LMBTQ+, női börtön, mentális betegségek – meghökkentő közép-európai kortárs filmek veszik át a vásznat a Toldi moziban

2023. 04. 17.

A Little Europe Filmfesztivál egy háromnapos programsorozat lesz a Toldi moziban április 25-27. között, összesen hét játékfilmet és két dokumentumfilmet mutatnak be. A művek hat országból érkeznek, több vetítés is beszélgetéssel zárul majd.

Közép-európai kortárs filmek a Toldi moziban

A fesztivál nyitófilmje, az LMBTQ+ tematikára összpontosító Pipacsmező lesz. A cselekményt a 2013-as és 2018-as romániai események ihlették, amikor LMBTQ+ filmek vetítését konzervatív csoportok képviselői félbeszakították. Ez követi Kerekes Péter szlovák rendező 107 anya című doku-fikciós filmje, amely egy ukrán női börtönben játszódik. Az anyák és gyermekeik tragédiáját mutatja be. Az itt elítélt nők jelentős része féltékenységből, vagy éppen önvédelemből ölte meg a férjét, ami miatt a gyermekeiket is elveszítik.

A díjnyertes Il Boemo című film is megtekinthető lesz a Toldi moziban, Josef Mysliveček cseh barokk zeneszerző viharos sikerektől és bukásoktól sem mentes életét mutatja be. Az osztrák filmművészetet az Oscar-díjas rendező, Stefan Ruzowitzki Hátország című filmje képviseli. Ami egy háborús veterán történetét meséli el, aki a háború utáni Bécsben egykori harcostársai gyilkosa után nyomoz.

Adam Sedlák cseh rendező BANGER. című alkotása egy fiatal rapper tragikomikus éjszakai ámokfutását követi végig – a fiú álma, hogy egy híres cseh rapperrel vegyen fel egy dalt, miközben visszahódítja barátnőjét. A Piargy című fekete-fehér film egy modernkori szlovák Szodoma és Gomorra, egy falu történetét meséli el, amit egy lavina elsodor egy éjszaka alatt. Csupán egyetlen lány éli túl a tragédiát, de a baleset előtti éjjel még megszületik az Antikrisztus.

mozi
Pipacsmező / Kép forrása: Cseh Centrum

Az Egymással szemben című román dokumentumfilm egy intim családi dráma, amely a társadalom mentális betegekhez való hozzáállásának kérdéseit feszegeti. Egy skizofréniával küzdő apa történetét meséli el, és a lányáét, aki az apja hiányával nőtt fel. A Holtpont című szlovén mozi két különböző társadalmi csoportból származó pár találkozását mutatja be, akiknek életét egy végzetes éjszaka egyszer s mindenkorra megváltoztatja. Az Amatőrök című lengyel film középpontjában egy Down-szindrómás színészekből álló amatőr színtársulat áll, akik lehetőséget kapnak arra, hogy egy igazi színházban lépjenek fel.

Beszélgetések a készítőkkel

A vetítések kísérőprogramjaként a fesztiválon öt beszélgetésre is sor kerül az alkotókkal. Vendégük lesz többek közt Eugen Jebeleanu, a Pipacsmező című dráma rendezője, Pechácek Judit, a Piargy című film színésznője és Kerekes Péter is a 107 anya rendezője. De jelen lesz még a szlovén Vinko Möderndorfer, valamint Lengyelországból Iwona Siekierzynska rendező és Waleria Siekierzynska társíró is, utóbbiak az Amatőrökről mesélnek.

A Little Europe Filmfesztivál az Osztrák Kulturális Fórum, a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Román Kulturális Intézet, a Szlovák Intézet és a Szlovén Köztársaság Nagykövetsége közös szervezésében valósul meg.

A jegyelővétel már elérhető a Toldi mozi weboldalán és a mozi pénztárában.

Forrás: Cseh Centrum, ujszo.com, ma7.sk, mafab

Borítókép forrása: Cseh Centrum