Kenyérsütő workshop

Sokan belevágtak az otthoni kenyérsütésbe, amikor a koronavírus-járvány kibontakozott 2020 tavaszán, azután sokan abba is hagyták. A kenyérsütésnek ugyanis számos csínja-bínja van, amiket vagy saját kárán kikísérletezik az ember, vagy megtanulja őket, mondjuk egy workshopon.

Nagyon csábító a kép: összeállítom a kenyértésztát, megidézve nagyanyáim és azok nagyanyja emlékét, akik ugyanezt az ősi tevékenységet végezték. Azután beteszem a sütőbe, és órákra ínycsiklandozó illatokkal telik meg a lakás. Végül pedig kiveszem a kívül ropogós héjú, belül pedig foszlós, illatos kenyeret, amit az elragadtatott család boldogan majszol…

Vonzó kép, de sajnos a legritkább esetben történt meg a valóságban. Az élesztős kenyér elkészítésének is megvannak a maga trükkjei, de egy kovászos kenyér megalkotása már nagyon sok buktatót rejt. Ott van a kovász, amit – tapasztalatból mondom – nagyon sokféleképpen el lehet rontani, a megfelelő liszt kiválasztása, a recept helyes értelmezése, végül pedig, de egyáltalán nem utolsó sorban maga a sütés.

The,leaven,for,bread,is,active.,starter,sourdough.,the,concept
Jó kovászos kenyeret sütni nem egyszerű / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Workshop – miért is ne?

Mindenki maga is kísérletezhet, amíg megtalálja a helyes utat, de szerintem egy ilyen bonyolultságú feladatnál már érdemes profi segítséget igénybe venni. A kenyérsütés reneszánsza megmozgatta a piacot, és sok cég indított kenyérsütő workshopokat.

A Magnóliák kovászolt kenyér októberi workshopja például telt házzal zajlott le, de cikkünk írásakor a december 18-i rendezvényre még volt hely. Azt ígérik, hogy a résztvevők Ocskó Mihály hobbi pék, gasztrofotós vezetésével a kovászolt kenyér elkészítésének teljes folyamatát megismerhetik, sőt haza is vihetnek szakajtóban egy fehér kenyeret, amit otthon kisüthetnek.

Szerintem érdemes részt venni egy hasonló workshopon, ha szétnézel az interneten, többet is találsz. A tudás nem vész el, és így legalább biztosan bekövetkezik a csoda, hogy a család elbűvölten majszolja a kenyeret, amit te sütöttél.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk