Barion Pixel Suzanne Simard: Ahogy a fák kommunikálnak – Coloré

Suzanne Simard: Ahogy a fák kommunikálnak

2021. 07. 15.

„A talajban mást találunk: egy végtelen számú csatornával rendelkező világot, melyek összekötik a fákat, lehetővé téve köztük a kommunikációt” – mondja Suzanne Simard, a Kolumbia Egyetem ökológus professzora.

Mindig érdekes egy olyan tudós munkájába betekintést nyerni, aki kimozdul a laborból. Nincs ez másképp Suzanne Simarddal sem, aki gyermekkorától kezdve afféle furcsa szimbiózisban él a fákkal. Simard ugyanis a fejébe vette: bebizonyítja, hogy a fák kommunikálnak egymással. 

Elmélete bizonyítása érdekében lényegében kiköltözött a kanadai vadonba, ahol medvékkel és szúnyogokkal hadakozott a kutatás sikere érdekében. 

A fanyar humorú tudós előadása során ezek a veszélyes találkozások eltörpülnek a vizsgálat eredményei mellett. Simard ugyanis rájött, hogy egyes fák, mint például a nyírfa és fenyő a szén, nitrogén, foszfor, víz és bizonyos hormonok révén kommunikálnak egymással, mi több, a „beszélgetés” kétirányú folyamat! A kutató felfedezte, hogy a fák gombafonalak révén képesek egymáshoz eljuttatni a fent említett anyagokat, ezzel (a családok működéséhez hasonlóan) lényegében átadva a tudást a fiatalabb fa generációknak. Érdekesség, hogy vizsgálódások során arra is rájött, hogy a két, már említett fafajtával ellentétben a tuják például (csakúgy, mint a Fel című mese Carlja) maguknak való lények, az ő világukba nem fér bele a más fajtákkal történő eszmecsere. 

Simard szerint az erdő olyan, mint az internet. A gombafonalak segítségével egymással kapcsolatban lévő fák a nagy távolságok ellenére képesek beszélgetni egymással, ezzel mintegy élő szervezetet alkotva. 

Ha érdekel a tudomány, vagy hiányolod a gimis biológia órák hangulatát semmiképp se hagyd ki Simard TED előadását! 

Borítókép forrása: ted.com