Barion Pixel Gitártanárok a Youtube-on: kiktől tanulhatsz? – Coloré

Gitártanárok a Youtube-on: kiktől tanulhatsz?

2022. 01. 18.

Sokan vágynak arra, hogy elkezdjenek gitározni, de a hangszer megvásárlása után már nem jutna tanárra, így inkább bele sem kezdenek. Szerencsére a YouTube most is a barátunk, és többen is vannak, akiknek videói segítségünkre lehetnek az első lépésekkor.

A gitártanulás során az akkordokat ugyan el tudjuk sajátítatni képekről, a gyakorlatba ültetéshez mégis szükség van olyanra, aki megmutatja, hogyan kell használni őket és váltani köztük. Szerencsére az akkordok ,,nyelve” mindenki számára érthető, így akár külföldi YouTuberektől is elsajátíthatunk technikákat.

Kóródi Tamás

Tamás arcával több helyen is lehet találkozni, de ezek közül kétség kívül a YouTube-on az egyik legismertebb, hiszen amellett, hogy a gitár használatát mutatja, interjúkat is készít. Alanyaiban közös, hogy fontos számukra hangszerük, így láthattunk már nála Hajós Andrást, Janklovics Pétert és Hajdú Steve-et is. A YouTuber tizenkét évvel ezelőtt töltötte fel az első videóját, amely az utóbbi időben rendkívül változatos tartalommal bíró csatornává nőtte ki magát: Tamás a gitár szeretetén túl tippeket ad arra, hogy hogyan improvizáljunk, bevezet a Pentaton skála rejtelmeibe, de az akusztikus- és klasszikus darabok húrozását is megtanulhatjuk tőle. Még arra is fordít energiát, hogy összehasonlítsa az olcsó és drágább hangszerek közti különbségeket, így nemcsak kezdőknek érdemes benézni hozzá!

Gitarozom_pont_com

A Gitarozom_pont_com YouTube-csatornán egy rendkívül nyugodt tanulásban lehet részünk: nincs felesleges beszéd, ellenben türelmes magyarázatot kapunk arról, hogy pontosan hogyan is kell lefogni az akkordokat, illetve hogy hogyan érdemes váltani közöttük. A videók pozitívuma, hogy nem kell lelesnünk, hogy melyik ujjunkat melyik húrra helyezzük, hiszen ezt is elmondja a készítő. A videós több dalt mutat be, melyek közt számos magyar szerzemény szerepel, így szintünknek megfelelően Tankcsapda, Republic vagy Ákos-dalokat is elsajátíthatunk. Mivel a csatorna egy tanfolyamra épül, nem minden videó nézhető meg végig, de ha figyelünk és rákeresünk egy-egy akkordra az interneten, magunk is befejezhetjük a dalokat.

Gitaroznijo

Gitározni jó! – vallja ezt a csatorna névadója, aki már-már tudományos megközelítésből hoz minket közelebb a húros hangszerek legnépszerűbbikéhez. A videókon keresztül szembesülhetünk leggyakoribb hibáinkkal, és azzal, hogyan tudjuk kiküszöbölni őket, továbbá bevezet a blues, a rock és a heavy metal műfajába is. A készítő olyan kérdésekre is gondol, ami a teljesen kezdőknek a leghasznosabb: a bemelegítés, a gitárpengetők vagy éppen a gitáros sérülések. A ,,Villám zeneelmélet” című sorozatban azt is megtanulhatjuk, hogy kedvenc dallamaink milyen akkordokból állnak össze, mely által egyfajta zeneelméleti képzésben is részesülhetünk.

JustinGuitar Songs

Justin még 2006-ban indította el YouTube-csatornáját, amivel megelőzte a korát, hiszen az első videós gitártanárok egyike volt. Azóta több, mint egymillió feliratkozót tudhat magáénak, és ez nem is csoda, hiszen rendkívül részletesen, türelmesen és jó stílusban tanít. Először általában meghallgathatjuk, hogy mit is tanulunk majd meg és már ekkor feltűnik nemcsak kellemes hangja, hanem a dalok különleges kidolgozása is, hiszen az ő játéka szinte pontosan ugyanúgy szól, mint az eredeti dal, amit játszani szeretnénk. Több gyakorlata is van egy-egy akkordra, de két-három akkordos dalokból is mutat válogatást.

Georgiarose16

Ugyan a feltöltő látszólag abbahagyta a videózást, rengeteg hasznos tartalom található a csatornáján, ezért érdemes az ő munkáját is figyelni. Elsősorban Oasis- és Beatles-rajongóként több dalt találunk ezektől a bandáktól nemcsak feldolgozásként hanem ,,tananyagként” is. A feltöltő énekhangja és pontossága ugyan hagy némi kívánnivalót maga után, de gitárjátékával teljes mértékben kompenzálja ezt: lelkesen, egyszerűen, a maga szórakoztatására pengeti a húrokat, de közben nem felejti elmondani nekünk, hogy milyen akkordokat fog le, és hogy hogyan penget fel és le, továbbá hogyan váltogatja ezeket az irányokat.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix