Barion Pixel Én, Pécsi Ildikó – Életmű kiállítás Gödöllőn – Coloré

Én, Pécsi Ildikó – Életmű kiállítás Gödöllőn

2022. 06. 02.

Pécsi Ildikó évtizedekig volt Gödöllő lelkes lakója, s városa halála után sem felejti el őt: életmű kiállítással emlékeznek meg a legendás színésznőről.

Pécsi Ildikó a magyar színjátszás megkerülhetetlen csodája volt. A Színművészeti Főiskola elvégzése után naivaszerepeket kapott, de hamar kitört a szerepkörből: a rendezők felismerték jó humorérzékét és erős jellemábrázolását, úgyhogy a legnagyobbak közé került. Csaknem kilencszáz filmben és színdarabban játszott, így láthattuk a Hamletben, a Lindában és Az aranyemberben is, ahol a csodaszép Noémit játszotta mindössze huszonkét évesen. A színészetet szolgálatnak tartotta, aminek mindent alá kell rendelni.

Az életmű kiállításon Pécsi Ildikó fotóit és ruháit is láthatjuk
Az életmű kiállításon Pécsi Ildikó fotóit és ruháit is láthatjuk / Kép forrása: Tatár Attila / Művészetek Háza – Gödöllő

Az ,,Én, Pécsi Ildikó” című kiállítást a művésznő halálának első évfordulóján, 2021. december ötödikén nyitották meg. A tárlatot L. Péterfi Csaba, Gödöllő városának kommunikációs igazgatója szervezte, akinek a művész nemcsak mentora, hanem barátja és fogadott édesanyja is volt.

A gödöllői Művészetek Házában kiállított relikviák mind a színésznő életének egy-egy darabjai. A tematikusan válogatott fotók bemutatják a főiskola éveket, majd az ezt követő filmes- és színpadi munkákat. A tárlat befejeztével eljutunk az utolsó fényképig, ami 2020 októberében készült.

Egy kiállítás képei
Egy kiállítás képei / Kép forrása: Tatár Attila / Művészetek Háza – Gödöllő

Ő, Pécsi Ildikó

A kiállítás megnyitóján jelentették be, hogy a Művészetek Házának belső udvara ezentúl a színésznő nevét viseli. A hely különlegessége, hogy Pécsi Ildikó egykori imádott kertjéből átkerült ide az a liliomfa, amit a színésznő hetvenedik születésnapjára kapott. Nem ez az egyetlen növény a kertből, ugyanis az épület mellett azt a liliomfát helyezték el, amit Gödöllő ajándékozott művészének, amikor megkapta a Kossuth-díjat.

Láthatóak rajzok, amiket jelmeztervezők készítettek, továbbá bútorok, és több korszakból származó ruhák is.

A kiállításon túl létrehozták a Pécsi Ildikó Színtársulatot, továbbá a Pécsi Ildikó Életműdíjat, amit május 21-én, a színésznő születésnapján adnak át olyan hetvenedik életévét betöltött színésznőnek, akit a közönség megszavaz. Az első díjat Halász Judit kapta meg.