„Zsazsa hat éve halt meg, de most újra él” – megnyílt a világ első Gábor Zsazsa Múzeuma

A világ első celebjének is hívták a magyar születésű Gábor Zsazsát, aki a huszadik századi Hollywood meghatározó alakja volt. Halála után hat évvel emlékszoba nyílt személyes dolgaival Budapesten.

Keménység, fegyelem, szépség” – ez jellemezte legjobban özvegye szerint Gábor Zsazsát, csakúgy, mint a magyarokat, és szerinte pontosan ezeknek köszönheti karrierjét.

A Budapest 15. kerületében található Origo Studios épületében nyitott meg tegnap a 2016-ban elhunyt Gábor Zsazsa emlékének szentelt múzeum. Az esemény egyik díszvendége Frédéric von Anhalt herceg, a színésznő utolsó (kilencedik) férje volt, akivel 1986-tól harminc éven át éltek házasságban. Beszédet mondott továbbá Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke is, aki jó kapcsolatot ápolt a házaspárral és tavaly a színésznő hamvainak hazaszállításában is segédkezett.

283450844 672854313813744 9156959076791100995 N
(Forrás: Zsazsa Gabor Múzeum)

A világ legelső celebjeként aposztrofált Gábor Zsazsa Gábor Sáriként született 1917-ben Budapesten, nevét Fedák Sári színésznő után kapta. Huszonnégy évesen költözött Hollywoodba, ahol hamar népszerű lett szépségének köszönhetően. Színészi babérokra tört, több, mint ötven filmben szerepelt, feltűnt például A gonosz érintésében, de láthatta őt a közönség a Lili című musicalben és a Moulin Rouge-ban (1952) is. Azonban nem csak emiatt írt mindig a sajtó „Zsa Zsa Gabor”-ról – házasságainak, afférjainak és botrányainak köszönhetően gyakorta cikkeztek róla a lapok. A kétezres években Paris Hiltont hasonlították hozzá – akinek dédapjával, Conrad Hiltonnal (a hotellánc alapítójával) egyébként házasok is voltak a negyvenes években, tőle született egyetlen gyermeke, Francesca nevű lánya, aki édesanyja halála előtt egy évvel hunyt el.

A herceg számos relikviát, ruhát, könyvet, asztalt, személyes tartalmú levelet adományozott a filmstúdiónak, az ezekkel berendezett helyiség pedig nem messze található attól az emlékszobától, amely Zukor Adolf és Andy Vajna, Hollywood nagy hatású magyarjai előtt tiszteleg.

283728698 250213440644912 2394514108095040956 N
Frédéric von Anhalt herceg a megnyitón. (Forrás: Zsazsa Gabor Múzeum)

Mindent megúszott” – sztorizott egykori feleségéről von Anhalt, és elárulta azt is, hogy könyvet ír róla, bronzszobrot állítanak a tiszteletére, utcát neveznek el, és a legizgalmasabb, hogy sorozatot is készítenek majd Zsazsa korántsem unalmas életéből. „Zárt ajtók mögött történt, eddig nyilvánosságra nem hozott sztorik ezrei várják, hogy elmeséljük őket. Szép dolgok, vad, pikáns dolgok voltak ezek, elnökök és elnökfeleségek jártak a házunkban, mindig zajlott ott az élet.”  A készülő könyvről pedig azt mondta, hogy ez nem az a fajta kötet lesz, amiből lefekvés előtt olvas az ember hat-hét oldalt, majd eltesszük holnapra, hanem egy éjszaka alatt kiolvassa. Egyébként nem csak róla készülne sorozat, hanem Hollywood alapítóiról is terveznek hasonló produkciót, többek között Tony Curtisről.

Zsa Zsa Gabor
Gábor Zsa Zsa és férje 1989-ben. Forrás: northfoto.com

Nem bánom, hogy ezeket a dolgokat itt kell hagynom” – zárta beszédét a herceg. “Nem kell semmit sem látnom Gábor Zsazsáról, mert harmincöt évig éltünk együtt, és minden vele kapcsolatos dolog a szívemben él – és ott is lesz az életem végéig.”

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ezeket kóstold meg, ha Szicíliában jársz!