Barion Pixel Mona Lisa mosolya az övéhez képest smafu – 55 éves lett Julia Roberts, Hollywood A-listás dívája – Coloré

Mona Lisa mosolya az övéhez képest smafu – 55 éves lett Julia Roberts, Hollywood A-listás dívája

2022. 10. 28.

Világéletében távol állt a Marilyn Monroe-féle hollywoodi szépségideáltól, ám valószínűleg pont ez segítette őt abban, hogy pár év alatt A-listás sztárrá avanzsáljon. Csaknem harminc éve van a szakmában, s a romantikus vígjátékokban továbbra is felejthetetlen karaktereket alakít: legutóbb barátja, George Clooney oldalán tűnt fel a Beugró a Paradicsomba című alkotásban. 55 éves lett Julia Roberts, akinek életét nemcsak Oscar-díjas magasságok, hanem pokoli mélységek is szegélyezik.

Nehéz elhinni, hogy Julia Roberts csaknem harminc éve állandó szereplője a hollywoodi szuperprodukcióknak. Ezzel együtt elmondhatjuk, hogy mára felnőtt egy olyan generáció, amely végigkövette, hogyan lett a prostituált Pretty Woman a filmszakma A-listás sztárja, aki 20 millió dollárnál kevesebbért ki sem teszi a lábát otthonról.

Noha Roberts már számtalanszor bizonyította tehetségét, mégis érdemes több szempontból górcső alá venni a „Julia-jelenséget”, hiszen a színésznő sokszor kaotikus szerelmi élete, és a forgatások alatt összegyűlt, zavaros történetek új megvilágításba helyezhetik Erin Brockovich megformálójának személyiségét. 

Julia Roberts és a fájdalmas gyermekévek

Julia Fiona Roberts mindössze négyéves volt, amikor szülei, Betty Lou Bredemus és Walter Grady Roberts útjai végleg különváltak. Egy év sem telt el, s édesanyja újraházasodott: egy Michael Motes nevű férfihoz ment hozzá, aki Julia édestestvére, Eric szerint rendkívül „abuzív” módon viselkedett odahaza. Szerencsére Betty Lou is hamar érzékelte a második férj körüli zűrzavart, s „kegyetlenségre” hivatkozva – akkor már háromgyerekes anyaként – el is vált tőle. Ezek az évek viszont egyértelműen nyomot hagytak Julián, akinek édesanyja csapongó élete mellett apja korai halálával is szembe kellett néznie: mindössze tízéves volt, amikor Walter elvesztette a rákkal vívott küzdelmet. 

Julia Roberts, Betty Lou
Roberts és imádott édesanyja, Betty Lou. Kép forrása: Northfoto

A Robertsről olvasott források szinte mindegyikében megemlítik testvérét, Eric-et, hiszen az ő hatására fordult az eredetileg állatorvosnak készülő Julia a színészet felé. Ehhez egyúttal érdemes hozzátenni, hogy egyfajta kitörési vágy is munkálkodhatott benne, amikor a középiskola elvégzése után 1985-ben New Yorkba költözött, és modellkedni kezdett, emellett színitanodában igyekezett elsajátítani a szakma alapjait. Nem sokat kellett várnia az áttörésre: hamar megkapta élete első „mini” szerepeit televíziós sorozatokban, majd 1988-ban debütált a Gördülő kavicsok (Satisfaction) című alkotásban. 

Pizzavarázs, Acélmagnóliák és kiismerhetetlen természet

Gördülő kavicsok nemcsak sikert, hanem szerelmet is hozott az életébe, mégpedig az ír színészlegenda, Liam Neeson személyében. Bizony-bizony, az Elrabolva sztárja közel egy évig alkotott egy párt a nála 16 évvel fiatalabb színésznővel (Roberts 19, míg Neeson 35 éves volt akkoriban), de románcuknak végül Julia nyughatatlan természete s növekvő népszerűsége vetett véget.

Julia 1988-ban kapta meg a Pizzavarázs Daisy Arujo karakterének szerepét, ehhez fűződik egyik első, „furcsa” rajongókkal kapcsolatos élménye is, amikor rájött, hogy többé már nem a hétköznapi emberek táborát erősíti. Egy bár mosdójában összefutott egy lánnyal, aki – miután Roberts helyet foglalt a WC-n – bekiabált neki, hogy: „Te vagy az a lány a Pizzavarázsból?” Miután Roberts igennel felelt, a hölgy egy cetlit és egy tollat csúsztatott be az ajtó alatt autogramkérés-gyanánt, mire Julia csak annyit mondott, legalább addig várjon, amíg kilép a fülkéből. 

Julia Roberts, Steven Spielberg, Hook
Nem feltétlenül őszinte Roberts és Spielberg mosolya a Hook forgatásán. Kép forrása: Northfoto

Ha a Pizzavarázst tekintjük az első, átütő sikernek, akkor az Acélmagnóliák csak hab volt a tortán. Shelby Eatenton karaktere azonnal felrepítette Robertset az A-listás sztárok közé, ugyanakkor a film kapcsán gyakran emlegetik, hogy a rendező, Herbert Ross az összes szereplő életét megkeserítette a forgatás alatt – különösen igaz volt ez Robertsre, aki rendre sírva tért haza dolga végeztével.

Ugyan a filmen egyáltalán nem látszik, miféle környezetben készült, mégis elgondolkodtató, vajon ez vezetett-e később ahhoz, hogy két évvel később, a Hook forgatásakor a már bőven „befutott sztárnak” számító Julia Roberts rendre összeveszett Steven Spielberggel, mert az nem vette figyelembe a színésznő inputjait. (Színészkollégái egyébként rendre Tinklehellnek becézték őt – a Tinklebell Csingiling angol neve – mivel gyakran megmakacsolta magát, s órákig nem lépett ki a lakókocsijából, ha úgy tartotta kedve.) Beszédes, hogy Roberts később sem Ross-szal, sem Spielberggel nem volt hajlandó többé együtt dolgozni. (Azután sem, hogy az Erin Brockovich – Zűrös természet című filmben nyújtott alakításáért megkapta az Oscar-díjat, vagyis jócskán lett volna már beleszólása egy-egy film menetébe.) 

Julia Roberts, Erin Brockovich
Roberts mindössze egyetlen személyt hagyott ki Oscar-díj győzelmi beszédéből: Erin Brockovich-ot, a címszereplőt. Kép forrása: Northfoto

De ne szaladjunk ennyire előre! Az Acélmagnóliák után már minden hollywoodi rendezőnek egyértelmű volt, hogy Robertset nemcsak szokatlan külseje, hanem színészi képességei miatt is érdemes számításba venni, így kapta meg végül a Pretty Woman, magyarul Micsoda nő! Vivien Wardjának szerepét 1990-ben. Roberts és Richard Gere párosa innentől kezdve egyet jelentett a kasszasikerrel: kilenc évvel később az Oltári nő című alkotásban újra együtt dolgoztak, s noha a szakma kegyeit nem, de a rajongókét mindenképp (újra) elnyerték. 

Nemcsak a filmvásznon futamodott meg a házasság elől

A rossz nyelvek viszont szerint nem véletlen, hogy őt választották az Oltári nő főszerepére (a történetben egy olyan aráról van szó, aki rendre megfutamodik a házasság elől, míg végül beleszeret az újságírót alakító Gere-be, aki mellett megtalálja a boldogságot), hiszen a való életben is eljátszotta azt. 

Roberts az Egyenesen át forgatásán ismerte meg Kiefer Sutherlandet, akivel afféle se veled, se nélküled kapcsolatban élt hosszú évekig. Már a kiindulópont is sokaknál kiverte a biztosítékot: Roberts ugyanis Dylan McDermott jegyese volt, amikor Sutherlanddel összejöttek, a színész pedig régóta házas volt és egy kisgyermek édesapja, így Roberts hamar a „gaz csábító” szerepében találta magát. Kettejük „majdnem-násza” számos mélyponton ment keresztül, kezdve azzal, hogy Sutherland súlyos alkoholizmusba menekült Julia mellett, egészen addig, míg kisült, meg is csalta a színésznőt együttlétük alatt. 

Julia Roberts, Richard Gere, Oltári nő
Julia Roberts és Richard Gere az Oltári nő forgatásán. Kép forrása: Northfoto

Roberts-et sem kellett viszont félteni, mivel egészen „dívamód” reagált az őt ért csalódásra: influenzára hivatkozva bejelentkezett a kórházba, s ott is maradt egy héten keresztül. Távozásakor a paparazzik hatalmas gyémántgyűrűt vettek észre a kezén, s a színésznő megerősítette: sikerült kibogozniuk kapcsolatukat Sutherlanddel, s egy hónapon belül megtartják a menyegzőt. Erre aztán végül nem került sor, mivel Roberts három nappal az esküvő előtt lefújta azt, s Kiefer jó barátjával, Jason Patrick-kel menekült el Los Angelesből. 

Roberts-et egész nyugodtan szólíthatjuk férfifalónak, hiszen közel harminc éves pályafutása alatt nem Liam Neeson és Kiefer Sutherland voltak az egyetlenek, akikkel a színésznő egy forgatáson szűrte össze a levet: többek között egy párt alkotott Ethan Hawke-kal, Matthew Perryvel és Benjamin Bratt-tel, míg végül Daniel Moder mellett találta meg a boldogságot. (Moder egyébként házas volt, amikor Robertsszel összejöttek, s a pletykák szerint a színésznő 10 ezer dollárt ajánlott fel előző feleségnek, Vera Steimbergnek a gyors válás érdekében.) Moderrel való kapcsolata végül tartósnak bizonyult: a pár 2008-ban kötötte össze az életét, négy évvel azután, hogy Roberts életet adott ikergyermekeiknek: Phinnaeus-nak és Hazelnek, a négytagú család később még egy fővel: Henryvel bővült. 

Julia Roberts, Kiefer Sutherland
Julia Roberts és Kiefer Sutherland kapcsolatuk hajnalán. Kép forrása: Northfoto

A ’10-es évek és a nagy visszatérés

A kétezres évek eleji botladozások (játszott többek között a Broadwayen, a darab viszont csúnyán megbukott), és a gyermekszülések miatt Roberts végül a 2010-es években tért vissza a filmezéshez, méghozzá az Ízek, imák, szerelmek című, nagy sikerű életrajzi alkotásban. Érdekesség, hogy ugyan a film óriási népszerűségnek örvendett globálisan, Roberts állítólag rendkívül fagyosan viselkedett a vetítés after partyján, kideríteni azonban nem sikerült, miért. 

Ezt követően viszont nem igazán sikerült hasonlóan nagy fába vágni a fejszéjét, sőt, a 2011-es L’Oreál kampány is félresikerült: a szakértők szerint annyira botrányosak voltak a róla készült képek (túlzottan ki volt egyenesítve a haja), hogy azokat Angliában fel sem használták a kampányokhoz. (Értelemszerűen ez nem rajta, hanem a stábon múlott, mégis Roberts-nek rótták fel ezt a kudarcot.)

Julia Roberts, George Clooney, Amal Clooney
Roberts és a Clooney-házaspár új filmjük, a Beugró a Paradicsomba premierjén. Kép forrása: Northfoto

Hozzá kell tenni, hogy kisebb baja is nagyobb volt ennél: édesanyja második házasságból született húga, Nancy ekkoriban lett öngyilkos, s búcsúüzenetében egyértelműen testvéreit, Eric-et és Juliát jelölte meg döntése okaként. 2015-ben végül elveszítette imádott édesanyját is: Instagram fiókján azóta is gyakran megemlékezik Betty Louról, akitől „megtanulta, milyen is egy igazán jó édesanya”. 

Ugyan 2020-ban felröppentek a pletykák arról, hogy kollégáival újra forgatják az Acélmagnóliákat, végül nem ebben a remake-ben, hanem barátja, George Clooney oldalán (vele egyébként az Ocean’s Eleven forgatásán ismerkedtek meg) láthatjuk viszont a Beugró a Paradicsomba című romantikus vígjátékban. A kritikák alapján ebben a filmben (végre) visszaköszön az a nagyszájú, mégis csupaszív, erős, női karakter, akibe egykor a Micsoda nő! kapcsán beleszerettünk, s lássuk be, Julia Roberts talán ebben, ha nem saját maga alakításában a legjobb. Isten éltesse sokáig! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITTITTITT

/szelavi/portre/julia-roberts-szuletesnap/