Gigapan: nézegess több milliárd pixeles képeket!

2022. 01. 28.

Annak idején ámulva néztük, milyen hihetetlenül éles, nagy felbontású képeket küld a Marsról a Spirit és az Opportunity marsjáró. A technológiát kifejlesztő csapat másik vállalkozása a gigapan.com nevű weboldal, ahová több milliárd (!) gigapixeles panorámaképeket töltenek fel – lehet, hogy a te szülővárosodról is.

Erre mondjuk leginkább akkor van esélyed, ha nagyobb városban élsz. Budapestről és Szegedről több fotó is készült, Győr és Debrecen is megtalálható. Azt a kisvárost viszont, ahol én felnőttem, hiába kerestem. Nem is bántam igazából, helyette körülnéztem Moszkva és Bangkok utcáin.

Az élmény egyedülálló: a hatalmas felbontású felvételeket annyira fel lehet nagyítani, hogy ki lehet venni az emberek arcát, be lehet lesni a házak udvaraiba is, sőt egy kis szerencsével az ablakokon is. Remek időtöltés, érdemes kipróbálni! Csak arra kell odafigyelned, hogy – ha éppen nem fér bele – ne tölts el túl sok időt a mintegy 50.000 panorámafotó nézegetésével.

Földre hozták a marsjárók technológiáját

A Gigapan EPIC panorámafotó-felszerelés-sorozat ugyanazon a technológián alapul, amelyet a Spirit és az Opportunity marsjárók is alkalmaztak a vörös bolygóról készült hihetetlen minőségű képek megörökítéséhez.

Gigapan, technológia, marsjáró
Az Oportunity marsjáró, ami óriási felbontású képeket küldött a vörös bolygóról / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A Gigapan 2008-ban jött létre a NASA és a Carnegie Mellon Egyetem kutatócsoportja közötti kutatási együttműködésnek köszönhetően. A vállalat küldetése, hogy széles körben elérhetővé tegye a rendkívül nagy felbontású képek alkotásának technológiáját. Ma ez már nem a földtől elrugaszkodott álom – legalábbis azok számára, akik meg tudják fizetni.

A Gigapanról ERRE a linkre kattintva tudhatsz meg még többet.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix