Barion Pixel Az ember, akit Ottónak hívnak: Tom Hanks egy zsémbes özvegyet játszik új filmjében, de még ez is végtelenül jól áll neki – Coloré

Az ember, akit Ottónak hívnak: Tom Hanks egy zsémbes özvegyet játszik új filmjében, de még ez is végtelenül jól áll neki

2023. 01. 12.

A nagy veszteségek hatására olykor hajlamosak vagyunk arra, hogy elzárjuk magunkat a közösségtől. Otto is hasonlóképp élte meg imádott felesége elvesztését, s aztán egy kétnyelvű család és egy ragaszkodó macska kellett ahhoz, hogy kibújjon a csigaházából. A főszereplő dilemmája persze mit sem érne a megformálója, Tom Hanks nélkül, aki fájdalmasan szép alakítást nyújt Az ember, akit Ottónak hívnak című alkotásban.

Szerencsére 2023-ban sem maradunk élvezetes filmek nélkül, s Hollywood mindjárt egy érzékeny alkotással örvendeztet meg minket az év elején. Az ember, akit Ottónak hívnak főszereplője, az Oscar-díjas Tom Hanks ismét parádésat alakít a zsémbes férfi megformálójaként, s immár sokadszorra bizonyítja be, hogy nemcsak kiváló színész, hanem igazi kaméleon. 

Az ember, akit Ottónak hívnak – Tartalmi gyorstalpaló

Ottó tulajdonképpen mindannyiunk szomszédja: egy házsártos férfi, aki nemcsak a saját, hanem környezete életét is megkeseríti mindennapi szurkálódásaival. Viselkedése persze nem véletlen, hiszen a férfi képtelen feldolgozni imádott felesége korai halálát és meg akar halni. Ekkor azonban egy fiatal, s meglehetősen hangos család költözik a szomszédjába, akiknek közvetlenségükkel sikerül kicsalogatniuk Ottót a csigaházából, hogy felfedezze: a közösség segítsége gyógyító erővel bír. 

Tom Hanks, Hollywood kaméleonja

„Egyrészt a közös kor vett rá arra, hogy elvállaljam a szerepet: 66 éves vagyok, akárcsak Ottó” – mesélte Hanks egy vele készült interjúban arról, hogy kötött ki nála a szerep. „Másrészt a feleségemmel – aki egyben a film producere –, láttuk a film első változatát, (A férfi, akit Ovának hívnak egy svéd alkotás, amely 2015-ben jelent meg – a szerk.) majd elolvastuk a regényt is, amelyből az készült. Így nagyjából nyolc éve újra és újra elgondolkodtunk azon, vajon hogy nézne ki ugyanez a történet idehaza.”

„Azt vettük észre, hogy Amerikában mindenki másképp kezeli a szabályokat. Van, aki tűzzel-vassal betartja és betartatja, míg mások tesznek rá. Ezért láttuk meg a lehetőséget abban, hogy egy mexikói család költözzön a szabálykövető Ottó szomszédjába, mert egyrészt rendkívül szórakoztató helyzetek keverednek ki a két fél különbözőségéből, másrészt pedig erős látlelete ez annak, hol tartunk jelenleg,” – tette hozzá a színész. 

Hanks számára azért is jelentett kihívást a szerep, mert az utóbbi időben gyakran emlegetik őt úgy, mint „Amerika apja”, s mivel az alkotás alcíme „A leggorombább férfi a földön”, jó fricskának érezte ezt a beskatulyázás ellen. 

Az ember, akit Ottónak hívnak, Tom Hanks, Rita Wilson
Az ember, akit Ottónak hívnak alkotógárdája: Truman Hanks, Rita Wilson, Tom Hanks, Mariana Treviño és Marc Forster. Kép forrása: Northfoto

A kicsivel több, mint kétórás filmet az a Marc Forster rendezte, aki 2001-ben a Szörnyek keringőjével robbant be a köztudatba. (Halle Berry ennek köszönhetően nyerte meg első és eddig egyetlen Oscar-díját.) Azóta olyan filmek kötődnek a nevéhez, mint James Bond – A Quantum csendje vagy a Z világháború Brad Pittel a főszerepben. „Úgy érzem, rendkívül polarizált a társadalmunk az utóbbi időben, ezért jó volt látni, – ha csak a filmen keresztül is –, hogy képesek vagyunk az összetartásra, s hogy mindez a kis közösségekben kezdődik” – nyilatkozta legújabb filmjéről Forster. 

Az ember, akit Ottónak hívnak 2023. január 12-től tekinthető meg a magyar mozikban. 

Borítókép forrása: Northfoto