Barion Pixel Vaszary soha be nem mutatott képei is megtekinthetők a Magyar Nemzeti Galéria új kiállításán – Coloré

Vaszary soha be nem mutatott képei is megtekinthetők a Magyar Nemzeti Galéria új kiállításán

2022. 10. 02.

Vaszary. Az ismeretlen ismerős c. kiállítása igazi meglepetéseket tartogat a műkedvelőknek: a tárlaton bemutatott mintegy 70 műből 24 ugyanis eddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. Az Magyar Nemzeti Galériában (MNG) látható festmények a teljes életmű szinte minden korszakát felölelik.

A magyar képzőművészet egyik jelentős mestere, a változatos stílusokban alkotó Vaszary János (1867–1939) kétségtelenül a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja.

Az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott. Művészetét már kortársai, a kritikusok és művészettörténészek is nagyra értékelték. Képeinek színessége, a formálás magabiztossága és ereje, a nagy, szintetikus formalátás képessége tette őt művészként és tanárként is kora egyik legnagyobb hatású mesterévé – olvasható az MNG oldalán.

2016-ban ismeretlen képek kerültek elő Vaszarytól a múzeum gyűjteményében: ekkor bukkantak rá a művészettörténészek az egyik raktár mélyén több évtizede meghúzódó két vászontekercsre, amelyek egyenként 20-20 Vaszary-olajfestményt rejtettek. A múzeum gyűjteményében „lappangó” művekről még a szakértő kurátoroknak sem volt tudomásuk. Sehol sem reprodukálták őket, még Vaszary életében sem, így közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerülhettek a közgyűjteménybe. 

A most bemutatott 70 mű közé a nemrégiben előkerült alkotások közül is beválogattak 24-et – a legszebb, legizgalmasabb képeket. 

A festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó képeiig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig.

A 2023. január 15-ig látogatható tárlatot a múzeum gyűjteményében található más Vaszary-remekművekkel, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt fő művek egészítik ki. A múzeum grafikai gyűjteményéből is bemutatunk néhány alkotást, amelyek szintén a Vaszary-hagyaték kevéssé ismert darabjai.