Barion Pixel Steve Carell: “Úgy éreztem, tartozom a szüleimnek valamivel, ami jobban hangzik, mint hogy színész leszek” – Coloré

Steve Carell: “Úgy éreztem, tartozom a szüleimnek valamivel, ami jobban hangzik, mint hogy színész leszek”

2022. 08. 16.

Steve Carell képes volt a szememben idegesítő figurából nagyszerű színésszé válni, nem volt hát kérdés, hogy felköszöntsem a születésnapján. A hatodik X-et ünnepli ma az Office, az Őrült, dilis szerelem, a Foxcatcher és sok más produkció szereplője.

A szüleim magániskolába járattak, és nem volt sok pénzük. De anyám éjszakánként dolgozott, így nagyszerű oktatást nyújtottak nekem, ezért úgy éreztem, tartozom nekik valamivel, ami jobban hangzik, mint azt mondani, hogy színész leszek. Akkoriban úgy gondoltam, ez nem lenne jogos pályaválasztás a részemről.” – mesélte a színészetről születésnapos portrécikkünk alanya, Steve Carell, akinek sokáig emiatt nem tűnt lehetséges útnak a színészkedés. Nem vette komolyan, csupán szórakoztató dologként élt a fejében a színjátszás.

Olasz, német és lengyel felmenői is vannak, családnevük eredetileg Caroselli, négy testvér közül a legfiatalabbként jött világra 1962 nyarán Massachusettsben. Alighanem mindenkinek van egy kedvenc Steve Carell-karaktere, hiszen a színész a kétezres évek filmjeitől kezdve a szakma kikerülhetetlen szereplője, noha családjában korábban senki sem dolgozott a showbizniszben.

Los,angeles,,ca, ,october,6,,2014:,steve,carell,at
Forrás: Northfoto

1999-től 2005-ig dolgozott a három évvel korábban indult The Daily Showban, mely egyfajta szatírája az Amerikára oly jellemző késő esti beszélgetős műsoroknak és hírműsoroknak. A leghosszabb ideig (1999-2015) Jon Stewart volt a házigazda, az ő tudósítója volt Carell, akit olyan feladatokkal bíztak meg, mint például meglátogatni és kikérdezni egy kígyómérgekkel foglalkozó tudóst. Erről az élményéről itt mesélt.

'the Office: An American Workplace' Tv Stills
Michael Scott a világ legjobb és legrosszabb főnöke egyszerre. Forrás: Northfoto

Mellékszerepet játszott Will Ferrell mellett az Anchorman-filmekben, itt ismerte meg Judd Apatowot, akinek A 40 éves szüzet köszönhette. Ebben kapta meg ugyanis első főszerepét, az első kapcsolata után vágyakozó középkorú Andy-t alakította, akinek kollégái (Paul Rudd, Seth Rogen, Romany Malco) próbálnak nőt szerezni. A 2005-ben megjelent Apatov-mozi kasszasiker lett, népszerűségét a sok improvizált jelenetnek és párbeszédnek köszönhette. Ha igazak a pletykák, a produkció ikonikus mellkasgyantázós jelenetében Carell fájdalma nem megjátszott, hanem igazi volt, ugyanis a kozmetikus tényleg az ő mellkasszőrzetét távolította el. A 26 millió dollárból készült film 177 milliót keresett a mozipénztáraknál és meghozta a megérdemelt népszerűséget Steve Carell számára. Pedig ugyanebben az évben jelent meg a brit ötleten alapuló Office (A hivatal) sorozat is, a legtöbb rajongót ekkor, az általa hét évadon át alakított Michael Scottként szerezte, aki egyszerre volt a legidegesítőbb és a legszerethetőbb főnök a világon. 

Biztosak lehetünk benne, hogy a kitalált Dunder Mifflin vállalat scrantoni fióktelepének vezetőjét csak Carell tudta pozitív karakterré varázsolni úgy, hogy Michael egy alapvetően offenzív poénokból táplálkozó, rendkívül irritáló figura. Azért tudta őt így eljátszani, mert alapvetően mindig a jót kereste benne. 

“Egy kicsit mindig elszomorodok, amikor az emberek megpróbálják Michaelt rasszistának bélyegezni. Rendkívül jó, kedves szívű ember, akinek nagyon sok tudása hiányzik az őt körülvevő világról (…) Van különbség az intolerancia és tudatlanság között. Persze, ez a kettő sokszor kéz a kézben jár, de szerintem ő egy nagyon komoly és tisztességes ember.”

nyilatkozta híres szerepéről. Úgy vélte, hogy Michael hiába halmozott hibát hibára, a lelke mélyén szerette az embereket és boldoggá akarta őket tenni. Emellett Carell bevallottan nem szokta újranézni az Office-t, mint ahogy egyik filmjét sem, bár néha megesik, hogy a stábtagok összegyűlnek egy közös sorozatozásra, ilyenkor persze velük tart. Jó barátokká váltak a többi szereplővel az évek során, és amikor 2011-ben otthagyta a sorozatot, mindannyiuknak összetört kicsit a szíve.

2006-ban A család kicsi kincse című vígjátékban szerepelt, amit inkább a dráma kategóriába sorolnék. Ebben mellékszereplőként ugyan, de megmutatta, hogy nem csak egy jópofáskodó figura, és Jim Carreyhez, Robin Williamshez hasonlóan neki is van egy komolyabb oldala. Nem kellettek nagy grimaszok és széles mozdulatok ahhoz, hogy kifejezze a karakter esszenciáját, aki figyelt, az tudta, hogy van mit várni tőle a következő évtizedekben – így is lett.

Ha már szóba jött Carrey, a 2003-as A minden6ó című filmbeli mellékszerepét (Evant, a műsorvezetőt, aki halandzsázik élő adásban) főszerepre cserélte 2007-ben az Evan, a minden6óban. Azonban a minden idők egyik legdrágább vígjátékának elkönyvelt film nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és keményen elhasalt a kritikusok előtt és a pénztáraknál is. 

Steve Carell And Minions Visit The Empire State Building In New York, Us 28 Jun 2022
Az igazi Gru és minyonjai az Empire State Buildinget is meghódították. Forrás: Northfoto

2010-ben lett Gru szinkronhangja, amelynek folytatásaiban is ő volt a szerethető rajzfilmes gonosz megszólaltója, idén jelent meg a legújabb produkció Minyonok: Gru színre lép címmel. Annak idején nem gondolta, hogy ennyire sikeres és népszerű lesz a rajzfilm, de szerencsére kellemesen csalódott. Bevallása szerint gyerekein (Elisabethen és Johnon) próbálta ki Gru hangját az előkészületekkor, és azt választotta, amelyiken a legjobban nevettek. De nem ez volt az első szinkronmunkája, hiszen pár évvel korábban a Túl a sövényen animációs film kattant mókusának, Haminak kölcsönözte a hangját.

Az Őrült, dilis szerelemben (2011) Emma Stone apukáját, Julianne Moore exférjét és Ryan Gosling haverját alakította, a Hihetetlen Burt Wanderstoneban (2013) pedig ismét Jim Carrey oldalán játszott, ezúttal a címszereplő bűvészt, aki le akarja győzni riválisát.

Steve Carell And Channing Tatum In Foxcatcher (2013).
Felismerhetetlenné maszkírozva a Foxcatcherben. Forrás: Northfoto

Aztán jött a Foxcatcher egy évvel később, Carell az életrajzi drámában a Channing Tatum által alakított, olimpiai aranyérmes birkózó Mark Schultz gazdag pártfogóját, John E. du Pont milliárdost játszotta el. Ebben a szerepben nyoma sem volt a “Michael Scott-ságnak”, a thrillerbe is átcsapó produkcióban nyújtott játéka Golden Globe- és Oscar-jelölést is hozott a számára. “Soha nem láttam gonosztevőnek [du Pont-t], és nem is akartam így ábrázolni. Itt egy fickó, aki a neveltetése, az őt körülvevő hatalmas gazdagság terméke lett. El volt szigetelve sok mindentől, amire vágyott – és ehhez természetesen mentális problémák is társultak. Olyan valaki volt, akinek nem voltak meg az eszközei ahhoz, hogy elérje, amit akart az élettől –  és ebből a szempontból ez hihetetlenül szívszorító.” – mondta a Guardiannek.

Adam McKay teljesen depressziós 2015-ös vígjátéka, mely arról a néhány befektetőről szól, akik megjósolták a 2007-es gazdasági válságot és megpróbáltak üzletet csinálni belőle, tele van kiváló színészi alakításokkal. A nagy dobásban (The Big Short) Carell Goslinggal, Brad Pittel dolgozott együtt, a film a szereplők improvizációs tehetségére és naturalista színészi játékára építkezett.

Timothée Chalamet és Jack Dylan Grazer édesapját alakította a Csodálatos fiúban (Beautiful Boy), a memoárból készült drámában, ahol karaktere, David Scheff fiát igyekszik kimenteni a drogfüggésből. Az apa, aki tökéletesnek látja gyerekét, nem tudja elhinni, hogy hogy válhatott hazug és függő a fiúból, így aztán még nehezebben indul el a segítés útján. Ahogy komikusi szerepeiben megnevettetett minket, itt úgy ríkatja meg a közönséget.

Premieres Images Du Nouveau Film De Netflix, Space Force, Avec Steve Carell. ***exclusive***
Forrás: Northfoto

2019-ben visszatért a sorozatokhoz, Jennifer Anistonnal és Reese Witherspoonnal tűnt fel a The Morning Showban, ahol egy zaklatási botrányba keveredett tévés műsorvezetőt alakított. A következő évben, hogy ne szakadjon el teljesen a poénoktól, az Űrhadosztály (Space Force) rendezője és főszereplője lett. A széria az USA űrpolitikáját és a NASA-t parodizálja ki, ahol a haderő osztályai mellé odacsapják az űrhadosztályt is, hogy a kintről érkező veszéllyel is törődjön valaki. Nekem személy szerint tetszett a sorozat, a nézők nagy többsége azonban nem zárta a szívébe, így az idén megérkezett második évad után (azt már én sem láttam) nem hiszem, hogy lesz harmadik.

Nemrég jelent meg közelgő filmjének előzetese, amiben egy pszichiátert alakít, aki szeretné megjavítani a Domhnall Gleeson által játszott sorozatgyilkost. A The Patient augusztus 30-án debütál majd a Hulu streaming szolgáltató felületén. 

The Los Angeles Premiere Of ''last Flag Flying''
Forrás: Northfoto

Steve Carellről egyébként kollégái rendszeresen nyilatkozzák, hogy a szakma egyik legkedvesebb arca, Tom Hankshez hasonlóan. Nagyon emberközeli, hétköznapi figura, akinek nincsenek allűrjei. Feleségével, a szintén színész és komikus Nancyvel 1995 óta élnek együtt, az Angie Tribeca nevű sorozatot együtt fejlesztették és 2008 óta boltjuk is van Marshfield Hillsben, Massachusetts államban. A „general store”-ban helyi termékeket, édességeket kapni, és Carellék azért vették meg, mert szép emlékek fűzik őket ahhoz a környékhez és mert nem akarták, hogy egy évtizedes hagyományokkal bíró boltocska csak úgy az enyészeté legyen. Mennyire cuki ez!