Rátonyi Róbert Operettfesztivál: idén ötödször Veszprémben

Idén ötödik alkalommal változik az operett fellegvárává Veszprém. A Rátonyi Róbert Operettfesztivál célja az operett mint hungarikum népszerűsítése, emellett a szervezők bíznak abban, hogy igényes családi kikapcsolódást nyújthatnak a legtöbb korosztály számára.

Idén újra a művészeté lesz a terep az V. Rátonyi Róbert Operettfesztiválon Veszprémben, amelyen június 17-től három napon át egész hétvégén nagyszabású gálával, kiállítással és tematikus beszélgetéssel népszerűsítik az operettet. A családosoknak is érdemes ellátogatniuk a Bakony fővárosába, hiszen a szervezők színes gyermekprogramokkal is várják az érdeklődőket. 

Rátonyi Róbert, Operettfesztivál, Veszprém
A rendezvény célja az operett, mint hungarikum népszerűsítése
Kép forrása: V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál

„Ránk, fiatal színész növendékekre elképesztő hatást gyakorolt. Elementáris energiával dolgozott, amihez irigylésre méltó türelem párosult” – emlékezik vissza Keller János, a rendezvény művészeti vezetője a fesztivál névadójáról, Rátonyi Róbertről. Ugyan a fiatalabb generáció számára már nem cseng olyan ismerősen a neve, Rátonyi mégis mind a mai napig a magyar színművészet egyik megkerülhetetlen alakja. A kétszeres Jászai-díjas színész, konferanszié, színházi rendező, író, publicista egyaránt otthonosan mozgott a színpadon, a filmekben és a televíziós műsorokban is, így nem csoda, hogy afféle polihisztorként sok ember szívébe hamar belopta magát sokszínű munkásságával a 20. században. A művész több ízben is kötődött Veszprémhez: négy előadást is rendezett anno a Veszprémi Petőfi Színházban. 

Az idei, jubileumi operettfesztivál június 17-én veszi kezdetét egy, az egész belvárost felölelő, nagyszabású felvonulással, amelyben a színház és zenei élet mellett a tánc és a cirkuszművészet is helyet kap az idén. Persze az operett szerelmesei nem maradnak igazi ínyencek nélkül, hiszen a rendezvény szervezői két operettel is készülnek hétévégre: a látogatók megtekinthetik a Monarchia Operettet, valamint a Soproni Petőfi Színház vendégjátékát is. Az előadások mellett nap közben is érdemes kilátogatni a fesztiválra, hiszen június 18-án, szombaton Oszvald Marika oszt majd meg izgalmas történeteket életútjáról, vasárnap pedig Benkő Péter mesél majd Rátonyi Róbertről az érdeklődőknek. A rutinos operettfesztiválosoknak nem lesz meglepő, hogy idén is látogatható lesz a Rátonyi Róbert emlékkiállítás, amelyen idén a művész kedvenc köntöse is megcsodálható lesz. 

Idén tízezernél is több látogatóra számítanak a fesztivál szervezői, akik a családosokról sem feledkeztek meg a szervezés során. „Rátonyi Róbert életében is nagyon fontos volt a család. Már egészen kicsi gyerekkorában közel került az operetthez. Képzeljék el, mindössze hároméves volt, amikor a nagynénje először vitte el a Három a kislány című darabra”– mondja Keller János, aki a fesztivál egyik legnagyobb előnyét annak családcentrikusságában látja. 

Az idei Rátonyi Róbert Operettfesztivál maszk és védettségi igazolvány nélkül látogatható június 17-19. között a Veszprémi Petőfi Színház és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program együttműködésében. Az említett eseménysorozat kapcsán a szervezők már megkezdték a jövő évi Operettfesztivál előkészületeit is, hiszen 2023-ban lesz Rátonyi Róbert születésének 100. évfordulója, így különleges eseménysorozat várható a jövő évben is. 

Borítókép forrása: V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Tanársegéd voltam Angliában: ezt láttam az angol iskolákban