Barion Pixel Gitárfesztiválnak ad otthont a Füvészkert – Coloré

Gitárfesztiválnak ad otthont a Füvészkert

2023. 08. 03.

A Füvészkert annyi más mellett a zenét is beengedi a falai közé, és augusztus első hétvégéjén otthont ad az első itt rendezett gitárfesztiválnak.

A Füvészkert augusztus 4-én és 5-én gitárfesztivált szervez, amire nemcsak gitár-, hanem zenerajongókat is várnak! A szép környezetet a Kert csodaszép növényei garantálják. Tán nem is sejtjük, de története 1771-re nyúlik vissza, amikor is a nagyszombati orvostanhallgatóknak szükségük volt egy botanikus kertre. Az idők során sokat költözött, majd 1847-ben került mai helyére. Ismertségét viszont leginkább Molnár Ferencnek és a Pál utcai fiúknak köszönheti, ugyanis a kis Nemecsek a kert pálmaházában talált menedéket. E regény tett róla, hogy Füvészkertként ismerjék az emberek, és 2008 óta hivatalosan is így hívják a területet.

Gitárfesztivál a Füvészkertben

A kétnapos fesztiválon az akusztikus gitár hazai és nemzetközi művészei egyaránt fellépnek, és esténként három-három előadó játékát élvezhetjük.

Augusztus 4-én, pénteken az ifjú olasz tehetség, Marc Perin lép színpadra, akinek már négy stúdióalbuma is megjelent. A fingerstyle technikát használó gitárművész perkusszív elemeket is használ előadásában, így zeneileg igencsak izgalmas repertoárral készül. Légrády Péter a hazai fingerstyle gitározás kiemelkedő alakja a 100 Folk Celsius együttes tagjaként tett szert országos népszerűségre, és most a fesztiválon egyedül mutatja meg, hogy mire képes hangszerén. Az est harmadik fellépője Tom Lumen, aki a fesztivál házigazdája is egyben. Virtuózként játszik a gitáron, és a blues, a jazz a rock illetve magyar népzene is repertoárjának részei, előadását pedig személyes történetekkel ékesíti.

A kétnapos gitárfesztiválon a Füvészkert szépségeit is megcsodálhatjuk / Kép forrása: Füvészkert
A kétnapos gitárfesztiválon a Füvészkert szépségeit is megcsodálhatjuk / Kép forrása: Füvészkert

Szombaton, a fesztivál második napján a szlovákiai Stano Pocajit láthatjuk és hallhatjuk, aki a fingerstyle technikát ötvözi a jazz improvizációval. Szólóban, duóban és zenekarban is játszott már, így magabiztosan mozog a színpadon, akárcsak Papp Sándor, az 1990-es gitárverseny döntőse. Világszerte fellépett, 2019 óta pedig a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének igazgatója. Zárásként a Crossing Strings nevű duót hallhatjuk Ausztriából, melynek tagjai két ellentétes világból érkeznek, éppen ezért működnek együtt remekül, s a gitárjuk mellett a hangjukat is hallatni fogják!

Ezenfelül szombat délelőtt gitárkurzuson vehetünk részt, amit Stano Pocaji tart. Fontos azonban, hogy bár jeggyel ingyen látogatható a kurzus, regisztrációhoz kötött!

További információ a Füvészkert honlapján található.

Nyitókép forrása: Pixabay