80 éves lenne George Harrison – A legjobb dalai egy helyen

2023. 02. 25.

George Harrison nemcsak a Beatles gitárosaként lett ismert, hiszen a legendás együttes feloszlása után is számtalan maradandó dalt írt, melyekben nagy szerepe volt spirituális nézeteinek is.

George Harrison 1943. február 25-én született Liverpoolban. Ő volt a legkisebb a négy testvér közül. Édesanyjának az volt a legfontosabb, hogy gyermekei boldogok legyenek, és hamar észrevette, hogy a kis George leginkább a zenében leli örömét. Mrs. Harrison maga is nagy zeneszerető volt és előszeretettel énekelt. Amikor terhes volt legkisebb fiával, sokszor szólt a Radio India műsora, így George már az anyaméhben szitárt hallgatott, ami a későbbi zenei munkásságára is nagy hatással volt.

George Harrison zenél

Már gyerekkorában is rajongott a gitárért, olyannyira, hogy az iskolában, órák alatt is különböző gitárokat rajzolt, és az iskola felé Paul McCartney-val is ez volt a téma. Amikor 13 évesen kórházba került, apja mindent megtett volna, hogy fia jobban legyen, ezért vett neki egy gitárt. Bár George később úgy jellemezte a hangszert, mint ,,egy olcsó, rettenetes kis gitár”, akkoriban édesapjának igencsak a zsebébe kellett nyúlnia, hogy buszsofőri fizetéséből megvegye a 3-fontos darabot. Ugyanez a gitár 2003-ban már 800 ezer dollárért kelt el, bár nyilvánvalóan megemelte az értékét, hogy egy ex-beatle pengette rajta élete első akkordjait. A hangszer ma már a The Beatles Story múzeumban található Liverpoolban, de hosszú út vezetett addig, hogy odakerüljön.

George-ot apja barátai tanították játszani a hangszeren, de többször előfordult, hogy a fiú feladta volna a tanulást, mert úgy érezte, hogy sosem fogja tudni rendesen megszólaltatni gitárját. A zene szeretete végül átlendítette a nehézségeken, majd 1958-ban egy emeletes busz tetején gitárjátékával meggyőzte arról John Lennon-t, hogy neki is a Quarrymen nevű bandában a helye, amit két évvel később Beatles-re kereszteltek.

A bandában több dalba is írt melódiákat, de a srácok nem mindig voltak vevők a stílusára, így idővel az 1963-as Don’t Bother Me után George sokáig nem próbálkozott. 1964-ben azonban megismerkedett későbbi feleségével, Pattie Boyd modellel, aki hamar elhagyta a zenészt, így neki íródott az I need you című dal, ami a Help! lemezre is felkerült.

A Within You Without You-nál már érzékelhető az indiai beütés, ami nem csoda, hiszen ekkora George már ismerkedett az indiai kultúrával és zenével. Szitározni Ravi Shankartól tanult, akivel többször is színpadra állt élete során. A Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albumra felkerülő alkotás születésekor George már másra vágyott. Az indiai útja után már csak munkaként tekintett a zenekarra, hiszen nem írhatott olyan dalokat, amikre igazán vágyott.

A While My Guitar Gently Weeps is a Beatles-korszak alatt íródott, és George Harrison egyik legjobb dalai közt tartják számon, nem is véletlenül. 1968-ban vették fel a White Albumra. George valamelyest beleszőtte a keleti filozófiát a dalba, mely szerint minden egyes dolognak az életünkben célja van. A Beatles-tagok nem voltak elragadtatva a daltól, így George még dolgozott rajta, de még így is csak a lemez B oldalára kerülhetett fel.

A Here Comes The Sun az egyik legpozitívabb és legszebb dal George Harrisontól. A kezdő dallamok rögtön megragadják az embert, és nem eresztik. A dalt az angol tél ihlette, ami olyan, mintha örökké tartana. A Here Comes The Sun Eric Clapton kertjében született meg, amikor George épp hozzá igyekezett zenélni.

Ugyancsak 1969-ből származik a Something című dal is, amit Frank Sinatra az egyik legszebb szerelmes dalnak tartott. Ez volt az első olyan Beatles-dal, ami úgy lett a legjátszottabb egy időben, hogy nem a Lennon-McCartney páros jegyezte. A Something a világhírű zenekar feloszlása után is gyakran előkerült George koncertjein, hiszen ő maga is úgy tartotta, hogy az egyik legszebb melódiákat ebben a dalban mutatta fel. Paul McCartney gyakran előadja a koncertjein a Something című szerzeményt, általában azon az ukulelén, amit még George-tól kapott.

Az I Me Mine volt az utolsó szerzemény, amin a Beatles együtt dolgozott. Ekkorra már érezhető volt, hogy előbb-utóbb elválik a négyek útja, mert mindenki a saját ötleteit próbálta megvalósítani, és a Yoko Ono miatti feszültség is a tetőfokán volt. Az alábbi részlet a Let It Be című filmből van, amelyben látható, hogy a banda hogyan fogadta a legújabb nótát.

A My Sweet Lord az egyik legismertebb George Harrison-szerzemény. Az 1970-es dal az All Things Must Pass című album egyik legsikeresebb darabja lett. George célja az volt, hogy megmutassa az embereknek, hogy a Hare Krishna és a Hallelujah megférnek egymás mellett ugyanabban a szövegben. 2020-ban volt ötven éve, hogy megjelent a dal, melynek örömére ismert emberek álltak össze, hogy videóklipet készítsenek hozzá.

A Crackberbox Palace 1976-ban jelent meg. Az ihletet az adta hozzá, hogy George találkozott George Greiffel, aki Lord Buckley, humorista menedzsere volt. Ő mesélt a Crackerbox Palace-ról, ahol Buckley élt, és ez annyira megtetszett a zenésznek, hogy dalt írt belőle. A klipet a Friar Parkban, George otthonában forgatták, ami egy 1889-ben épült kastély.

Az egyik legpörgősebb dala kétségkívül a Got My Mind Set On You. 1987-ben jelent meg. Két klip is készült hozzá: az egyikben egy játékterem automatájában látható, ahogy játsszák a dalt, a másikban pedig George egy elvarázsolt kastélyban énekli, és az összes tárgy vele táncol és énekel.

Bár a Ballad of Sir Frankie Crisp (Let It Roll) 1970-ben készült, időrendben azért került a lista végére, mert Let It Roll a címadó dala a 2009-ben megjelent válogatáslemeznek. A szöveg Sir Frankie Crispről szól. Ő volt az, aki építtette a kastélyt, ahová George Harrison és felesége költöztek 1970-ben. Bár kevés hivatalos listán szerepel, mégis az egyik legmegnyugtatóbb és legkülönlegesebb dala az egykori beatle-nek.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: IMDb