Barion Pixel 10 érdekes tény a 125 éve született Al Caponéról – Coloré

10 érdekes tény a 125 éve született Al Caponéról

2024. 01. 17.

Al Capone nevét mindenki hallotta, és nagyjából azt is sejtjük, hogy mi mindent tett, ám azt, hogy milyen volt ő valójában, nem feltétlenül ismerjük. Az alábbiakban számos érdekesség kiderül a Sebhelyesarcúról.

Al Capone, azaz Alphonse Gabriel Capone 1899. január 17-én született New Yorkban. Bár negyvennyolc éves korában halt meg, nevét a különböző filmek, cikkek és vendéglátóegységek is fenntartják, és ez nem véletlen, hiszen bár bűnözőként tevékenykedett, élete rendkívül izgalmas volt. Hírnevét annak köszönhette, hogy a ma is ismert szervezett bűnözés alapjait tette le, melynek egyik kulcsa a korrupció volt, amiben igencsak jeleskedett!

Neve, Al Capone ma már inkább egyfajta szinonima a bűnözésre, hiszen évtizedeken keresztül űzte a szakmát, és huszonhat éves korára hatalmas vagyonra tett szert, ráadásul egész Chicago tőle rettegett, köszönhetően nagyjából ezer tagból álló bűnszervezetének. Számos üzletben utaztak, így szerencsejátékban, prostitúcióban és szeszcsempészetben is, ami a szesztilalom idején rendkívüli módon kifizetődő üzlet volt. Mivel gyilkosságokat nem tudtak rábizonyítani, nem tekinthetünk rá gyilkosként, és talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy halála után több, mint hetven évvel is emlékezünk rá.

Al Capone titkai

Bár üldözték, és megjárta a börtönt is, halála mégis természetes volt, ugyanis agyvérzés és tüdőgyulladás vitte el. Ritka jelenség ez egy férfi esetében, aki rendkívül veszélyesen él, és bizonyoson nemcsak tartott a kezében puskát, hanem szembe is nézett a csövével.

1. A jó tanuló, aki rossz volt

A bűnözés logikát kíván, és ez megvolt Al Caponéban, ugyanis az iskolában jól tanult. Nem várt azonban sokáig az első balhéjára. Tizennégy éves volt, amikor arcon ütötte az egyik tanárát. Arról, hogy kicsapták vagy magától ment el az iskolából vegyesek a történetek, de tény, hogy soha nem tért vissza az alma materjébe.

2. Az alkalmi munkás

Miután otthagyta az iskolát, alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Dolgozott édességboltban, bowlingpályán és kötőüzemben is, kikapcsolódásképp pedig a bátyjával járt baseballozni. Ez olyan jól ment neki, hogy félprofi lett, és sok meccsen részt vett játékosként.

3. A bandatag

Al Capone a tisztességes munkahelyei egyikén dolgozva kezdett el különböző utcai bandákhoz csatlakozni, amelyek jószerivel piti bűnökkel foglalkoztak és vandálkodtak. Johnny Torrio bandájában hamar megtalálta a nevét, különösen azért, mert maga Torrio pártfogolta, így tizenhat évesen Capone hivatalosan is bandatag lett. Később Torrio adta át neki a stafétát, és így lett Chicago rettegett bűnözője.

4. A Sebhelyesarcú

Al Capone beceneve Scarface, az az Sebhelyesarcú volt. Ennek oka ténylegesen egy seb volt. Történt ugyanis, hogy Capone egy brooklyni gengszter bárjában dolgozott csaposként és kidobóként, amikor megsértette egy Frank Galluccio húgát. Erre válaszul kapott három vágást az arcára egy zsebkéssel. A támadó állította, hogy a gengszter nyakára célzott, csupán elvétette, így került az arcára a seb és maradt életben. Al Capone gyűlölte a Sebhelyesarcú becenevet, amit a sajtó adott neki, és nem is szerette hegeit. Ha bárki kérdezte, azt mondta, hogy akkor szerezte a sebet, amikor katonaként szolgált Franciaországban.

Nem szerette a sebeit, így különböző történeteket talált ki arról, hogy hogyan szerezte őket / Kép forrása: Bettmann / Getty Images
Nem szerette a sebeit, így különböző történeteket talált ki arról, hogy hogyan szerezte őket / Kép forrása: Bettmann / Getty Images

5. Al Capone a jótevő

A bandavezér a nagy gazdasági világválság idején arra fordította az idejét, hogy jó benyomást tegyen, ezért ingyenkonyhát működtetett, ahol naponta többszáz éhes chicagóit ehetett. Arra is mindig ügyelt, hogy az általa meggyilkoltaknak mindig legyen egy szép virágdísz a koporsóján, hiszen egy gengszter is lehet úriember!

6. A köz szolgálatában

Al Capone ráérzett, hogy hogyan kell kommunikálni az általa gyűlölt sajtóval, és bátran tett olyan kijelentéseket, amelyekről mindenki tudta, hogy köze sincs az igazsághoz. Egy ilyen eset volt az, amikor azt mondta az újságíróknak, hogy csupán a családját tartja el, és egyfajta közszolgálatot teljesít azzal, hogy lehetőséget ad a chicagóiaknak arra, hogy igyanak és szerencsejátékozzanak, hiszen ezáltal az életük minőségét is javítja.

7. Az elnök autója

Capone mindig is ügyelt a saját biztonságára, ugyanis tisztában volt azzal, hogy sokaknak lépett a tyúkszemére. Cadillacjét golyóállóvá alakíttatta, amit börtönbüntetésekor a kormány lefoglalt, és később nem más, mint az Egyesült Államok harminckettedik elnöke, Franklin D. Roosevelt kapott meg.

Al Capone golyóálló autóját az amerikai elnök örökölte meg / Kép forrása: Bettmann / Getty Images
Al Capone golyóálló autóját az amerikai elnök örökölte meg / Kép forrása: Bettmann / Getty Images

8. Az a fránya jövedelemadó!

Bár jogosan gondolhatnánk, hogy Al Capone különböző bűnügyei miatt került börtönbe, valójában az adó fogott ki rajta. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis 1927-ben úgy látta, hogy a tiltott szeszesital-kereskedelemből származó nyereség után négy éven keresztül nem fizetett adót, ezért tizenegy év börtönbüntetésre ítélték.

9. A rabzenekar tagja

A gengsztermaffia feje az alcatrazi börtönben sem pazarolta az idejét. Mivel semmilyen balhéban nem volt benne, csatlakozhatott a Rock Islanders nevű rabzenekarhoz, mégpedig bendzsósként, és vasárnaponként rendszeresen koncerteket adhattak társaiknak. Ezen kívül sem volt rossz élete a börtönben, ugyanis rendszeresen lefizette az őröket, így különleges luxuscikkeket kaphatott a cellájába, például egy kényelmes olvasószéket.

10. Hála a szifilisznek!

Capone még letartóztatása előtt kapta el a szifiliszt, aminek vélhetően köze van ahhoz, hogy nem kerülte el a bordélyházakat. Mivel nem kezelték a betegséget, az idegrendszere is károsodást szenvedett, ezért furcsa viselkedést produkált. 1938. februárjában diagnosztizálták a szifiliszt, majd egy évre rá egy Los Angeles-i börtönkórházba került, és az év novemberéig kapott különböző kezeléseket. Mivel ekkor már a demencia jeleit mutatta, sosem gyógyult meg, és 1947-es haláláig a bűnözéshez sem tért vissza. Ez nem önálló döntése volt, ugyanis az orvosok szerint élete vége felé szellemileg egy tizenkét éves gyerek szintén állt, így valójában nem rajta múlott, hogy nem tért vissza ,,szakmájához”. Utolsó napjain azokkal beszélgetett, akiknek az életét ő oltotta ki.

Források: ITT, ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Getty Images