Barion Pixel Jogi elégtétel a nemi erőszak után: Az ártatlanság vélelme áprilisban debütál a Centrál Színházban – Coloré

Jogi elégtétel a nemi erőszak után: Az ártatlanság vélelme áprilisban debütál a Centrál Színházban

2023. 04. 05.

Elegendő-e a nemi erőszak ügyekben gyakorlott ügyvédnő tudása ahhoz, hogy saját magát is kimentse a férfiak alkotta jogrend izzó keretei közül? Ezt a kérdést feszegeti Puskás Samu legelső rendezése: a Martinovics Dorina főszereplésével készült Az ártatlanság vélelme hónap végén debütál a Centrál Színházban.

A nemek alá- és fölérendeltségének örökérvényű kérdéseire keresi a választ Suzie Miller átütő sikerű darabja, Az ártatlanság vélelme (Prima Facie). Miller történetének ősbemutatója április 29-én várható a Centrál Színházban: a darabot Básti Juli színművész és Puskás Tamás rendező, színházigazgató fia, Puskás Samu viszi színre.

Az ártatlanság vélelme: a darabról dióhéjban 

A sors kegyetlen fintora, amikor egy nemi erőszak ügyekben sikeres ügyvédnő egyik pillanatról a másikra maga is áldozattá válik. Vajon mennyire kell ismernie a rendszert ahhoz, hogy képes legyen megvédeni magát a férfiak alkotta jogrend keretei között (is)? Hogyan képes feldolgozni a feldolgozhatatlant, s milyen erőforrásokat kell összegyűjtenie ahhoz, hogy mind lelkileg, mind fizikailag túllendüljön élete legsötétebb pontján? 

Az ártatlanság vélelme, Prima Facie, Martinovics Dorina, Centrál Színház
Martinovics Dorinára vár a feladat, hogy elgondolkodtasson minket a nemek alá-fölérendeltségéről Az ártatlanság vélelmében.A képet Horváth Judit készítette

Ezeket a kérdéseket boncolgatja a tavaly Jodie Comer (Megszállottak viadala) főszereplésével Londonban színpadra vitt Prima Facie, azaz Az ártatlanság vélelme. A háromszoros WhatsOnStageAwards-díjas alkotást a Centrál Színház tűzi műsorára idehaza, s oszlopos tagjára, Martinovics Dorinára vár a feladat, hogy elgondolkodtasson minket a fenti kérdésekről, s azok igazságtartalmáról. 

„Eddigi pályám során egy dologban voltam biztos, hogy soha életemben nem csinálok majd monodrámát. Ellene megy mindennek, ami engem a színészetben érdekel, vagy motivál. Hogy most mégis erre készülök, abban az anyag teljesen egyedülálló közérdekűsége, az ezt London után már a Broadwayn játszó Jodie Comer személye és a Centrál csapata hatalmas szerepet játszanak. Rettegek és nagyon várom,” – nyilatkozta a lehetőségről a színésznő. 

Nemcsak a színdarab, a rendező is debütál 

Ugyancsak izgatottan várja az előadást annak rendezője, Puskás Samu is, aki szülei révén tanult meg a színház nyelvén: a londoni Middlesex egyetem ipari formatervező szakának elvégzése után 2020-ban a New York Film Academy Los Angeles-i kampuszán szerzett színész diplomát. Az ártatlanság vélelme Puskás első rendezése. 

Az ártatlanság vélelme, Prima Facie, Puskás Samu, Centrál Színház
Puskás SamuA képet Kevin Lynch készítette

„Tízévente egyszer gazdagszik a drámairodalom olyan elemi erejű darabbal, mint a Prima Facie… Rendezői bemutatkozásnak igazi mélyvíz, megtisztelő, hogy olyan kiváló színésznő munkáját segíthetem, mint Martinovics Dorina” – mesélte a munkáról Pukás Samu, aki szerint Az ártatlanság vélelme népszerűsége az Egy becsületbeli ügy című filmmel rokonítható. 

Hárs Anna fordításával készült Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) április 29-én debütál a Centrál Színházban, a készítők  májusban öt további előadással várják a nézőket a Kisszínpadon. 

Borítókép forrása: Tamás Dorka, a képet Rohonczi Anita készítette