Barion Pixel Az Amazon: Ügyvéd új, női szuperhőse végre nemcsak erővel, hanem ésszel és szarkazmussal küzd a gonosz ellen – Coloré

Az Amazon: Ügyvéd új, női szuperhőse végre nemcsak erővel, hanem ésszel és szarkazmussal küzd a gonosz ellen

2022. 09. 18.

Sok időbe telt, de a Marvel végre rájött, hogy ideje nőknek is helyet adnia a szuperhősök asztalánál. Az Amazon: Ügyvéddel pedig megugorja azt, amit eddig egyetlen alkotásukban sem: Tatiana Maslany karaktere már nemcsak filmbeli partnereivel, hanem velünk, nézőkkel is diskurál.

Vasember, Amerika Kapitány, Thor, Sólyomszem, Feket Özvegy, Hulk. Az Amazon: Ügyvéd apropóján nehéz nem észrevenni A bosszúállók kezdőcsapatában fennálló, eltolódott nemi egyensúlyt, hiszen mindössze Scarlett Johansson karaktere tartotta a frontot női vonalon a kezdőcsapatban. Nem véletlen, hogy a Marvelt több kritika is érte a végeláthatatlan filmfolyam első fázisa után, miszerint nem, vagy csak igen kevés női szuperhőst vonultatnak fel az alkotásaikban. 

Szerencsére a készítők felismerték hiányosságaikat, s idén egy új karakterrel bővítették – a már így is szinte megszámlálhatatlanná duzzadó – karaktertömeget, amikor színre lépett az új arc: Amazon. 

Rokoni szálak

A megboldogult Stan Lee és John Buscema eredeti figurája, „She-Hulk”, magyarul Amazon 1980-ban bukkant fel először a képregényekben. A Disney+-on futó sorozat egyébként megtartotta a karakter alapvető tulajdonságait: Jennifer Walters (Tatiana Maslany) Bruce Banner (Mark Ruffalo) unokahúga, aki egy baleset következtében véletlenül megsebesül, s vére összekeveredik unokatestvéréével, aminek következtében Jennifer is Hulkká alakul. 

Amazon azonban nem mindenben hasonlít az eredeti zöld szörnyre, hiszen Bannerrel ellentétben oda-vissza női Hulkká tud változni, emellett képes megőrizni a hidegvérét a legkellemetlenebb szituációkban is, így nem kell tartani attól, hogy „szétzúz egy várost”. 

Amazon:Ügyvéd, She Hulk, Disney+, Tatiana Maslany
Amazon főszerepében Tatiana Maslany-t láthatjuk. Kép forrása: Northfoto

Mi tagadás, Jennifer élete a feje tetejére áll, hiszen „zöld tulajdonságai miatt” kirúgják imádott munkahelyéről, s egy új ügyvédi irodában helyezkedik el, ahol ő lesz a szuperképességű emberek jogi ügyeinek arca, egyben képviselője. 

A történet persze több szálon is összefonódik a korábbiakkal, hiszen Mark Ruffalón kívül feltűnik még az eredeti Hulk történet főgonosza, Förtelem is (Tim Roth), s persze mit érne egy új Marvel film Wong (Benedict Wong) figurája nélkül, aki úgy köti össze a különböző világokat és történeteket, mint egy bejáratott ragasztó. 

Megvalósítás

Az Amazon: Ügyvéd persze nemcsak a karakter, hanem a megvalósítás miatt is különleges, hiszen ő az első Marvel-hős, aki „kilép” saját világából, s néhány alkalommal velünk, azaz a nézőkkel folytat diskurzust, afféle „kiszólást” a történetből. (Akárcsak anno a nagy sikerű Kártyavár sorozatban Kevin Spacey.) 

Amazon:Ügyvéd, She Hulk, Disney+, Mark Ruffalo
A történetben az „eredeti” Hulk, Mark Ruffalo is szerepel. Kép forrása: Northfoto

A főszereplő, Tatiana Maslany egyébként a következőképp nyilatkozott Amazon e szembeötlő, különleges tulajdonságáról: 

Olyan, mintha a női Hulknak lenne egy magasabb szintű tudata. Tisztában van vele, hogyan kell átalakulnia emberből Hulkká, de annak is tudatában van, hogy a nézők figyelik. Ez kiemeli őt a Marvel-univerzum többi szuperhőse közül.

A speciális történetszövés persze nem a véletlen, sokkal inkább a precíz forgatókönyv (Jessica Gao) és rendezés (Kate Herron) eredménye – tette még hozzá Maslany. 

Az imdb-n 5,1-re értékelt Amazon: Ügyvéd 2022. augusztus 18-án debütált a Disney+-on, s csütörtökönként új részekkel jelentkezik ugyanitt. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix