Light Art Museum Budapest: nagyszabású fényinstallációknak ad helyet az újonnan megnyílt kiállítás

2022. 11. 10.

Új, független művészeti térként mutatkozott be idén októberben a Light Art Museum Budapest, az ikonikus Hold utcai piac csarnokában: a kiállításon többek között Moholy-Nagy László és Victor Vasarely alkotásaival is találkozhatunk.

Ugyan a fényt alapvetően világítóeszközként használjuk a hétköznapjainkban, a Light Art Museum (LAM) fényinstallációi a szó szoros értelmében más megvilágításba helyezik mindazt, amit eddig a fény-árnyék játékáról gondoltunk. 

A LAM ugyanis egy olyan művészeti kiállítótér, ahol egyértelműen a fényé a főszerep: itt olyan monumentális, multiszenzoros alkotásokat tekinthet meg a látogató, amelyek megkérdőjelezik az emberi érzékelés alapvető sémáit. A kiállítók célja, hogy megismertessenek bennünket eddig ismeretlennek számító térérzékeléssel, úgy, hogy mindehhez nincs szükségünk extra tudásra a még újnak számító művészeti ágazattal vagy az alkotókkal kapcsolatban. 

Light Art Museum Budapest
A Light Art Museum Budapest új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig a fényről tudtunk. Kép forrása: A szerző saját fotója

Light Art Museum Budapest: ahol új értelmet nyer a fény

A Light Art Musem létrehozóinak célja tulajdonképpen egybecseng a hazai fényművész, Moholy-Nagy László abbéli víziójával, miszerint a legkorszerűbb művészeti médiumokkal kellene újraéleszteni s emberközpontúvá tenni a városi építészetet. A végeredmény hűen tükrözi ezt a törekvést, hiszen a szervezők egy műemlékként jegyzett piaccsarnokban, a Hold utcai piacon mutatják be az alkotásokat.

Az V. kerületi Hold utcai piac Czigler Győző építész munkáját dicséri, aki 1892 és 1896 között építette az épületet, ebben üzemelt anno a termelői piac. Ugyanakkor, ha máshonnan nem, a történelemóráról tudhatjuk: a piactér nemcsak vásárlásra szolgált, hanem közösségi térként is megállta a helyét, emellett, már a 19-20. században is közkedvelt helyszín volt a turisták körében is. 

A 2000 négyzetméteres csarnokban a már említett Moholy-Nagy és Vasarely mellett olyan alkotók installációi kapnak helyet, mint Kepes György, Bolygó Bálint, Ben Fodor, Battha Gáspár, Borsos Lőrinc, Bortnyik Éva, Tubák Csaba, Csáji Attila, Csörgő Attila, Gyenes Zsikt, Healium, Horváth Erzsébet, Szirmay Jeanette, Kitzinger Gábor, Nicolas Schöffer, Mengyán András, Mátrai Erik, Nagy András, Adorján Zalán, Terkál Róbert, Zemba Ákos, Szigeti G. Csongor, Szakács Csongor, Szilágyi Csilla, Bios, Köves Éva és Sztojanovits Andrea. 

A kiállításon bemutatott tárgyak ezen alkotók képzeletének szüleményei, a Light Art Museum pedig az első olyan kiállítóhely a világon, amely elkötelezte magát a fény mint médium gyűjtésének, kutatásának, egyúttal bemutatásának. 

A saját nemében egyedülállónak számító kiállítás 6.000 forint ellenében látogatható, nyugdíjasok és diákok számára pedig 4.000 forintért férhető hozzá. A Light Art Museum hétfőtől vasárnapig, reggel 10 és este 10 között látogatható az V. kerületi Hold utcában. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix