Barion Pixel Pásztor Erzsi fergeteges látogatása a Turay Ida Színházban – Coloré

Pásztor Erzsi fergeteges látogatása a Turay Ida Színházban

2023. 10. 05.

Fergeteges látogatásnak lehetünk tanúi a Turay Ida Színházban: Pásztor Erzsi, mint vidéki nagymama bolygatja meg városi családjának életét.

Régóta várom már, hogy eljussak a Fergeteges látogatás című darabra. Több, mint két éve játsszák, mégis hónapokba telt, mire jegyet szereztem rá. Már ez is sejtette, hogy nem mindennapi estét fogok eltölteni a Turay Ida Színházban.

A Fergeteges látogatás három korosztályt mutat be: Emma (Bodor Szabina) egy számunkra ismeretlen férfitől vár gyereket, jobb sorsra érdemes anyja, az ötvenéves ügyvédnő, Teri (Détár Enikő) pedig egy nálánál jóval fiatalabb férfival tengeti mindennapjait. A szóban forgó férfi, Milán (Nagy Péter János) nem tudható, hogy miből él, hiszen szakmai tudása nem ismert, szellemi képességei pedig erősen megkérdőjelezhetőek. Fizikuma ezzel ellentétben ad némi magyarázatot arra, hogy mit kedvel benne Teri, kérdés azonban, hogy mit szól ehhez a Pásztor Erzsi által megformált vidéki nagymama, aki nemcsak az ajándékkosarat, hanem csípős nyelvét sem felejti otthon.

Fergeteges látogatás a Turay Ida Színházban

Az első felvonásban megismerhetjük a szereplőket, és az alapcselekményt: Bodor Szabina otthonos magabiztossággal mozog a színpadon, Détár Enikő pedig visszafogott eleganciával jeleníti meg az ügyvédnőt, aki boldog akar lenni. Nagy Péter Jánosnak nem volt könnyű dolga, hiszen két év alatt harmadikként bújik bele a ficsúr szerepébe. A bemutatókor még Babicsek Bernátot láthattuk, majd halála után Csórics Balázs vette át a szerepét. Az idei évadtól Nagy Péter János játssza Milánt, aki tökéletesen hozta a laza, meglehetősen egyszerű figurát.

Pásztor Erzsi szerető, ámde csípős nyelvű nagymamát alakít a Fergeteges látogatásban / Kép forrása: Turay Ida Színház
Pásztor Erzsi szerető, ámde csípős nyelvű nagymamát alakít a Fergeteges látogatásban / Kép forrása: Turay Ida Színház

Bár a helyzetkomikum jelen volt a darab elején is, akkor indult be igazán, amikor Pásztor Erzsi megjelent. Ahogy egy Kossuth-díjas élő legendához illik, már a puszta létezéséért tapsot kapott, pedig akkor még nem is tudtuk, mi minden vár még ránk a darab folyamán. Szerepe szerint nemcsak fergeteges visszavágásai voltak, hanem mozdulatai is: úgy huppant le kollégája ölébe, táncolt és ugrándozott, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Gondolhatnánk, hogy erős megjegyzéseivel már-már a Szomszédokból megismert Janka nénire hasonlított, de közel sem, hiszen ő itt egy nagymama volt, aki azontúl, hogy oda-odapörkölt, minden mondatát átjárta a szeretet.

Pásztor Erzsi megjelenésével áll össze igazán a darab, és lesz a szereplőkből család: összefogja a kallódó lelkeket, és a 130. perc végén csak egy dolgot sajnálunk: túl hirtelen és fájóan hamar ér véget a történetük.

Ezt a darabot a főszereplőjével együtt receptre írnám fel mindenkinek, és alig várom, hogy újabb ,,kezelésre” mehessek!

Nyitókép forrása: Turay Ida Színház