Szarvasbőgést hallgatnál? Menj a Pilisi Parkerdőbe!

2022. 09. 10.

A Pilisi Parkerdő egész szeptemberben vár, ha szarvasbőgést hallgatnál!

A Pilisi Parkerdő 65 ezer hektáron fekszik, és több létesítmény is tartozik hozzá, így többek között több kilátó, a Budakeszi Vadaspark, illetve a Visegrádon található Madas László Erdészeti Erdei Iskola is.

Maga a Pilisi Parkerdő kiváló lehetőség túrázóknak és természetkedvelőknek is, hiszen kiépített erdei utakon járhatjuk be a területet. Utunkat madárcsicsergés övezheti, és ha szerencsénk van, láthatunk gímszarvast, mufflont vagy őzet is. Sok sorozatrajongó kifejezetten azért látogatja meg a területet, hogy megkeresse az épületet, ahol a Szomszédokat forgatták, ugyanis gyakran feltűnt a sorozatban a Parkerdő, s vele együtt a Trokán Péter által megformált Szelényi János, erdőmérnök is.

Szarvasbőgés a Pilisi Parkerdőben

A szarvasbőgés a gímszarvas párzási időszakát kísérő jelenség, ami augusztus végétől pár héten keresztül tart. Ilyenkor a szarvasbikák bőgéssel jelzik egymásnak és a szarvasteheneknek szándékaikat. A bőgés ezen kívül utal az állat fizikai állapotára, korára és harci kedvére is – írja a Pilisi Parkerdő oldala.

A Pilisi Parkerdő vezetett túráin hallgathatjuk a szarvasbőgést
A Pilisi Parkerdő vezetett túráin hallgathatjuk a szarvasbőgést / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A szervezők külön túrákkal készülnek az érdeklődők számára. A tervezett távok 2-3 kilométeresek, és a séta alatt a vezetők a vadgazdálkodásról mesélnek érdekességeket, de a vadfajokról is sok új információt hallhatunk. Természetesen a mini-előadások főszereplője a gímszarvas, s ha szerencsések vagyunk, közben hangjukat és agancsaik összecsapásait is hallhatjuk a távolból.

Mivel az állatok kiszámíthatatlanok, nincs garancia rá, hogy éppen ottlétünkkor hallatják a hangjukat, ennek ellenére nem érdemes kihagyni a vezetett túrákat.

A szervezők olyan cipőt javasolnak a túrára, amiben kényelmes a járás, és jól tartja a bokát. Figyeljük az időjárást, és ha esőt jósolnak, akkor ennek megfelelően válasszuk ki öltözékünket! Természetesen vihetünk magunkkal fényképezőgépet, ám készüljünk fel rá, hogy csak vaku nélkül használhatjuk, aminek a szürkületi és esti órákban van jelentősége. A Pilisi Parkerdő munkatársai arra is felhívják a figyelmet, hogy a szarvasbőgés ugyan jó program, mégsem való tíz éven aluli gyermekeknek, így gondoljuk meg, hogy magunkkal visszük-e a kicsiket!

A program regisztrációhoz kötött, amit a Parkerdő honlapján meg is tudunk tenni.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix