Barion Pixel Csatlakozz online a Magyar népi játék napjához! – Coloré

Csatlakozz online a Magyar népi játék napjához!

2022. 10. 06.

A Magyar népi játék napját október 9-án tartjuk, és olyan régi, elfeledettnek hitt játékokról emlékezünk meg, melyeket nagyanyáink játszottak. A feledésbe merült játékokat mi magunk is újra játszhatjuk, ráadásul ingyenesen!

A Magyar népi játék napja Balatoni Kata nevéhez fűződik, aki néptáncpedagógusként és neveléstudományi kutatóként mindent megtesz azért, hogy a régmúlt népi kincseit átadja a mai generációknak. Nem véletlenül választotta ezt a szakmát, hiszen már gyerekként körülölelte a tánc, a játék és a magyar kultúra szeretete.

Az Így tedd rá! nevű program megalkotójaként azt tűzte ki céljául, hogy a magyar oktatásban a pedagógusok tudatosan használják a népi játékokat, és tisztában legyenek vele, hogy mennyire hasznosak ezek a foglalkozások. A magyar népi játékok a játék élményén túl, számos képesség fejlesztésében játszanak fontos szerepet, így többek közt a térbeli tájékozódást segítik és az egyensúlyérzéket is fejlesztik.

Magyar népi játék napja programjai

A Magyar népi játék napja arról szól, hogy kevés kellékkel önfeledten tudjanak játszani a gyerekek úgy, hogy közben fontos készségeket sajátítsanak el és gyakoroljanak.

A programra iskolák, óvodák és magánszemélyek is regisztrálhatnak. Eddig már több, mint 700 intézmény jelezte részvételét, és mivel az esemény online lesz, minden érdeklődőnek van hely.

A programok közt különböző tájegységek játékait ismerhetjük meg. A Nyírségről például a Fűrészeljünk egy kis fát! nevű játékot játszhatjuk, amikor is kedves dalocskát énekelve húzzuk egymást előre-hátra, majd a fával együtt dőlünk.

A játékok közt történelmi alakokra építetteteket is találunk, így például a Mátyás király parancsára nevűt, amikor is a játékvezető parancsait kell végrehajtani, de csak akkor, ha eléteszi, hogy ,,Mátyás király parancsára”. Ez a játék fejleszti a kommunikációt, a kreativitást, a koncentrációt és a figyelmet is, és bátorságot is kölcsönöz a gyerekeknek, de a többi játékhoz hasonlóan az esetleges kudarc elviselését is gyakorolhatják.

A Magyar népi játék napjára az esemény oldalán lehet jelentkezni.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix