára legjobb alváspóznak tartják, mivel nem görbíti vagy hajlítja meg a testet. Emiatt a háton alvás a szorongás és stresszkezelés szempontjából is előnyös lehet. Ha nincs fájdalom vagy feszültség ébredéskor a nyakadban, a hátadban vagy máshol, az segíthet abban, hogy felkészültebbnek érezd magad az előtted álló napra.

Arra ügyelj, hogy a párnáid ne legyenek túl magasra polcolva, mert az extra nyomást gyakorol a hát alsó részére. A nyaknak szüksége van a párnára, hogy megtámaszd, de figyelj rá, hogy a nyaki gerincszakasz egyenes maradjon.

Ha az oldaladon alszol

Az oldalt alvás a terhes nők számára a leginkább ajánlott alvópóz. Ez a pozíció azonban képes a gerinc vagy a nyak elferdülését okozni, ami azt jelentheti, hogy fájdalommal ébredhetsz. Ha a térdeid közé párnát helyezel, egyenesben tarthatod a csípődet, és megelőzheted a hátfájást, így pedig jobban is fogsz aludni. A baloldalt fekvés bizonyos betegségek tüneteit is enyhítheti, ami segíthet a szorongás csillapításában.

Hasra fordulsz?

Bár elsőre kényelmesnek tűnhet, ezt tartják a legrosszabb alváspóznak. A hason fekvés a gerinc és a nyak helytelen tartását okozza, így hát- és nyakfájást okozhat. A hason alvók azt is tapasztalhatják, hogy állandóan egyik oldalról a másikra fordítják a fejüket, hogy kényelmesen érezzék magukat, ami megzavarhatja a folyamatos pihenést.

Ilyenkor szükségtelen nyomás nehezedhet a deréktájékra, és idővel a test különböző területeinek meggyengülése is bekövetkezhet. Ízületi és izomfájdalmakhoz, illetve zsibbadáshoz és bizsergéshez vezethet, valamint a légutak is összenyomódhatnak. Ezért érdemes kerülni ezt a pozíciót.

Hogyan javíthatod az alvásod?

Mindannyian mások vagyunk, ezért más-más történések, szituációk válthatnak ki bennünk stresszt vagy szorongást. Akad azonban néhány ötlet, ami segíthet lefekvés előtt, hogy megnyugtasd az elméd, és jobban tudj aludni.

Menj ki a szabadba! Ha elegendő napfényt kap a szervezeted, az segíti a természetes ritmusát. Törekedj arra, hogy naponta legalább harminc percet tölts a napfényben, hogy D-vitaminhoz juss.

Ha hajlamos vagy szundikálni, ügyelj arra, hogy a csendes pihenőd rövid legyen, és ne haladja meg az egy órát. Az is hasznos lehet, ha késő délután már nem fekszel le.

Amikor rosszul alszunk, jó megoldásnak tűnhet kávézni, azonban a koffein nemcsak a nap későbbi szakaszában okozhat álmatlanságot, de még a szorongáshoz is hozzájárulhat. Kerüld a kávéfogyasztást délután három óra után.

Az ételek teljes megemésztése néhány óráig is eltarthat, ezért ügyelj arra, hogy megfelelő időben vacsorázz, hogy az emésztőrendszerednek elegendő ideje legyen pihenni, mielőtt ágyba bújsz.

A telefonok, számítógépek és televíziók olyan kék fényt bocsátanak ki, amely befolyásolja a biológiai óránkat. Ajánlott lefekvés előtt legalább egy órával letenni az elektronikai eszközöket. Próbálj meg olvasással, fürdéssel vagy naplóírással ellazulni.

Hason alvás
A kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix
– Szponzorált tartalom –