Barion Pixel Idris Elba: „Az embernek szüksége van egy jó kabátra, ha nyomozó lesz, különben a farmerjában és a zsebében tarthatja az összes cuccát” – Coloré

Idris Elba: „Az embernek szüksége van egy jó kabátra, ha nyomozó lesz, különben a farmerjában és a zsebében tarthatja az összes cuccát”

2022. 09. 06.

Luther, Nelson Mandela, Bloodshot, Sir Kán és még ki tudja, mennyi mindenki! Ma fél évszázados Idris Elba, aki nem csupán a színészetnek él, hanem megannyi hobbiját űzi profi szinten.

Az Esquire Magazin tavaly októberi számának címlapján Idris Elba szerepelt, a cikk tanúsága szerint a lap történetében 475.(!) alkalommal, a címoldalon pedig a következő mondatot passzintották a nevéhez: A világ legmenőbb embere. 50. születésnapja alkalmából lássuk, miért is gondolja így az amerikai magazin, na meg vele együtt Elba rajongóinak százai.

Idris Elba, a színész

Idrissa Akuna Elba Londonban született és nőtt fel egykeként, édesapja Sierra Leonéből, édesanyja pedig Ghánából származik. Apukája több, mint harminc éven át egy autógyár futószalagja mellett dolgozott, nem csoda, hogy tőle örökölte a kocsik és a rally iránti szeretetét. Iskoláskorában kezdett színjátszásba a National Youth Music Theatre-ben. A kilencvenes évek közepétől, vagyis huszas éveiben kapta első filmszerepeit, fel-feltűnt a brit tévécsatornákon, és visszatérő karakter volt olyan sorozatokban, mint az Insiders , a Family Affairs és a Dangerfield. Az áttörést az HBO világhírű sorozata, a legjobb tévés produkciók között számontartott Drót (The Wire) hozta el számára. A baltimore-i rendőrség és a város különböző oldalainak (drogkereskedelem, önkormányzat, a kikötő, iskolarendszer bemutatása körül forgó széria öt évadot ért meg és Elba az éles eszű drogkereskedő Stringer Bell karakterét alakította, aki egy bűnszervezet második embereként tevékenykedett, és akit sajnos csak az első három évadban láthattunk. Sokak szerint amikor műsoron volt, a sorozat nem kapott elég figyelmet, azonban azóta a popkultúra szerves részévé vált és hatalmas rajongótábora lett. 

Imdb The Wire Idris Elba
Elba, mint Stringer Bell a Drótban. Forrás: IMDB

Ezzel az amerikai sorozattal Elba elrugaszkodott anyaországából és világszerte ismert sztár lett. Sőt, megannyi szerepe közül talán ez az első, amit legtöbben említenek, ha szó esik a színészről. Bár karaktere nem volt épp pozitív, ő szívesen emlékszik vissza arra, hogy megkapta a szerepet. “Akkoriban ez egy kis szerep volt egy tévéműsorban; hatalmas lehetőség volt nekem arra, hogy a) kitörjek a szegénységből, és b) egy HBO-produkcióban szerepelhessek.. “ Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy sokan istenítik Stringer Bell karakterét és azt, amit képviselt, pedig nem kellene. “Egy okos drogdílert vagy egy buta kábítószer-kereskedőt bálványozunk? Miről is van szó? Rendben van, ha egy közösséget telepumpálunk heroinnal, de azért, mert okosan csinálod, ez menőnek számít?

A dráma után jött a vígjáték és a The Office sitcom ötödik évada, ahol Charles Minert alakította, akiért – nem meglepő módon – odavolt a Dunder Mifflin nőközönsége. A főnök Michael Scott-tal (Steve Carell) viszont annál kevésbé jött ki, köszönhetően utóbbi gyerekes viselkedésének. 

2010-ben visszakanyarodott a drámához és a sorozatokhoz, és Sherlock Holmes, Miss Marple és Kojak nyomába lépett a Lutherrel, melyben a címszereplő brit nyomozót alakította öt rövidebb-hosszabb évadon át.  A szerep Golden Globe-díjat is hozott neki 2012-ben, na és persze még nagyobb figyelmet. A The Guardian rajongók kérdéseit tette fel a színésznek egy interjú keretein belül, ahol egy ízben a filmes nyomozók ikonikus ruhadarabjairól kérdezték (mivel John Luthernek is volt egy jellegzetes szürke kabátja, amit sokszor viselt).

