Irány a budapesti Chinatown – ünnepeld meg ott a kínai holdújévet!

2023. 01. 22.

Nemsokára a kínai naptár szerinti Nyúl évébe lépünk, a holdújévet a budapesti kínai negyedben annak rendje és módja szerint meg is ünneplik.

A Gergely-naptár szerint január elsején kezdődik az újév, viszont a holdnaptárat használó nemzeteknél a kínai holdújév, más néven tavaszünnep egy mozgóünnep – idén ez január 22-ére esik. A holdújévet világszerte nagyjából kétmilliárd ember ünnepli meg, mely a téli napforduló utáni második újhold idejére, január 21-e és február 20-a közé esik.

Kínában tavaszünnepnek is hívják ezt az eseményt, ez az ország lakóinak legfontosabb ünnepe, mely a mi karácsonyunkhoz hasonlóan a családról is szól. Ilyenkor összegyűlnek a rokonok, így kínaiak milliói kelnek útra világszerte, hogy hazatérjenek családjukhoz. Kínán kívül sok kelet-ázsiai országban (Korea, Vietnám) megtartják a holdújévi ünnepségeket, és azokban az államokban is, ahol jelentős kínai kisebbség él, például az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A budapesti kínai diaszpóra három év kihagyás után a kínai negyednek is nevezett területen, a Mázsa tér környéki “Chinatown”-ban ismét megünnepli a holdújévet – egy héttel később, valószínűleg a családi programok miatt – , melyen természetesen bárki részt vehet.

kínai holdújév
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A Tigris évéből a Nyúl évébe való lépésre a magyarországi kínai közösség újra kulturális és gasztronómiai programokkal készül, “a kétnapos eseményen lesznek kültéri- és beltéri programok is, ünnepi ételek, teaszertartás, kínai orvosi vizsgálat, tradicionális kézművesség. Ezenkívül készültünk néhány “Érintsd meg – Játssz rajta – Próbáld ki” interaktív játékkal, mint például: hanfu cosplay, csináld magad kínai tésztabatyu, kínai csomókötés, papírkivágás, stb.

A programokat a Monori Centerben keressük majd január 28-29-én, 10-17 óra között, a belépés ingyenes.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix