Barion Pixel Március a barlangok hónapja: ,,barlangolj” Te is, csodákat fogsz látni! – Coloré

Március a barlangok hónapja: ,,barlangolj” Te is, csodákat fogsz látni!

2022. 03. 11.

Izgalmas programokkal várják márciusban az érdeklődőket az ország legtitokzatosabb helyei: a barlangok!

,,Csak ha leereszkedünk a szakadék legmélyére, akkor találjuk meg az élet kincseit. Ahol összerogysz, ott lapul a kincs. Amit keresel, az éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni”.

Joseph Campbell sorai nemcsak átvitt értelemben értelmezhetőek, hiszen valójában a barlangok azok, melyek a legtöbb titkot rejtik odalent, a mélyben.

Nem véletlen hát, hogy egy egész hónapot szentelnek nekik a szervezők: több kedvezmény bevezetésével biztatnak bennünket ezeknek a természeti képződményeknek a látogatására. Ottlétünk során nem kell félni a sötétségtől sem, ugyanis kivilágított túraútvonalon szerezhetünk élményeket, ám a kalandoroknak arra is van lehetősége, hogy a kiépítetlen helyeket is megismerjék. A szervezők törekednek arra, hogy mindig újabb élményeket nyújtsanak, ezért az elmúlt években keményen dolgoztak azon, hogy a már meglévő járatok hosszabbak és változatosabbak legyenek.

Aggteleki cseppkőbarlang
A kalandorok még a kiépítetlen helyeket is megcsodálhatják a barlangokban! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Magyarországon 4200 barlang található, melyeknek összesített hossza majdnem eléri a 300 kilométert. Ebből 174 képződmény Budapest utcái alatt található, és a bejárható távolság 58 kilométert tesz ki.

A ,,Barlangoljunk!” nevű kampány során a különböző nemzeti parkok látogatására is biztatnak, annál is inkább, mert lassanként érkezik a tavasz, és a természet megkezdi az ébredezését.

Ha tehetjük, mindenképpen látogassunk el Magyarország nemzeti parkjaiba és barlangjaiba, annál is inkább, mert az utóbbi esős időben is kiváló programot kínál az egész családnak!