Barion Pixel Baráti beszélgetések Sally Rooneytól – Coloré

Baráti beszélgetések Sally Rooneytól

2022. 03. 17.

Az írek nemzeti ünnepén egy ír szerzőnő, Sally Rooney könyvét ajánljuk!

Igazi kultuszsiker… a megcsalás és a barátság pontos, élethű komédiája.” – írja Sally Rooney első regényéről az Entertainment Weekly, és ez a mondat jól adja át a Baráti beszélgetések esszenciáját.

Sally Rooney
Forrás: Libri

„Frances hidegfejű, szenzitív fiatal nő, Dublinban tanul, írói pályáját építgeti. Legjobb barátnője a szépséges Bobbi, aki öntelt és hiú ember. Egyik este megismerkednek egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá. Frances be kell vallja magának, mennyire imponál neki az idősebb nő ízléses otthona és jóképű férje, Nick. Frances és a férfi flörtölni kezdenek, de kalandjuk, ami kezdetben szórakoztató csacskaságnak tűnik, később fájdalmas érzésekhez vezet…”

Az ír származású Sally Rooney nemrég töltötte be harmincadik életévét, és máris három letehetetlen regényt adott a világnak, melyek közül az egyikből (Normális emberek, itthon ezzel ismertük meg eredetileg, pedig időrendben ez a második) sorozatot is forgattak. Legelső műve, a szóban forgó Baráti beszélgetések nem hiába nyerte sorra a díjakat, a Sunday Timestól az Elle-n át, hiszen friss, egyedi, ugyanakkor nem művészieskedik vagy akarja ráerőltetni magát a mostani fiatalokra, egyszerűen csak az ő nyelvüket beszéli. Olyan fontos, bárkit érintő témákat sorakoztat fel cseppet sem izzadtságszagúan, mint a regény központjában álló szerelmi háromszög, a depresszió, a függőségek vagy a fiatalok útkeresése. A lezárás után bennem hiányérzet maradt, ugyanakkor az is igaz, hogy nagyjából két napba telt kiolvasni az egészet, és nem azért, mert olyan rövid lett volna.