Barion Pixel 75 éves lett Arnold Schwarzenegger, az élő szövet a belső fémvázon – Coloré

75 éves lett Arnold Schwarzenegger, az élő szövet a belső fémvázon

2022. 07. 30.

Arnold Schwarzenegger nevét mindenki ismeri. Nem tanult színészetet, mégis az egyik legismertebb hollywoodi sztár lett. Ma őt ünnepeljük!

Arnold Schwarzenegger tőlünk nem is olyan messzire, egy kis osztrák faluban, Thalban született 1947. július 30-án. Gyerekkorában a katolikus hitet kapta útravalóul, hiszen a vasárnapi mise kihagyhatatlan volt a családban. Ugyan körülményeik nem voltak ideálisak, az idősebb Schwarzenegger gondoskodott arról, hogy fia sportolni járjon. A kis Arnold így hát több sportot is megismert, mire tizenhárom éves korában egy fociedzés helyett kezébe vette első súlyzóját.

Nem telt el sok idő, hogy a focit hátrahagyva a testépítésnek szentelje mindennapjait. A grazi edzőtermet látogatva gyakran elment moziba is, ahol olyan legendás sportolók inspirálták a vásznon keresztül, mint Johnny Weismuller vagy Reg Park.

Első versenyét tizennyolc évesen nyerte meg, ez volt a Junior Mr. Europe.

A fiatal Arnold Schwarzenegger  18 évesen nyerte első testépítőversenyét
A fiatal Arnold Schwarzenegger 18 évesen nyerte első testépítőversenyét / Kép forrása: Youtube

Ezután számtalan testépítő versenyre benevezett, és szinte mindet meg is nyerte: a Mr. Olympia címet hétszer kapta meg, és ezzel ő a harmadik, akinek a legtöbb van ebből a címből. Mindennek ellenére így vélekedett magáról ebben az időben:

,,A testem olyan, mint a reggeli, az ebéd vagy a vacsora. Nem gondolok rá, csak úgy van”.

A testépítőből lett Terminátor

Huszonegy éves volt, amikor Amerikába ment. Testfelépítése folytán nem tartott sokáig, hogy megkapja első főszerepét: 1970-ben a Herkules New Yorkban című filmben mutatkozott be. Akkoriban még nem beszélt olyan jól angolul, ezért fonetikusan leírt szöveget tanult meg. Mindennek ellenére végül egy amerikai színész szinkronizálta az alakítását, így került a mozikba is. Mivel neve nehezen volt kiejthető, a film producere az Arnold Strong művésznevet javasolta, de mint azt a jelen is mutatja, ez egy szükségtelen lépés volt.

Akcentusa miatt sokáig elkerülték a jó szerepek. Fizikumának hála azonban a problémát áthidalandó írtak neki egy szerepet, mégpedig Conanét, a barbárét, mellyel 1982-ben világhírnévre tett szert.

Két évre rá már leforgatta a Terminátor – A halálosztó első részét, majd ezt követte többek közt a Kommandó és a Vörös zsaru. A ’80-es évek végétől vígjátékokban is kipróbálta magát. Az első sikeres kísérlet az Ikrek volt, melyben Danny DeVito oldalán mutathatta meg színészi képességeit. Hasonlóan brillírozott a Juniorban, a Hull a pelyhesben és az Ovizsaruban is. Ez utóbbiról James Corden műsorában úgy nyilatkozott, hogy a kedvenc filmje:

,,Évekig vártam arra, hogy vígjátékot forgathassak, de a stúdiók az akciófilmekkel kerestek igazán, úgyhogy ilyen filmeket készítettünk. Aztán amikor találkoztam Ivan Reitmannel és leforgattuk az Ikreket és az Ovizsarut, a mennyországban jártam.”

A Terminátorból származik egyik legismertebb mondata
A Terminátorból származik egyik legismertebb mondata / Kép forrása: IMDb

Ugyan rendkívül sok sikeres filmje volt, komoly, színész munkát igénylő szerepekkel is, vitathatatlan, hogy legsikeresebb karaktere a Terminátor volt. Ehhez kapcsolódik az egyik legemlékezetesebb mondat is, ami elhagyta a száját: ,,I’ll be back”, azaz ,,Visszatérek”. Ennek az egyetlen szócskának a története igencsak kalandos. Erre így emlékezett vissza a színész önéletrajzi kötetében:

,,Ennek a résznek a felvétele azért tartott sokáig, mert szerintem azt kellett volna mondanom, hogy ,,Nemsokára visszatérek!” Úgy éreztem, hogy ez a kicsit hosszabb, precízebb forma gépiesebben és fenyegetőbben hangzott volna.”

Hosszú vita volt a szócskáról a rendezővel és forgatókönyvíróval, James Cameronnal, ám végül a rendező akarata győzedelmeskedett.

Arnold Schwarzenegger, a kormányzó

Ugyan sikeres volt testépítésben és filmezésben is, Arnold többre vágyott. Idegen ország szülötteként akarta bizonyítani: van helye az amerikai politikában. A Republikánus Párt képviseletében 2003-ban Kalifornia állam kormányzója lett. Tisztsége ellátása alatt különös figyelmet szentelt a globális felmelegedés fontosságának. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ő maga is odafigyel környezetére, kerüli a húsféléket, és teljesen elhagyta a tejtermékeket az étrendjéből. Hivatala alatt ragaszkodott hozzá, hogy megtartsa, amit a választások idején ígért, így nem vezetett be megszorításokat. Utóbb kiderült, hogy ez hiba volt, ugyanis az így keletkezett hatalmas adósság miatt 2011-ben le kellett mondania hivataláról.

Kormányzóként nem ért el akkora sikereket
Kormányzóként nem ért el akkora sikereket / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Testépítőként 1965-től 1980-ig számtalan első helyezést bezsebelhetett, ám a filmipar már nem kényeztette el ennyire. Csupán egy Golden Globe-díjjal büszkélkedhet a Maradj éhen! című filmben nyújtott alakításért, ám ettől még vitathatatlan tény, hogy ő az egyik legnagyobb hollywoodi sztár.

A mai napig aktívan forgat, és rajta tartja szemét a nevével fémjelzett testépítő-versenyeken és az általa kiadott magazinokon is.

Reméljük, még nagyon sokáig visszatér!