Az én Sisim-kiállítás: most ritka relikviákat láthatunk Erzsébet királynéról

2023. 03. 23.

Erzsébet királynénak mindig is erős kultusza volt Magyarországon, és tudható, hogy az ő szívéhez is közel álltak a magyarok, valamint a Gödöllői Királyi Kastély, ahol rengeteg időt töltött. A róla szóló különleges kiállítást, Az én Sisim: Gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében címmel április 10-ig meghosszabbították.

Az én Sisim: Gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében címmel nyílt kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban. Minden Sisi-rajongónak kötelező. Április 10-ig tart nyitva, így még meg lehet szervezni a gödöllői kirándulást.

Sisi-kultusz Magyarországon

A képével ellátott tárgyak, a nevéhez fűződő könyvek, filmek, sorozatok, mind-mind óriási sikert aratnak. Az igazi gyűjtők pedig elképesztő relikviákat szereznek meg. A Gödöllői Királyi Kastélyban ezért úgy döntöttek, hogy az egyik időszaki kiállításunkon ezeké a gyűjtőké lesz a főszerep.

Pályázat keretében keresték meg azokat a jelentkezőket, akik szívesen megmutatnák a nagyközönségnek gyűjtőszenvedélyük legszebb, legérdekesebb darabjait. A kiállítók pedig rengeteg érdekesnél érdekesebb relikviát mutatnak be a kiállításra érkezőknek.

A tárlaton betekintést nyerhetünk abba is, hogy hogyan alakult ki hazánkban az Erzsébet-kultusz, milyen állomásai voltak.

Sisi
Kép forrása: Northfoto

Igazi rajongók

A gyűjtők közül sokan a Romy Schneider főszereplésével készült filmtrilógiára, vagy a Budapesti Operettszínházban évekig futó Elisabeth című darabra vezetik vissza a rajongásukat.

Erzsébet királyné iránti rajongásom a ’90-es évek elején kezdődött, amikor is a Magyar Televízióban vetítették a Romy Schneider főszereplésével készült három részes Sissi filmsorozatot. Akkoriban, gyermekként nagy hatással volt rám, lenyűgözött, elvarázsolt, így többször újranéztem az alkotást. Később, felnőttként sem múlt el az érdeklődésem, meg akartam tudni mindent a királyné személyéről, a Habsburg-családban betöltött szerepéről, királynéként végzett tevékenységeiről, valamint arról, hogy ki az a koronás fő, aki a 19. században nagyon szerette a magyarokat

− magyarázza egy kiállító, Müller Eszter, Az én Sisim honlapján.

Az Erzsébet királynéról szóló kiállítás tavaly szeptemberben nyitott, és április 10-én zár. A felnőtt jegy 1500 Ft, a kedvezményes belépő 800 Ft, a családi jegy pedig 3500 Ft. De lehet venni kombinált belépőt is, amivel az időszaki kiállítás mellett az állandót is megtekinthetjük.

Sisi
Kép forrása: Northfoto

Forrás: Az én Sisim

Borítókép forrása: Northfoto