Barion Pixel Ők a legjobb fej rendőrök New Yorkban: Brooklyn 9-9 a Netflixen – Coloré

Ők a legjobb fej rendőrök New Yorkban: Brooklyn 9-9 a Netflixen

2022. 07. 11.

Ha szereted a rendőrös-nyomozós, de közben poénos sorozatokat, mellette pedig odavoltál az Office-ért és a Városfejlesztési osztályért, akkor a Brooklyn 9-9 lesz az új kedvenced.

Jake Peralta (Andy Samberg – Palm Springs, Apa ég!, Rossz szomszédság, Nagyfiúk 2.) a brooklyn-i rendőrség fiktív 99-es számú körzetének legjobb nyomozója (innen is a cím, Brooklyn 9-9, magyarul még a „Nem százas körzet” alcímet is odacsapták hozzá). Emellett pedig egy nagyra nőtt gyerek, aki imád filmekből idézni mindennapi beszélgetései során (kedvence a Die Hard), illetlen poénokkal teleszőni mondatait és csak a legmenőbb feladatokat elvégezni a munkájából.

Az ő szöges ellentéte Raymond Holt (Andre Braugher – Gyilkos utcák, Angyalok városa, A köd, Legbelső félelem), akit az első évad elején neveznek ki a körzet új kapitányává. Holt visszafogott, kimért, már-már robotszerűen tökéletes, olyan ember, aki nem használ rövidítéseket és szlenget a mondataiban és akin nem látni, ha jó kedve van. Az ő szórakoztató duójukat egészíti ki egy sor másik kolléga, például Amy Santiago (Melissa Fumero), a pedáns, de szerethető okostojás (… csak azért remélem, hogy szerethető is, mert Amy a sorozatbeli énem), Charles Boyle, Jake legjobb barátja (Joe Lo Turglio), Rosa Diaz (Stephanie Beatriz) és Terry Jeffords (akit Terry Crews alakít). Az ő mindennapjaikat, kiküldetéseiket, bulijaikat követhetjük végig a sitcom nyolc évadának 20-25 perces részeiben, mely ugyan nem ál-reality, mint az Office volt, a kézi kamerák használata, a gyors zoomok sokban emlékeztetnek utóbbi stílusára és hangulatára.

Brooklyn 9-9
Forrás: IMDB

Könnyedsége ellenére a Brooklyn 9-9 nem csak szórakoztat, hanem felhívja a figyelmet fontos társadalmi problémákra is, például a rasszizmusra (amikor Terry egyenruha nélkül sétál éjszaka a lakóövezete egyik utcáján, és egy ismeretlen rendőr igazoltatja, majd meg is bilincseli, hiszen egy „magafajta” csakis gyanús ügy miatt tartózkodhat egy ilyen jó környéken), az LMBTQ+ közösség iránti előítéletekre, a nők elleni erőszakra, az örökbefogadásra és zaklatási ügyekre is.

Minden rész egy, a műfajban megszokott „cold open”-nel kezdődik, a főcím előtt egyből egy jelenettel indít a sorozat, így húzzák be a nézőt a történetbe. Ugyan nehéz 153 rész cold open-jei közül kiválasztani a legjobbat, én ezzel mutatnám be a sorozatot és a karaktereket:

A Brooklyn 9-9-ban (ejtsd Nine-Nine) számtalan vendégszereplő megfordult az évek során: Danny Trejo, Nathan Fillion, Neil DeGrasse Tyson, Nick Kroll, Kathryn Hahn, Sterling K. Brown, Nick Offerman és Sean Astin is feltűnt egy-egy epizódban. Természetesen az 1975 óta futó Saturday Night Live egykori és mostani színe-java is tiszteletét tette (Adam Sandler, Pete Davidson, Maya Rudolph, Bill Hader, Tim Meadows, Fred Armisen) hiszen Andy Samberg karrierje ott kezdődött.

A Brooklyn 9-9 első öt évada 2013 és 2018 között a Fox csatornán futott, majd amikor a csatorna bejelentette, hogy befejezik a gyártást, óriási felháborodást váltottak ki a rajongókból. Szerencsénkre 2018 májusában kiderült, hogy az NBC megvásárolta a szériát, ők forgatták le 2019 és 2021 között a hatodik, hetedik és a befejező, mindössze tíz részes nyolcadik évadot. Ha felcsigázott ez a több Golden Globe-, Primetime Emmy-, és Critics’ Choice Television – díjjal jutalmazott széria, megtalálod a Netflixen.