Barion Pixel Csodálatos fiú: David vagyok, a fiam drogfüggő – Coloré

Csodálatos fiú: David vagyok, a fiam drogfüggő

2023. 01. 23.

Sokan nem is gondolnánk, hogy mekkora küzdelemmel jár a drogfüggőség. Ezt a betegséget komoly társadalmi megbélyegzés veszi körül, nemcsak a függőre, hanem a családjára is komoly hatással van. A Csodálatos fiú című könyv ezeket a nehézségeket mutatja be.

A drogfogyasztás állandó szereplője a filmeknek és a könyveknek, sokakat érdekel a téma, de általában csak fikciósak ezek a történetek. Máshogy van ez a Csodálatos fiúban, amit filmként 2018 őszén mutatottak be a mozik, de talán azt kevesen tudjátok, hogy ez az igaz történet, könyvek alapján készült. Többes szám, ugyanis két kötetet ölel fel a sztori. Az egyik könyv itthon is megjelent, szintén Csodálatos fiú címen. Leginkább erre alapul a film, ezt pedig David Sheff, még a másikat, Tweak címen, a fia, Nic Sheff írta (ez még csak angolul olvasható). Kettejük történetét mutatják be, én az előbbiről fogok most részletesebben mesélni, bár az utóbbit is érdemes elolvasni.

A Csodálatos fiú sztorija

Aki látta a filmet, az nem fog meglepődni azon, hogy Nic metamfetamin függő, és nem sikerül neki letenni a drogot. Az apja gondolatait ismerhetjük meg a könyvben, hogy hogyan éli meg a fia függőségét, hogyan próbál neki segíteni. Nic több rehabot is megjár, rengeteg pszichológussal beszél, sokféle kezelést kipróbál, de csak rövidebb ideig sikerül neki tisztának maradni.

csodálatos fiú
Kép forrása: Northfoto

David Sheff újságíró, ezért komoly kutatómunkába kezd a témában, egészen sokat megtudhatunk a methről, kiderül az is, hogy mennyivel keményebb ez a kábítószer, mint például a heroin, micsoda károkat tud okozni az agyban. Rájön, hogy a megszokott rehabok nem igazán használnak a kristály függőknek, ugyanis az ő betegségük hatása egészen más, mint a korábban ismert kábítószereké.

A könyv egészen messziről indít, megismerhetjük Nic gyerekkorát, hogy nemcsak vele vannak komoly problémák, hanem a családjával is, amit ő szenved meg legjobban. A szülei elváltak, ő pedig Amerika egyik sarkából a másikba utazgat, hogy az anyjával és az apjával is tudjon egy kis időt tölteni. Megtudhatjuk, hogy mennyire egyszerű droghoz jutni már a középiskolákban. De azt is lekövethetjük, hogy hiába egy jó család, egy figyelmes, szerető apa, a függőséget mégis mennyire rettentően nehéz észrevenni, pláne legyőzni. David stroke-ot kap az állandó idegeskedéstől, de még így is nehezen hozza meg a döntést, hogy elengedje a fia kezét, és hagyja, hogy maga harcoljon meg a betegségével.

Nem egy könnyű olvasmány

A könyv azért is nagyon érdekes, mert egymás mellett láthatjuk egy család történetét, és egy újságíró kutatómunkáját, amiből az a könyv készül el, amit éppen olvasunk. A történet egyébként egészen a közepén szakad véget, nincs boldog befejezés, csak folytatódik a család élete, amit már nem követhetünk nyomon. Nic megpróbál tiszta maradni, de nem gyógyul meg, hiszen egy drogfüggő egész életében az marad.

Ez a sztori nem egy könnyű olvasmány, néha egészen nehéz tovább haladni vele, sokszor érzi úgy az olvasó, hogy képtelen elkezdeni a következő fejezetet. Sokat tanít azonban a függőségről, segít megismerni ezt a betegséget, ami ellen küzdeni sokszor úgy tűnhet, hogy lehetetlen. Olyan stigmákat bonthat le, amik mélyen beleivódtak a társadalomba.

csodálatos fiú
Kép forrása: Northfoto

Borítókép forrása: Northfoto

/szelavi/napijo/csodalatos-fiu-konyv/