Barion Pixel Egy csipetnyi Kína: a budapesti Chinatown Terasz legfinomabb ízei – Coloré

Egy csipetnyi Kína: a budapesti Chinatown Terasz legfinomabb ízei

2021. 06. 30.

Forróság vibrál a levegőben a kínai piac sütődéi körül. A séfek arcán csillognak a verejtékcseppek, míg családtagjaik a frissen készült, ínycsiklandó portékák eladásával, felszolgálásával foglalatoskodnak. A gasztronómiai élmény az orrunkat támadja le először: kömény és tengeri herkentyűk illata indítja az első offenzívát érzékszerveink ellen.

Lassan tíz éve, hogy a Kőbányai út “kis Kínájának” nevezett központban, a Monori Centerben megnyitott a “food court” terasz. Későig nyúlik a lakoma, az éhes érdeklődők délután három és este tizenegy között válogathatnak a széles kínálatból. 

A piac nem zárt világként terpeszkedik a nagyvárosban, épp ellenkezőleg! A hely már a Trip Advisoron is szerepel, koronavírus előtt a magyar vendégek mellett előszeretettel látogatták a turisták is. 

A kínai terasz első számú szabálya, hogy abból kérjünk, amit a szemünk előtt készítenek el. Ez nem egy minőséget degradáló kijelentés, pont fordítva: a hűtőben látható megannyi zöldség és hús frissen elkészítve a legfinomabb! 

A kínai konyhában talán az a legszebb, hogy rendkívül egészséges. A padlizsán, az okra, a bab és a megannyi más zöldségféle képezi az ételek alapját. A magyar szokással ellentétben a kínaiak nem főzik agyon a zöldségeket, azoknak mindvégig megmarad a roppanós vagy éppen szálkás textúrájuk. 

A Yu-Xiang padlizsán

A szecsuáni konyha egyik alapköve a Yu-Xiang padlizsán. A Yu-Xiang a menü elkészítése során használt speciális fűszerkeverékre utal. 

41537830 54d1 4a72 953d Ca3fcdc1a5f0
Kép forrása: Rozs Franciska

A szósz ecetes pirospaprikából, fokhagymából, gyömbérből, mogyoróhagymából, sóból, szójaszószból és ecetből áll. A fűszerkeverék összetétele persze régiónként változhat a keleti országban, előfordulhat, hogy szecsuáni borsot is tesznek a szószba, ami zsibbadást okozhat az ember nyelvén, ha véletlenül ráharap. A Yu-Xiang padlizsán a legtöbb sütödében kapható, hús mellé fogyasztható csemege.

Az okra

Az okra a Chinatown Terasz egyik eldugott nyalánksága. Nem mindegyik bódénál árusítják, mivel nagyon nehéz frissen tartani, gyorsan megromlik. Fura állaga miatt (főzés után nyúlós-ragacsos külsőt vesz fel) sokan ódzkodnak tőle, viszont mindenképp érdemes egy sanszot adni neki, verhetetlen étel! 

1e571495 7608 4d79 Aa0b D0eb10623319
Kép forrása: Rozs Franciska

A zöldségek mellett a Monori Piac elképesztő húskínálattal is rendelkezik. Válogathatunk a zsírosabb marha, bárány húsok között, de elkanyarodhatunk a tengeri herkentyűk irányába is, mint a polip vagy tintahal. Ha nem jutunk dűlőre, választhatjuk mindkettőt egy-egy pálcikán. 

A chuan és változatai

A chuan lényegében pálcás húsnak fordítható csemege. A fém pálcákra apró húsdarabokat fűznek fel, majd nagy lángon megsütik. Húsok közül a zsírosabb császárhúst, vagy marhahúst érdemes ilyen formában kipróbálni, ha a nyári hőség miatt viszont könnyebb ételre vágyunk, a ropogósra sült polip is kitűnő választás.

34e901aa 4df5 4baf B132 24e940db05bd
Kép forrása: Rozs Franciska

Sütés előtt mindig megkérdezik, hogyan fűszerezzék, ezzel érdemes vigyázni, magyar ember bendőjének bőven elegendő a legkevésbé fűszeres változat! 

A jianbing

A jianbing a palacsintához hasonló, tradicionális kínai street food. Általában reggelre fogyasztják, de nem néznek ránk furcsán, ha vacsora környékén keresgéljük a kínálat között.

Fbf9987c Adcb 4c10 B817 A2007da3b964
Kép forrása: Rozs Franciska

Lényegében gabonalisztből, tojásból és egy speciális szószból készül, majd a tetejére különféle tölteléket helyeznek, például sonkát, savanyúságot. Fogyasztás előtt összehajtogatják, így kapja palacsinta-szerű kinézetét. A jiangbing egyébként nem csak a Monori Piacon, de nemzetközileg porondon is debütált, megtalálható London, New York vagy Toronto utcáin is. 

A mantou

A mantou a kínai vacsorák koronázatlan királynője, létezik sós és édes formája is. 

Kinai Piac Mantou Shutterstock
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A sós változat a zöldségek és húsok mellé fogyasztható, mondhatni kitömi a gyomrunkban üresen maradt helyeket, míg az édes variáció tejszínbe mártogatva tökéletes zárása lehet az esténknek. 

Ha unod már az elcsépelt, jól bejáratott helyeket, és szívesen töltenél el egy kis időt egy másik kultúrában, mindenképp érdemes elzarándokolnod a Kőbányai úti Chinatownba, egészen biztosan maradandó ízélményekben lesz részed! 

Borítókép forrása: Rozs Franciska