“Mi ez az egész detektívekkel és a kabátokkal? Az az egyenruhájuk, az irodájuk. Ott tartják az összes feljegyzésüket, fegyvereiket, a bizonyítékaikat. Az embernek szüksége van egy jó kabátra, ha nyomozó lesz, különben a farmernadrágjában és a zsebében tarthatja az összes cuccát. Ezt pedig nem akarhatja.”

Bár a sorozat 2019-ben véget ért, nem maradnak Luther-kontent nélkül a rajongók. Ugyanis a Netflix tavaly ősszel bejelentette, hogy berendelt egy egész estés filmet a sorozatgyilkosok után kutató, közben pedig a saját démonaival küzdő nyomozóval a középpontban. A nyári Guardian-interjúban elmondta, hogy épp most fejezték be a forgatást, úgyhogy nem kell már sokat várni.

Los,angeles, ,jul,13:,idris,elba,arrives,for,the
A Hobbs & Shaw premierjén Los Angelesben 2019-ben. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Idris Elbát sem kerülte el a képregényfilm-gépezet, 2011-ben az egyik legelső Marvel-moziban, a Thorban kapott szerepet, mint Heimdall, aki a norvég mitológia szerint az istenek országához (Asgard) vezető szivárványhidat (Bifrösztöt) őrzi óriás kardjával. A szerepet a későbbi években még négyszer öltötte magára, és karakterének valahogy mindig benne volt a keze abban, hogy a bajba jutott főhőst, Thort kihúzza a csávából. Évekkel később megkaparintotta a másik nagy képregény-univerzum is, a DC stúdió második Öngyilkos osztag-filmjében Bloodsportot formálta meg.

2013 Mandela: Long Walk To Freedom Movie Set
Nelson Mandelaként 2013-ban. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Végre egy másik oldalát is megmutathatta, amikor Nelson Mandelát megformálta annak 2013-as életrajzi filmjében. A korábbi apartheidellenes aktivista, a Dél-afrikai Köztársaság első színesbőrű elnökének gyerekkorát, életéről, 27 éves börtönfogságát és végső győzelmét mutatja be a Long Walk To Freedom alcímet viselő film, mely Mandela könyvén alapult. 

Persze a gonosz, negatív töltetű szerepekből is bőven kijutott neki: a Hontalan fenevadakban (2013) alakított kegyetlen parancsnok karakteréért BAFTA-díjra jelölték, a Star Trek: Mindenen túlban ő volt Krall, a Halálos iramban-széria ki tudja, mégis hányadik részében, a Hobbs & Shaw-ban pedig Brixton Lore. Mély hangját nem egy rajzfilmfigurának kölcsönözte, többek között a Zootropolis rendőrfőnökének, és a 2016-os A dzsungel könyve adaptációban Sir Kánnak.

Legutoljára a Netflixes A vadnyugat törvényei szerint-ben játszott és nemrég jelent meg a mozikban a Fenevad című thriller, amelyben Afrika mélyén menekül lányaival egy megvadult oroszlán elől. Amikor kiderült, hogy Daniel Craig leteszi a lantot James Bondként, az ő neve is felmerült a médiában, mint egy lehetséges új szuperkémé. Azonban Idris Elba, akinek Sean Connery az igazi Bond, nem látja magát ebben a szerepben:

Kíváncsian várom, hogy ki lesz az. Amikor a tükörbe nézek, nem látom James Bondot. John Luthert látom, azt a karaktert, akit 10 évig játszottam a BBC One-on.

A színész az év elején azt nyilatkozta, hogy azt tervezi, kicsit felhagy a színészkedéssel, hogy másik hivatásának is éljen, ugyanis sokan nem tudják, de ő…

Big Driis, a DJ

Bár a nagyvilág színészként ismeri, tinédzserévei végén a szórakoztatóipar egy másik szeglete kezdte is elkezdte: Big Driis (később Big Driis the Londoner) lemezlovas vagyis DJ lett. Azonban ez nemcsak egy kamaszkori fellángolás volt, a zenélést azóta is aktívan űzi – ez például egy 2020 augusztusi felvétel Amszterdamból – , 2006-ban jelent meg első lemeze és rengeteg kollaborációja volt ismert zenészekkel az évek során.

Idris Elba Performing At The South West Four Festival
DJ-ként a the South West Four Fesztiválon Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2015-ben létrehozta 7Wallace Music névre hallgató lemezkiadóját, és fellépett már a legnagyobb fesztiválokon, például a Coachellán és a Glastonbury-n is. A zenélés számára egy nagyon igényes folyamat, és nehéznek tartja filmforgatás után a stúdió felé venni az utat vagy felvenni egy dalt. Ahhoz hasonlította, mintha téglafal építése közben megpróbálnánk szuflét készíteni. “Egyesek azt gondolhatják: a színészetem halála lesz, ha a zeném sz*r”– nyilatkozta amikor az esetleges szünetről kérdezték. „Az évek során sokat foglalkoztam az ezzel kapcsolatos belső vívódásommal. Mostanra megnyugodtam, és eldöntöttem: ez az, amit csinálok, és folytatni is fogom. Lesznek, akik szeretni fogják, és lesznek olyanok is, akik pedig utálni.” A művészetek mellett a mozgás és a sport is fontos része az életének, az olyan férfias hobbik is, mint a …

Rally

Említettük, hogy édesapjától örökölte az autók iránti rajongását, ezt a néhány évvel ezelőtti, a Discovery által készített Idris Elba: No Limits című dokumentumsorozatban is megmutatta. Nemcsak a sebességet üldözte benne, hanem az egyes sportok – főként rally, de a műrepülésbe is belekóstolt – mögött húzódó fontos tudományokat is megismerte(tte a nézőkkel). A sorozatban megpróbálta megdönteni a “Flying Mile” névre hallgató rallyrekordot, amit még 1927-ben állított fel egy Malcolm Campbell nevű versenyző. Szakembereket kérdezett ki és élcsapatokhoz csatlakozott, hogy minél inkább részese lehessen a versenysportok világának. De nemcsak az autósport érdekelte, hanem a küzdősport is, éppen ezért …

Bokszolni is megtanult

Kihívás elé állította magát és a folyamat minden percét filmstáb dokumentálta, ugyanis kíváncsi volt arra, hogy mindössze 12 hónap alatt képes-e profi kick-boxolóvá válni. Ugyancsak a Discovery csatornán debütált az Idris Elba: Fighter. Arra kereste a választ, hogy vajon a világ legjobb edzői képesek-e profit, igazi versenyzőt faragni egy olyan valakiből, akinek fikarcnyi tapasztalata sincs a sportágban? 2016-ban volt az első profi meccse a York Hallban, ahová még Madonna is elment szurkolni, és megörvendeztette Insta-követőit egy rövid videóval

Szóval színészkedik, néha rendez is, zenél, belekóstolt az autóversenyzésbe és a küzdősportokba is – nagybetűs Férfi, mondanák sokan. Idris Elba viszont nem egy Andrew Tate, nincs benne semmiféle túlzott nagyképűség vagy toxikus macsóság, és ezt a legjobban a felesége tudhatja. Ugyanis … 

Közös bőrápolási márkát indított feleségével

Los,angeles,,ca.,january,06,,2019:,idris,elba,,isan,elba
Feleségével és lányával a 2019-es Golden Globe Awardson. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix


A Luther színésze a kanadai születésű, szomáliai felmenőkkel rendelkező modellt és aktivistát, Sabrina Dhowre-t egy jazzbárban ismerte meg Vancouverben 2017 környékén – ekkor már túl volt két házasságon, az elsőből született egyetlen lánya, Isan. De a két válás sem akadályozta meg abban Idrist, hogy a következő évben eljegyezze Sabrinát, 2019-ben pedig hivatalosan is összekötötték az életüket egy háromnapos banzájon Marrakech-ben. De nemcsak mindennapjaik közösek, a házaspár ugyanis nemrég bőrápolási márkáját is piacra dobta, mely a S’ABLE Labs névre hallgat, mely visszafelé olvasva családnevükre utal. Termékeik elsősorban az afroamerikai közösség tagjainak bőrére lettek kifejlesztve és arra is odafigyeltek, hogy nemtől függetlenül lehessen őket használni. A márka célja, hogy “legyen megfizethető, de luxus, és azokra a problémákra nyújtson megoldást, amelyekkel oly sok ember szembesül, a hiperpigmentációtól a gyulladásig”. Egyébként nem ez az első együttműködésük, Coupledom néven már podcastot is felvettek, melyben kapcsolatokról (legyen az szerelmi, baráti, kollegiális vagy bármilyen) beszélgetnek.

/szelavi/portre/idris-elba-50-eves/