Barion Pixel Egy hónap múlva Shirley Valentine Balsai Mónival a Centrál Színházban – Coloré

Egy hónap múlva Shirley Valentine Balsai Mónival a Centrál Színházban

2022. 04. 02.

Április 28-án debütál a Centrál Színházban Willy Russel remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabja, a Shirley Valentine, Balsai Móni tolmácsolásában.

Bár a darab egy életteli nő történetét meséli el, mégis férfiaknak is szól, hiszen mindannyian a boldogsághoz vezető utat és az élet értelmét keressük. Az előadást, a Centrál Színházban nagy sikerrel játszott Büszkeség és balítélet rendezője, Ujj Mészáros Károly fordította és állította színpadra.

Shirley Valentine hamarosan a Centrál Színházban

A kiváló humorú Mrs. Bradshaw egy nap Görögországba szóló repülőjegyet kap, ami gyökerestül felforgatja az életét.  Szembesül fiatalkori önmagával, azzal a szabadszellemű, lázadó Shirley Valentine-nal, akinek Mrs Bradshaw már csupán árnyéka. Tudniillik az évek során oly magányossá vált, hogy élete sorsfordító döntéseit csupán a konyhafallal oszthatja meg. Például, hogy elhagyja-e Liverpoolt és a férjét, hogy Kolombusz Kristóffal együtt elhajózzanak Klitorisz szigetére.

Shirley Valentine
Április 28-tól Shirley Valentine a Centrál Színházban (Fotó: Centrál Színház)

„Monodrámát kerestünk Móninak (Balsai Móni), ő vetette fel Shirleyt. Amikor elolvastam, kisírt szemekkel, nevetve jöttem ki a szobából és azt mondtam, hogy ez telitalálat. Mónival csendben próbáltunk egy ideig otthon, amíg a babánk aludt, és akkor már közösen sírtunk és nevettünk.  Az egyik legjobban, legfondorlatosabban megírt darab, amit valaha olvastam, ahol a humort és az érzelmet olyan csodálatos egyensúlyban adagolta az író, hogy azt meggyőződésem szerint tanítani kellene. Itt nincs olyan feladott labda, ami később, könyörtelen következetességgel ne lenne bezsákolva.” – nyilatkozta az előadás rendezője, Ujj Mészáros Károly, aki az eredeti szöveg szórakoztató, angol humorát és a ma beszélt magyar nyelv frissességét egyaránt tükröző új fordítást készített.

Balsai Móni nagyon szívesen játssza Shirley Valentinet, mert eszembe juttatja saját kamaszkori vágyait, terveit, gondolatait a világról, és miközben szembesíti azzal, amit esetleg sikerült elérnie, ráébreszti arra, hogy mi számított belőlük igazán, illetve, hogy mi lehetne akár most is egy új terv része. De azért is szereti, mert Shirley karakteréből – és az előadásból – csak úgy árad a pozitív energia. „Megmutatja, hogy az ember igenis felállhat a mélypontjaiból hogyha elég bátor, és hajlandó tenni valamit önmagáért és az életéért.” – mondja Balsai Móni.

A tatabányai Jászai Mari Színház közreműködésével, az NKA támogatásával létrejött előadás bemutatója 2022. április 28-án less a budapesti Centrál Színházban, Fekete Anna díszletelemeinek felhasználásával, teljesen új köntösben, nagyszabású látványvilággal. Az előadáshoz a videóvetítést Varga Vince tervezi.

Borítókép forrása: Centrál Színház