Barion Pixel Szegedi Kortárs Balett társulata vendégeskedik a MÜPA-ban – Coloré

Szegedi Kortárs Balett társulata vendégeskedik a MÜPA-ban

2023. 09. 11.

A MÜPA színpadán lép fel október elején a Szegedi Kortárs Balett társulata egy háromrészes táncesttel, melynek részei a Concerto, a Vadak és A szent.

Háromrészes táncesttel készül a Szegedi Kortárs Balett

A Bartók Béla Concertójára komponált „pantomim groteszk” online bemutatóját már megtartották a Bartók Tavaszon. A zeneszerző személyén túl színpadi műveinek jellegzetes alakjait is megidézi a mű.

Bartók 1943-ban, Amerikai tartózkodása során írta a művet, amire óriási hatással volt az állandó, lázzal járó betegsége, kényszerű távozása Magyarországról, kínzó honvágya, aggódása hazája és Európa sorsáért a fasizmus terjedése miatt. Már három éve nem komponált, amikor jött a felkérés egy nagyzenekari mű megírására, amely éppen a kórházban érte. Az elkészült darab minden lázálmát, fájdalmát, keserűségét tartalmazza, ugyanakkor a felkérés nyomán újból fellángolt életszeretetét és optimizmusát is.

A 2020-as Müpa Zeneműpályázat két nyertesének egy-egy alkotása inspirálta az est további két darabjának koreográfiáját. Lázár Dániel Együtt vagy egyedül című munkája lett a Vadak alapja: törzsi rituálé tanúi vagyunk, az idegen egzotikum csap össze a civilizált intellektussal.

Szegedi Kortars Balett
Vadak / Kép forrása: Szegedi Kortars Balett

A rács mögött levő csoport állandó mozgást, törzsi rítust idéző harci táncot mutat be. A barbárszerű közösség fenyegetően hat a rács túloldalán levőkre. A két oldal közötti különbség drámaian kirajzolódik. Amikor az elválasztó rács kinyílik, végzetes áldozati tánc veszi kezdetét. De a kimenetele nem egyértelmű. Az emberben dúló harc az ösztönök világa és az intellektus között egy szimbolikus színpadi játékban mutatódik meg – írják a darab ismertőjében.

Molnár Viktor Mars Mission című zenéje szolgáltatta a kiindulópontot A szent színreviteléhez. Az egyszemélyes darabban a hit keresése, jóságra való törekvés állandó küzdelemben áll az emberi gyarlósággal, a testből fakadó vágyakkal, a nemiséggel. A történet egy szexualitásából élő nő önmarcangolását, önigazolási vágyát mutatja meg. Ennek a küzdelemnek a nehézségéről, belső bugyrairól, őrületig feszülő lehetetlenségéről szól ez a rövid mű. 

Az est zenei kíséretéért a Szegedi Szimfonikus Zenekar felel, és Gyüdi Sándor vezényel.

A előadást október 3-án és 4-én játszák.

Szegedi Kortárs Balett története

A mára már nemzetközi szinten elismert Szegedi Kortárs Balett 1993-ban alakult meg. Juronics Tamás és Pataki András vezetésével jött létre az együttes, elődje a Szegedi Balett társulat volt, amely 1987-ben került megalapításra. Modern tánctechnikák, különleges akrobatikus mozdulatsorozatok és a látványos táncszínházi elemek jellemzik leginkább a Kortárs társulatot.

Forrás: MÜPA, Szegedi Kortárs Balett, Balett.info

Borítókép forrása: Szegedi Kortars Balett