Barion Pixel Könyvajánló – Anne Girard: Madame Picasso – Coloré

Könyvajánló – Anne Girard: Madame Picasso

2022. 01. 20.

Vidékről Párizsba kerülve Eva Gouel minden álma és vágya, hogy izgalmas életet élhessen. Fiatalon, tapasztalatok híján is sikerül varrónőként elszegődnie a Moulin Rouge-ba. Itt figyel fel rá Pablo Picasso, akinek a neve ekkor már nem ismeretlen a párizsi művészvilágban. De vajon Eva lehet valaha a festőzseni felesége, úgy, hogy már van egy Madame Picasso…?

A különc Picasso szemet vet Evára, a fiatal nő pedig nem tud neki ellenállni, és bár a viszony könnyű kalandnak ígérkezik, végül Eva lesz Picasso élete első nagy szerelme, akire a festő idős korában is könnyes szemmel emlékezett.

Madame Picasso
Forrás: Libri

A történet kicsit lassan indul, de aztán felpörögnek az események. Hirtelen egy szerelemi háromszög szemtanúivá válunk, miközben betekintést nyerünk Picasso világába, az alkotás folyamatába, és magunk is megismerkedhetünk a művész barátaival. Régebben ezt a könyvet valószínűleg a romantikus lányregény műfajába sorolták volna, azonban jóval több annál: zseniális korrajz, amelyben a történetet olyan események alakítják, mint a Titanic elsüllyedése vagy az első világháború kitörése. Beleshetünk a Moulin Rouge kulisszái mögé vagy Gertrude Stein szalonjába, időnként az az érzésünk, hogy az Éjfélkor Párizsban c. film egyes részeinek írott változatát olvassuk.

Bár Eva Gouel személyéről nagyon keveset tudunk, Anne Girard remekül életre keltette Picasso szerelmének alakját. Ebben részben a festő műveinek tanulmányozása, részben a lány Gertrude Steinnal és Alice Toklasszal folytatott levelezése volt segítségére.

A Kossuth Kiadó sorozatában számos hasonló jellegű könyv megjelent, köztük a Coco Chanel és a szerelem illata, amelyről mi is írtunk korábban. A mű nemcsak a párizsi divatikon magánéletébe enged bepillantást, hanem a Chanel No 5 parfüm megalkotásának folyamatát is végigkíséri.