Barion Pixel 82 éves Chuck Norris, aki megszámolta a végtelent… – Coloré

82 éves Chuck Norris, aki megszámolta a végtelent…

2022. 03. 10.

Chuck Norris nevét mindenki ismeri. Ki filmekből, ki pedig a róla szóló jópofa mondatok miatt. Hogy miért ismerjük igazából, nem is lényeges: a fontos az, hogy szinte az egész világ tudja, ki ő, ennek oka pedig nemcsak művészete, hanem embersége is. Ugyan ő maga nem hord karórát, mert ő dönti el, mennyi az idő: ma kétség kívül a születésnapját ünnepeljük, és ez ellen még ő sem ellenkezhet!

Carlos Ray Norris néven látta meg a napvilágot 1940. március 10-én. Emlékezetes nap volt ez a történelemben, ugyanis a szülészorvos előbb sírt fel, mint ő. Szülei révén indián vér is csörgedezik az ereiben, és ez az örökség gyakran megjelenik a Walker, a texasi kopó című sorozatban.

A kis Chuck gyerekkora meglehetősen nyomasztó volt. Az alvással sosem volt problémája, hiszen nem pisilt be éjszaka: az ágya izzadt a félelemtől. A legendák szerint újságkihordóként dolgozott a diákéveiben, ám nem maradtak túlélők, így nincs, ki igazolja a történet hitelességét. Akkor még nyoma sem volt a későbbi szupersztárnak: félénk gyermek hírében állt, és köszönőviszonyban sem volt a sportokkal. Sokszor csúfolták származása miatt, de a fiatal Norris csak tűrt, és fejben képzelte el, ahogy megveri a csúfolódókat. Apja nem volt mellette, hogy megtanítsa megvédeni magát, így a saját lábára állt: tizenhat évesen csatlakozott a légierőhöz, és első útja rögtön Dél-Koreába vezetett. Itt ragadt rá a Chuck becenév, mert könnyebb volt kimondani, mint a Carlost. A tangszudóedzésekre is itt kapott rá: a fekete övet is megszerezte a sportágban, majd később taekwondóban, Shito-Ryu karatéban és brazil dzsúdzsucuban fekete öves lett.

Chuck Norris 1988
Karrierje elején jelentkezett a Szomszédok című sorozatba Feri szerepére. Végül Nem Csáké lett / Kép forrása: Northfoto

Az Egyesült Államokban is folytatta katonai munkáját, majd 1962-ben úgy szerelt le, hogy nem kényszerült harcolni. Egy repülőgépgyártó vállalatnál helyezkedett el, közben pedig letette karateiskolája alapjait. A Chun Kuk Do (Egyetemes út) egy általa kifejlesztett harcművészet, amit más mesterek elemei és önmaga által felállított becsületkódex alapján dolgozott ki. Ezeken az órákon már bemutatta a jellegzetes pörgőrúgását is, melyhez a későbbiekben külön farmernadrágot is árult, ami elég strapabíró ahhoz, hogy kiállja ezt a különleges mozgásformát. Ebben az időszakban nősült meg először, és született meg első két gyermeke, Mike és Eric.

Nem Chuck egy karatemester

Nem állt meg a tanításnál, versenyekre is járt, melyek kezdetben kudarccal végződtek. Norris nem adta fel: annyit edzett, hogy a végén már a pulzusát is Richter-skálán mérték. Az edzések alkalmával sokszor fekve nyomott, ám ilyenkor nem magát nyomta ki: a földet nyomta le. Az áttörés végül 1968-ban érkezett el, amikor elnyerte a profi középsúlyú karatebajnoki címet, amit a következő hat évben meg is tartott.

Imádta Bruce Lee munkásságát, és mint tudjuk, lehetetlen nem létezik, csak olyan, hogy Chuck Norrisnak nincs kedve hozzá. Ahhoz, hogy találkozzon idoljával, történetesen volt kedve, így eshetett meg, hogy egy harcművészeti bemutatón összefutottak. Az 1972-es a Sárkány útja című filmben már a világhírű színész ellenfeleként szerepelt. A nagy harcjelenetet rögtönözték, és mindent beleadtak, de arra természetesen ügyeltek, hogy a másikban ne tegyenek kárt. Ennek ellenére a küzdelem során Norris szemöldöke felrepedt, ám ezzel mit sem törődve folytatta a harcot.

Steve McQueen látta a benne rejlő tehetséget, így az ő javaslatára beiratkozott az MGM Stúdió színiiskolájába. Ezzel a lépéssel együtt a hivatásos sporttal felhagyott, hogy a színészet útjára lépjen. Azért egyszer a bowlinggal megpróbálkozott, de sosem tarolt: csak egyetlen bábut döntött le, a többi kilenc pedig elájult.

Chuck Norris régi
Nincs globális felmelegedés, csak Chuck Norris fázott és feltekerte a Napot / Kép forrása: Northfoto

Első főszerepét 1977-ben kapta az Országúti bunyós című filmben, amit szinte évente egy-egy új követett. Legismertebb filmjei az Ütközetben eltűnt, a Magányos Farkas és a Néma düh. Ugyan a méltán népszerű Karatekölyökben is szerepelhetett volna, nem akarta rossz színben feltüntetni a harcművészetet, ezért elutasította a felkérést. Nem volt hajlandó statisztát használni: minden egyes mutatványt és harcot maga hajtott végre.

Ezek mellett a Star Wars-filmekben is rendszeresen feltűnt: ő volt az Erő.

1992-ben önmagát alakította a Bajnok és a kölyök című filmjében. A 2000-es évek után egyre kevesebb alkotásban láthattuk: legutoljára 2012-ben, a Feláldozhatók gárdájában tűnt fel a többi nagyágyú, Stallone, Schwarzenegger és Mel Gibson mellett. 2015-ben hangját kölcsönözte egy karakternek a Goldberg család című sorozatban.

Chuck Norrisnak általában Jakab Csaba ad hangot, akivel találkozott is, amikor egyszer Budapestre látogatott. Budán pedig kétszer volt kutyavásáron.

Filmjei nagy részében látható volt az a pörgőrúgás, ami olyan erőteljes, hogy az űrből is látható – szabad szemmel.

Chuck Norris nem főnév, hanem ige

2005 körül, amikor a harcművész színész csillaga leáldozóban volt, megjelentek azok a humoros mondatok, amik emberfeletti képességekkel ruházták fel őt. Magyarországon különösen népszerűek lettek ezek a mémek, olyannyira, hogy az M0-s híd névválasztásakor még az is felmerült, hogy Chuck Norrisról fogja kapni a nevét. Már maga a felvetés is annyira különleges volt, hogy az amerikai showman, Stephen Colbert is megemlítette műsorában.

Maga a színész egyáltalán nincs ellene a mókás kijelentéseknek, hiszen ezáltal a fiatalabb generáció számára is igencsak kedves lett személye. A Feláldozhatók című film készítői nem voltak restek beleírni egy Chuck Norrisos viccet a filmbe: ,,Hallom, megmart egy királykobra!” – szegezi neki Stallone, mire Norris: ,,Igen, aztán néhány nap kínzó fájdalom után a kobra elpusztult”.

Chuck Norrisnak nyolc kiadott kötete van: írt harcművészetről szóló könyveket, önéletrajzi műveket és két western regényt is.

Chuck Norris mint Walkter, a texasi kopó
Hogy hogyan lett a zsiráf? Chuck Norris pofán vágott egy lovat / Kép forrása: Northfoto

Tevékenységeinek a koronavírus sem vetett véget, hiszen köztudott, hogy Chuck Norris az, aki képes lenne megfertőzni a koronavírust, és nem fordítva!

A mai napig nem vette le kezét a Kickstart Kids nevű alapítványáról, melynek keretein belül hátrányos helyzetű gyerekeknek tanítanak harcművészetet. Ezáltal nemcsak a sport szeretetét tanítja, hanem a helyes morális értékeket is továbbadja a diákoknak.

Reméljük, a legenda még sok-sok születésnapot ünnepel, mert ha elhalálozik, eljön a világvége. De mivel Chuck Norris halhatatlan, ezért nem lesz világvége!

De mi van, ha mindez nem igaz? Hiszen ha lenne bármi valóságalapja annak, amit róla mondanak, itt állna, és beleverné e sorok szerzőjének fejét a billentyzegpb hwhnghww whwwbwgg…

Nyitókép forrása: Northfoto