Barion Pixel Italmesterek: ha eddig nem tudtad, mi az a mixológia, most le fog esni az állad a Netflix új bartender-vetélkedőjétől – Coloré

Italmesterek: ha eddig nem tudtad, mi az a mixológia, most le fog esni az állad a Netflix új bartender-vetélkedőjétől

2023. 03. 12.

A főzőműsorok végeláthatatlan sorozata után csak idő kérdése volt, hogy valaki kitalálja az Italmesterek (Drink masters) koncepcióját, s mixológusokat versenyeztessen meg egymással. Az ötlet bevált: az elképesztő kihívások során olyan koktélvariációk születnek, hogy szinte fájdalmas, hogy nem kóstolhatjuk meg őket.

Akárcsak a nyári forróságban egy hűvös mojito, olyan üde színfoltként jelent meg az Italmesterek (Drink masters) című vetélkedő a Netflixműsorán 2022 végén. Tim Warren és Matthew Hornburg műsorában világklasszis mixológusok versenyeznek egymással a százezer dolláros jutalomért, a Legkiválóbb Italmester titulusért, és nem utolsó sorban azért, hogy kiderüljön, mennyire tudják kitágítani kreativitásuk határait. (Spoiler: nagyon.) 

Mi fán terem a mixológia? 

Ha néhány szóban akarnánk megmagyarázni, azt mondhatnánk, hogy a mixológia az italkeverés tudománya, ám a 21. században ennél azért többről van szó. Összetett képességek, így például az ízérzékelés, szaglás, az anyagok szerkezetének és reakcióinak, valamint az állaguk formálhatóságának tudását értjük alatta.  

koktélbár Budapest, legjobb koktélbár, Valentin-nap, Italmesterek
Már hazánkba is begyűrűzött a mixológia-őrület, hiszen több, budapesti bárban is találkozhatunk különleges eljárásokkal készült koktélokkal.Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Azt is mondhatnánk, hogy a mixológusok a konyha kémikusai, hiszen könnyen belátható, hogy az olyan összetevők, mint például az agar-agar ismerete nélkül nehezen tudnának alkohol tartalmú kaviárt, zselékockát vagy egyéb, molekuláris koktélt készíteni. Ezen a tudáson alapul az Italmesterek koncepciója: a csapat a koktélkeverő-szakma krémjéből áll. A versenyzők számára az italkészítés nem csupán az összetevők mixeléséből, hanem egy teljes élmény megkreálásáról szól, a tálalástól kezdve a koktélhoz ízben passzoló rágcsálnivaló létrehozásán át egészen a tökéletes egyensúlyban lévő italig. 

Italmesterek – A csapat

Gyakori, hogy a vetélkedőkben nem annyira a megkreált alkotásokra, sokkal inkább a résztvevők megküzdési stratégiáira helyeződik a hangsúly. Az Italmesterekben egyszerre van jelen mindkettő, hiszen a megugorhatatlannak tűnő feladatok alkalomról alkalomra mást és mást hoznak ki a versenyzőkből. 

Hihetetlen például, ahogy a Tao névre hallgató utazó bartender kihívásról kihívásra beleveti magát az ízek és illatok rengetegébe, s hogyan formálódnak meg a fejében, végül a poharában az egymásra épülő, általában földes jellegű koktélok. Ha Tao az érzelem, akkor legnagyobb vetélytársa, LP (Lauren Paylor) egyértelműen az értelem: az italipar veteránjának számító afroamerikai lány kémikushoz méltó módon számolja ki koktéljai összetevőit, s ha szorítja az idő, percre lebontott ütemtervvel igyekszik bebiztosítani a győzelmét. Persze, az összes versenyző remekel valamiben: egyesek a régimódi koktélok újragondolásának mesterei, míg mások a kulturális örökségüket igyekeznek megjeleníteni a pultokon. 

Az indulókat persze szakmai zsűri véleményezi: Frankie Solarik és Julie Reiner a mixológia igazi úttörőinek számítanak. Solarik saját bárját a Condé Nast utazószekciója istenítenítette a korábbiakban: a recenzió szerint Frankie bárja elképesztően ambiciózus szortimenttel rendelkezik. Ami Julie-t illeti, társához hasonlóan ő is büszke bártulajdonos: Clover Clubra keresztelt New York-i szórakozóhelyét a „legjobb koktéldesztinációként” jellemezte New York Magazine

Az Italmesterek olyan újdonsággal szolgál a gasztronómia iránt érdeklődőknek, amelyre a rengeteg főzőműsor után régóta ki vagyunk éhezve. Az imdb-n 6,7-re értékelt sorozat teljes terjedelmében megtekinthető a Netflix straming-szolgáltató kínálatában.  

Források: ITTITTITT és ITT
Borítókép forrása: Netflix