Barion Pixel A háziasszony, aki túljárt Al Capone eszén – Coloré

A háziasszony, aki túljárt Al Capone eszén

2022. 10. 09.

Számtalan kód várt és vár megfejtésre, melyeket a múltban írtak. Gondoljunk csak a barlangrajzokra, különös betűkre és alakokra egy-egy fennmaradt emléken, de akár Al Capone csempészhálózatának kódjai is ide sorolhatóak! A Viasat History sorozatában ezeknek a kódoknak járhatunk utána.

A kódok körülöttünk élnek: sok esetben egy rossz minőségű telefonüzenet vagy egy csúnya kézírás is megfejtésre vár. A történelemben azonban több olyan alkalom is volt, amikor a kódokat tudatosan használták, így ügyelve arra, hogy egy-egy üzenet ne jusson illetéktelen kezekbe vagy fülekbe. Különösen nagy jelentősége volt ezeknek a különböző háborúkban és a 20. század elején zajló szeszcsempészet idején.

Al Capone kódjai

Alphonse Gabriel Capone, azaz Al Capone az egyik legismertebb amerikai bűnöző. ,,Sikereit” többek közt a korrupciónak köszönheti, ezen felül pedig a kódolásnak. Amerikában az 1920-as években életbe lépett az alkoholtilalom, ami jelentősen rontott Capone üzletén, így a hatóságokat kicselezve kereskedett a tiltott szesszel.

Cselekedeteinek számos károsultja és halálos áldozata is volt, a hatóságok azonban nem tudták elkapni őt és bandáját, ugyanis a kódolt üzenetek mestereivé váltak az évek alatt, így nem volt ellenük terhelő bizonyíték. Al Capone és bandája évente több tízezer olyan üzenetet küldtek egymásnak, melyek az általuk kitalált kódrendszerben készültek, így a rendőrök számára értelmezhetetlenek, feltörhetetlenek voltak.

Al Capone kódját egy kétgyermekes háziasszony fejtette meg
Al Capone kódját egy kétgyermekes háziasszony fejtette meg / Kép forrása: Viasat History

A rádióüzenetek nyitjára azonban egy háziasszony, Elizabeth Friedman rájött, és két hónap alatt két évnyi titkosított üzenetet fejtett meg. Kiderült, hogy milyen hajókon és mely útvonalakat használva csempészték az árut. Végül Elizabeth munkájának köszönhetően sikerült lebuktatni Caponét és bandáját.

A Viasat History-n csütörtök esténként este 21 órától kezdődő ,,A kód megfejtése” című műsorban ilyen, és ehhez hasonló kódokról, és azok megfejtéséről hallhatunk. Szó lesz a Pearl Harbor bombázása előtt használt jelekről, a Zodiákus ügyéről, és az egyik legősibb és egyben legkülönlegesebb kódról, az emberi génállományról is.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix