Barion Pixel Grace Kelly és a szerelem eleganciája – Sophie Benedict könyvét ajánljuk – Coloré

Grace Kelly és a szerelem eleganciája – Sophie Benedict könyvét ajánljuk

2022. 02. 24.

Az 1950-es évek elején a világ szórakoztatásra vágyik, a filmipar ontja a filmeket, a gyönyörű, szőke Grace Kelly pedig mágnesként vonzza a kamerát, na és persze a férfiakat. Szépségének és tehetségének III. Rainier monacói herceg sem tud ellenállni…

A történet 1941-ben kezdődik, amikor a jómódú philadelphiai családból származó Grace Kelly a szülei elvárásai elől New Yorkba menekül: a 17 éves fiatal lány nem akar korán férjhez menni, inkább tanulni szeretne, hogy színésznő lehessen.

Grace Kelly és a szerelem eleganciája
Kép forrása: Coloré

A könyv Grace Kelly életének 14 évét öleli fel, végigkísérhetjük karrierjének indulását, kollégáihoz fűződő románcait, miközben remek képet kapunk az akkori New Yorkról és Hollywoodról, a stúdiók és a filmforgatás világáról. Mindemellett az egész regény a küzdelemről szól: Grace mindvégig küzd az önmegvalósításért, az álmaiért, a tanárai, kollégái és nem utolsósorban nárcisztikus szülei elismeréséért. Hiába lesz előbb New York legjobban fizetett modelljeinek egyike, majd az egyik legnépszerűbb színésznő, aki a legnagyobb nevekkel dolgozhat együtt és sikert sikerre halmoz, a szülei elismerését még az Oscar-díj elnyerésével sem sikerült kivívnia – ők ugyanis semmi mást nem szeretnének a lányuknak, csak egy makulátlan előéletű, vagyonos férjet.

Grace Kelly
Alfred Hitchockkal és akkori barátjával, Oleg Cassinivel a Hátsó ablak c. film bemutatóján 1954-ben, New Yorkban / Kép forrása: Northfoto

A regény rövid fejezetekből áll, könnyed stílusa miatt gyorsan olvasható, de sajnos ott ér véget, ahol Grace Kelly monacói élete kezdődik. Éppen csak találkozik Rainier herceggel, elhatározzák, hogy összeházasodnak, Grace pedig hajóra száll, hogy Európába költözzön. És itt a vége, fuss el véle!

Szívesen olvastuk volna tovább, hogy lássuk, milyen volt például az esküvője (ez volt az első olyan esküvői szertartás, amit a tévé Európában és Amerikában is közvetített), majd az élete hercegnéként a palotában, ezt azonban nem ebből a könyvből tudjuk meg.

Ugyan a szerző logikusan levezeti, hogy Grace részéről a monacói herceggel való házasság a lehető legjobb döntés volt a pályája csúcsán lévő, mindössze 27 éves filmcsillag részéről, azért továbbra is ott motoszkál bennünk a kérdés: vajon tényleg szerelem volt, vagy inkább azért döntött úgy, hogy feladja addigi életét, mindent, amit önerőből elért és kiharcolt, hogy végre elégedettek legyenek vele a szülei…

A Kossuth Kiadó sorozatában több hasonló életrajzi könyv is megjelent, köztük a Coco Chanel és a szerelem illata vagy a Madame Picasso, amelyekről mi is írtunk korábban.