Barion Pixel Hamarosan a mozikban a Semmelweisről készült film – Coloré

Hamarosan a mozikban a Semmelweisről készült film

2023. 10. 23.

Semmelweis Ignácra a magyarok nagyon büszkék, a nevét pedig nemcsak kicsiny országunkban, hanem az egész világon ismerik. Koltai Lajos pedig úgy döntött, hogy éppen ideje, hogy megemlékezzenek róla egy filmben.

A Semmelweis című film története

Így szól az Intercom leírása a Semmelweisről:

Ma legendaként emlékszünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője. A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…
És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

Semmelweis Plakát
Semmelweis c. film plakátja / Kép forrása: Frank Rizzo és Szvacsek Attila 

Novemberben premier

A legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos, az elmúlt évek egyik legnézettebb magyar filmje, a Sorstalanság alkotója ritkán rendez, jól megválogatja a témáját – de úgy érezte, hogy a 19. századi orvos-tudós történetét mindenképpen el kell mondania.

Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az

– mondta filmje főhőséről Koltai Lajos.

Semmelweis Ignácot Vecsei H. Miklós alakítja, még a szülésznőt, Emmát Nagy Katica kelthette életre. Rajtuk kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A fordulatos és izgalmas filmet a romantikusok is imádni fogják, hiszen egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket. A film 2023. november 30-tól látható a hazai mozikban.

Forrás: Kubik Elvira iroda

Borítókép forrása: Instagram / semmelweisfilm

/szelavi/napijo/semmelweis-film/