Barion Pixel Különleges halloween-i hangulattal vár a Madame Tussauds Budapest Lugosi Béla születésnapja alkalmából – Coloré

Különleges halloween-i hangulattal vár a Madame Tussauds Budapest Lugosi Béla születésnapja alkalmából

2023. 10. 20.

Ma, október 20-án, 141 éve született Hollywood egyik legemblematikusabb magyar sztárja, Lugosi Béla. Az erdélyi színésznek egyszerre volt áldás és átok is Drakula szerepe. A Madame Tussauds Budapest – ahol Lugosi élethű viaszfigurája áll – a világ leghíresebb vámpírjára emlékezik: október 20-tól különlegesen feldíszített termekkel, halloween-i hangulattal, különleges ételekkel és italokkal, meglepetésekkel várja a közönséget.    

Lugosi Béla útja Amerikába

Lugosi Béla valóban Drakula földjén, Erdélyben született Blaskó Béla néven. A Lugosi művésznevet később, szülőhelye, Lugos település után vette fel. Apja halálát követően 12 évesen költözött el otthonról és különböző munkákat vállalat a megélhetésért – ekkor kezdett el színészettel is foglalkozni. Harcolt az első világháborúban, több sérülést is elszenvedett, ezek fizikai fájdalma élete végéig elkísérte.  

 Temesváron, Debrecenben, Szegeden és Budapesten is játszott, komoly színpadi sikereket ért el, de 1919-ben, a Tanácsköztársaság bukása után emigrációba kényszerült. Első felesége csak Bécsig követte, így Lugosi – immáron egyedül – Németországba utazott. 1920-ban hajómunkásként szállt fel arra a gőzösre, amelyik aztán Amerikába vitte.  Angoltudása sokáig gyenge volt, a szövegeket fonetikusan tanulta meg, jellegzetes magyar akcentusát soha nem vetkőzte le. Ötször nősült, a kapcsolatokból egy fia született.  

Lugosi Béla
Kép forrása: Saly Noémi / Fortepan

New Yorkban emigráns magyar színházat alapított, de hamar felfigyelt rá a Broadway is. Első angol nyelvű szerepét 1922-ben a Red Poppy-ban kapta, majd 1927-ben ráosztották Drakula szerepét. A darab 33 hétig ment telt házzal New Yorkban, majd amerikai turnéra indult, meghódította Kaliforniát.

Drakula csillogása és bukása

1931-ben filmet forgattak a Drakulából Lugosi Béla főszereplésével. A magyar színész hatalmas termetével, különös akcentusával, arisztokratikus stílusával és pazar színészi játékával levette a lábáról a közönséget. Sokan annyira rémisztőnek találták, hogy a mozikban sikítva bújtak el az ülések mögé. A következő pár évben sorra jöttek a sikerek: A Morgue utcai gyilkosságok, a Fehér zombi, A holló, a Frankenstein fia és a Frankenstein szelleme is kasszasikerek lettek. Egy vígjátékban még Greta Garbo partnere is volt. Azonban Lugosi túl jól játszotta el a szerepet, beskatulyázták, kizárólag horrorfilmekben akarták foglalkoztatni, ráadásul sokszor érezte úgy, hogy a rajongás nem neki, hanem karakterének szól.  

Lugosit maga alá gyűrte gyógyszer- és morfiumfüggősége, amely részben a harci sérüléseinek kezelése közben alakult ki. Lugosi Béla időskorára elszegényedett, ebből az állapotból a Drakula rajongó Edward D. Wood Jr. rendező ajánlata szabadította ki. Neki köszönhetően még három, azóta kultusszá kövült B-kategóriás alkotásban szerepelt. Ezek a Glen or Glenda, a Bride of the Monster és a 9-es terv a világűrből.

Lugosi Béla Fortepan Saly Noemi
Kép forrása: Saly Noémi / Fortepan

Lugosi Béla szívinfarktusban halt meg 1956. augusztus 16-án, 73 éves korában, olyan szegényen, hogy a temetését Frank Sinatra fizette ki. A szerepe annyira eggyé vált vele, hogy Drakula palástjában temették el Los Angelesben. Azon kevés magyarok egyike, akiknek csillaguk van a Hollywood Walk of Fame-en.

A Madame Tussauds Budapest Lugosi Béla születésnapjától, október 20-tól igazi vérfagyasztó halloween hangulattal és ijesztő meglepetésekkel várja a látogatókat, október 30-án és 31-én pedig horrorisztikus effektekkel érkezik az Éjszaka a Múzeumban halloween-i kiadása.  

Forrás: Madame Tussauds Budapest

Borítókép forrása: Madame Tussauds Budapest