Barion Pixel Rick Riordan: ókori történelem érthető formában – Coloré

Rick Riordan: ókori történelem érthető formában

2023. 02. 22.

Ha szeretnéd megérteni az ókori történelmet, Rick Riordan izgalmas művei a legjobb alternatívák.

Rick Riordan könyveit általában a kisebb korosztálynak szokták ajánlani. Anno én is 12-14 éves koromban kezdtem neki a sztorinak, de még ma is szívesen olvasom őket. Sőt, az újabb köteteket úgy várom, mint egy lelkes gyerek. Mindig szoktam ajánlani a felnőtteknek, a gyerekeseknek pedig főleg, szerintem tipikusan olyan könyvek, amikkel meg lehet szeretni az olvasást, nem az unalmas kötelezők egyike.

Rick Riordan és Percy Jackson

Rick Riordan egyik legismertebb karaktere Percy Jackson, A ​villámtolvaj kötettel kezdődött az egész ókori kaland. Ez a sztori félvérekről szól – akik félig emberek, félig istenek -, mivel a szüleik az ókori görög istenek. Percy az egyik leghatalmasabb fia, konkrétan Poszeidóné. A fiút azzal gyanúsítják meg, hogy ő lopta el a villámot Zeusztól, ezért útnak indul, hogy tisztázza a nevét. Nagyon röviden erről szól az első kötet, amit ebben a sorozatban még öt követ. De Percy az egyik főszereplője még Az Olimposz hősei sorozatnak, ami szintén öt kötetből áll. Az univerzum azonban ennél is több történetből tevődik össze, mint az Apollón próbái, valamint egy kicsit más világban játszódó, az egyiptomi történelmet idéző, Kane krónikákat sem szabad elfelejteni.

Rick Riordan
Rick Riordan: A villámtolvaj / Kép forrása: Libri

Ki az a Rick Riordan?

Rick Riordan egy amerikai regényíró, tanár, utóbbi talán nem meglepő azok számára, akik olvasták a könyveit. Angolt és történelmet tanított, a diákjai imádták.

Richard Russell Riordan 1964-ben született San Antonióban. A Percy Jackson sztorit 2005-ben kezdte el, hamar bestseller is lett belőle. Jelenleg pedig Bostonban él.

Filmek és sorozat

A ​villámtolvajt megfilmesítették Logan Lerman főszereplésével 2010-ben, aztán elkészült a második kötet is, a Szörnyek tengere mozi verziója is. A filmek sajnos nem hoztak olyan nézettséget, mint várták volna, messze elmaradtak a könyvek sikerétől, ezért nem készült több belőle.

Rick Riordan azonban nem adta fel, megállapodott a Disney+-szal, hogy sorozat készüljön a regényeiből. A munkába, ha minden igaz most bevonták az írót is, így sokan reménykednek abban, hogy nagyobb sikere lesz, mint a filmeknek volt.

A sorozatra még várni kell, nem rég fejezték be a forgatást, de addig is érdemes a kezünkbe benni a könyveket, ha humorra, kalandra és izgalmas történetre vágyunk szerethető karakterekkel. A könyveke -, főleg az elsőkön -, érződik, hogy alapvetően gyerekeknek íródtak, de felnőttként is csodás szórakozást nyújtanak.

Borítókép forrása: Könyvmolyképző Kiadó