Nemek és igenek, vagy mi fér bele egy házasságba?

2021. 11. 04.

Megcsalás, erőszak, erkölcsök, az empátia kérdése és haszna – fontos és elgondolkodtató témákat jár körbe a Centrál Színház előadása.

“Edward és Kitty igazi álompár. A férfi sikeres ügyvéd, az első gyerekük éppen csak megszületett, az új otthonuk pedig magazinba illően szép. Esténként házas és házasodni vágyó barátaik nevetésétől hangos a ház. A társaságból többen is éppen ugyanazon az ügyön dolgoznak, egy nemi erőszak tárgyalásán. A nappali lassan tárgyalóteremmé alakul, a derűs hangulat szertefoszlik, a régi barátok, a házaspárok ellenségként rontanak egymásnak. Nina Raine húsbavágóan friss darabja szerte a világon indulatokat kavart. Kendőzetlen őszinteséggel, ugyanakkor mély empátiával mesél nőkről és férfiakról, szexről és hatalomról, nemekről és igenekről.”

Nina Raine darabját a Révay utcai játszóhelyen Baráthy György fordította és a Centrál igazgatója, Puskás Tamás rendezte. A főszerepekben Ágoston Katalint, Lengyel Tamást, Pokorny Liát, Schmied Zoltánt, Kovács Patríciát, Pálfi Katát és Fehér Tibort láthatjuk, akik egytől-egyig lehengerlően alakítják a rájuk osztott, sokszor hálátlan karaktert.

Ugyan a darab premierje több, mint két évvel ezelőtt volt a Centrál Színház színpadán, én csak a hetekben jutottam el odáig, hogy élőben láthassam – ezzel a lendülettel pedig mindenkit arra buzdítok, hogy menjen el, nézze meg! Kihagyhatatlan élmény. A legjobban az a megjegyzés írja le, mekkora hatással vannak az emberre a színpadon látottak, amit a darab szünetében csíptem el: “Na, ez után tuti, hogy sok veszekedés lesz otthon!”

Borítókép forrása: Centrál Színház