Ajándékötlet az utolsó pillanatra: fűszeres magvak

Velem többször előfordult már, hogy az utolsó pillanatban mégis betoppant egy vendég a karácsonyi időszakban. Kedves gesztus, ha neki is tudsz ajándékba valami otthon készített apróságot. Ennek a gasztroajándéknak akár most is nekiláthatsz, garantált siker és kevés munka.

Az utóbbi években már egyre többre értékelem a házilag készített gasztroajándékokat. Előbb-utóbb elfogynak, nem marad utánuk egy hasznavehetetlen tárgy, és érezni bennük készítőjük gondoskodását. Ez az ajándék pont ilyen. Ha pedig úgy alakul, hogy nem jön váratlan vendég, akkor egyétek meg ti, kellemes változatosság lesz a megszokott karácsonyi finomságok mellé.

fűszeres magvak, gasztroajándék
A fűszeres magvak bármikor remek snacknek számítanak / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Hozzávalók:

  • 40 dkg magkeverék (mogyoró, mandula, kesudió, dió, pekándió, napraforgó, tökmag stb.)
  • 1 tojásfehérje
  • fűszerek
  • (lehetőleg) nádcukor.

Elkészítés: verd fel a tojásfehérjét egy csipet sóval annyira, hogy habos legyen, de ne teljesen kemény. Keverj össze 2 teáskanál nádcukrot a fűszerekkel.

Sós és édes is lehet

A fűszerezés teljes mértékben rajtad múlik. A sós változatba kerülhet füstölt piros paprika, bors, egy kis só, kurkuma, ízlés szerint kakukkfű vagy rozmaring, curry, esetleg egy kis fokhagymapor. Az édes változatba tehetsz fahéjat, vaníliás cukrot, őrölt szegfűszeget, kardamomot. A fűsreket keverd össze a cukorral, a felvert tojásfehérjével és magvakkal.

Ezután a magvakat terítsd szét egy rétegben a sütőpapírral kibélelt sütőlapon, és süsd 170 fokon 15-20 percig. Hagyd kihűlni, és – ha ajándéknak szánod – tedd egy szép üvegbe vagy fémdobozba. Ha más nincs, megteszi egy szép szalaggal bekötött zacskó is.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Tanársegéd voltam Angliában: ezt láttam az angol iskolákban