Barion Pixel Gyerekkorunk kedvencei a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon – Coloré

Gyerekkorunk kedvencei a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon

2023. 06. 08.

Június 21-én 16. alkalommal nyitja meg kapuit a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol minden generáció megtalálja a maga kedvencét!

A négynapos Kecskeméti Animációs Filmfesztivál számos már legendássá vált filmet mutat be, de különböző filmstúdiókkal is megismerkedhetünk, és újabb filmekkel is. Vállalkozókedvű művészek lehetőséget kaptak arra, hogy beküldjék munkáikat, így megtudhatjuk, hogy a zsűri miképp véleményezte a beküldött alkotásokat. A különböző foglalkozások és programok mellett az óriás kivetítőn örökbecsű darabokat nézhetünk újra.

Ezzel vár a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

A Fesztivál nemcsak a már ismert alkotók munkáit eleveníti fel, hanem kisebb-nagyobb stúdiók és művészek alkotásait is bemutatja. Láthatjuk a húszéves KEDD stúdiót, akik egyedi filmeket és gyereksorozatokat egyaránt készítettek, így többek közt a Bogyó és Babócát és a Kuflikat is.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOME Anim néven képzi a jövő animációs filmművészeit. Idén többek közt Bucsi Réka, Gauder Áron, Rofusz Kinga és Vácz Péter munkái is láthatóak lesznek.

A kolozsvári Filmtett Egyesület célja, hogy megismertesse a filmkészítés mikéntjét a fiatal tehetségekkel. Ők egy közel egyórás válogatással érkeznek az eseményre, melyek közt láthatunk egy mesét egy kedves családról, Örkény-egyperceseket, és különös fóbiákról is készítettek animációt.

Külön színfolt lesz a 150 éves a magyar képregény című kiállítás, amiből kiderül, hogy Jókai Mórnak is köze volt az első képregényhez. Az 1950 és 1980 között készült képregények külön szekciót kapnak, melynek során előkerül Dargay Attila, Korcsmáros Pál, Sebők Imre és Zórád Ernő munkássága is.

Kecskemét főterén óriás kivetőn nézhetjük Jankovics Marcell legutolsó munkáját, a Toldit, valamint a Petőfi 200 kapcsán levetítik a János vitézt, a Madách évforduló okán pedig Az ember tragédiájából láthatunk öt színt. Az egyik fénypont Ternovszky Bélát, a magyar animáció legendás alakját élteti, mégpedig a Macskafogó vetítésével.

További részletek az esemény Facebook-oldalán és a honlapján találhatóak.

Nyitókép forrása: Kecskeméti Animációs Filmfesztivál