Barion Pixel Különleges kiállítás az MNG-ben: Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek… – Coloré

Különleges kiállítás az MNG-ben: Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek…

2022. 04. 22.

A Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállítása különleges plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról. A több mint 250 kiállított műtárgy zömét még soha nem láthatta a közönség.

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) nagyszabású kiállítással mutatja be a ’20-as és ’30-as évek sok változást hozó izgalmas időszakát. Az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) tárlaton az art deco művészet és kor tárul fel a látogatók előtt.

Száz évvel ezelőtt – az első világháború traumája és a spanyolnáthajárvány szörnyűségei után – a gazdasági konszolidációval együtt a ’20-as évek második felében féktelen vágy jelent meg az élet élvezete iránt, s az ezzel járó csillogás, az olykor dekadenciába átcsapó mohó életvágy volt az egyik meghatározó eleme az art deco ízlésvilágának, amelyben sokféle inspiráció keveredett: az avantgárd képzőművészet eredményei, a szecessziós stilizálás, a történeti stílusok idézetei, valamint a népművészet, az egzotikus kultúrák, vagy éppen az ókori Egyiptom művészetének újrafelfedezése.

Art Deco Budapest
Réz Diamant Tibor: Tiller görlök a Mulató Párizs revüfilmben / Kép forrása: mng.hu

Az art deco plakátok lehengerlő hatásra törekedtek, amelynek eszköze lehetett a szemkápráztató látványosság, az elegancia csillogása, az erotika csábítása, az egzotikum varázsa, a sebesség mámora, az alvilág borzongató romantikája. Az art deco egyszerre hatott a képzőművészetre, az iparművészetre, a filmre, a színházra, a zenére és az építészetre.

Az augusztus végéig látogatható tárlaton több mint 130 plakát, valamint számtalan plakátterv szerepel a kor legfontosabb tervezőitől, akik között olyan nagy nevekkel találkozunk, mint Berény Róbert, Bottlik József, Irsai István, Kozma Lajos, Lukáts Kató, Mallász Gitta vagy Réz Diamant Tibor. A luxuscikkeket, a mozikban vetített filmeket, a pesti kávéházakat és mulatókat egyaránt az ő art deco plakátjaik hirdették.

A plakátok mellett folyóiratok, reklámok, könyvek, képes magazinok illusztrációi, illetve iparművészeti tárgyak: bútorok, kerámia- és üvegművek, ruhák, cipők, kiegészítők, kották, jelmeztervek, bútortervek, építészeti rajzok is szerepelnek a tárlaton.

További információ és jegyvásárlás itt.