Március a barlangok hónapja: ,,barlangolj” Te is, csodákat fogsz látni!

Izgalmas programokkal várják márciusban az érdeklődőket az ország legtitokzatosabb helyei: a barlangok!

,,Csak ha leereszkedünk a szakadék legmélyére, akkor találjuk meg az élet kincseit. Ahol összerogysz, ott lapul a kincs. Amit keresel, az éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni”.

Joseph Campbell sorai nemcsak átvitt értelemben értelmezhetőek, hiszen valójában a barlangok azok, melyek a legtöbb titkot rejtik odalent, a mélyben.

Nem véletlen hát, hogy egy egész hónapot szentelnek nekik a szervezők: több kedvezmény bevezetésével biztatnak bennünket ezeknek a természeti képződményeknek a látogatására. Ottlétünk során nem kell félni a sötétségtől sem, ugyanis kivilágított túraútvonalon szerezhetünk élményeket, ám a kalandoroknak arra is van lehetősége, hogy a kiépítetlen helyeket is megismerjék. A szervezők törekednek arra, hogy mindig újabb élményeket nyújtsanak, ezért az elmúlt években keményen dolgoztak azon, hogy a már meglévő járatok hosszabbak és változatosabbak legyenek.

Aggteleki cseppkőbarlang
A kalandorok még a kiépítetlen helyeket is megcsodálhatják a barlangokban! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Magyarországon 4200 barlang található, melyeknek összesített hossza majdnem eléri a 300 kilométert. Ebből 174 képződmény Budapest utcái alatt található, és a bejárható távolság 58 kilométert tesz ki.

A ,,Barlangoljunk!” nevű kampány során a különböző nemzeti parkok látogatására is biztatnak, annál is inkább, mert lassanként érkezik a tavasz, és a természet megkezdi az ébredezését.

Ha tehetjük, mindenképpen látogassunk el Magyarország nemzeti parkjaiba és barlangjaiba, annál is inkább, mert az utóbbi esős időben is kiváló programot kínál az egész családnak!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész