Barion Pixel A szürke embert se Gosling, se Evans nem színezi ki a Netflixen – Coloré

A szürke embert se Gosling, se Evans nem színezi ki a Netflixen

2022. 08. 16.

Nagy várakozásokkal ültem neki A szürke ember című akciófilmnek premierje másnapján, de kissé csalódnom kellett.

A szürke emberhez minden adott volt, hogy jó legyen: egy sikeres rendezőpáros, a Russo-testvérek, akik olyan kasszasiker filmeket tudhatnak magukénak, mint az Amerika kapitány: A Tél Katonája, a Bosszúállók: Végjáték és a Bosszúállók: Végtelen háború.

Egy sor nagy név Hollywoodból: maga Amerika kapitány, vagyis Chris Evans, a sokoldalú sármőr, Ryan Gosling, a Bridgerton-család első évadának sztárja, Regé-Jean Page, a feltörekvő csillag Ana de Armas, akit nemsokára Marilyn Monroe-ként láthatunk, és a kissé öregecske de még mindig jó formában lévő Billy Bob Thorton. Rengeteg csodaszép helyszín, köztük Budapest és Prága is, egy viszonylag okés forgatókönyv, speciális effektek és drónok tömege, na meg persze temérdek pénz – mégsem lett az év filmje. De azért megnézném még maximum egyszer.

Ryan Gosling A szürke emberben
Forrás: IMDB

A szürke ember szorija

A szürke ember (The Gray Man) sztorija Gosling karakterével, Court Gentry-vel indul, akit a CIA, pontosabban annak képviseletében Fitzroy (Thorton) kihoz a börtönből és az egyik legjobb ügynökévé képezi ki. Egy bevetés során azonban olyan információkat tud meg a hírszerzésről, amiket nem kellett volna, így menekülőre fogja. Ekkor küldik elfogására a pszichopata Lloyd Hansent (Evans), aki azért hagyta ott a szervezetet, hogy hivatásos bérgyilkos lehessen. Hansen vérdíjat tűz ki Gentry fejére, megkezdődik hát a macska-egér harc főként Prága utcáin, ami igencsak látványos, de mintha már láttunk volna ilyet.

Az ördögi, vicceskedő Hansen szerepében Evans szinte lubickol, bár őszintén szólva (és teljes elfogultsággal), sokkal jobban állnak neki a jófiús szerepek. Persze, látszik, hogy szeretne kitörni ebből a skatulyából, a Tőrbe ejtvében már próbálkozott is hasonlóan negatív karakter eljátszásával, de talán van még mit dolgoznia rajta. Mindenesetre a pornóbajusz túlzás volt, nagyjából a fejére ragaszthatták volna, hogy „para karakter, féljetek tőle”, ugyanezt a hatást érik el. Gosling a Drive-hoz hasonlóan keveset beszélt, hiszen karaktere szerint egy magányos farkas ügynök volt, ám Fitzroy kislányának (Julia Butters) feltűnése kihozta belőle az apai ösztönöket.

chris evans a szürke ember
Evans, mint a bérgyilkos Lloyd Hansen. Forrás: Northfoto

A 200 millió dollárért leforgatott akciófilm az IMDB-N 6,5 pontnál jár, a Rotten Tomatoes kegyetlenebb volt, ők csak 46%-ra értékelték a Netflixes produkciót, mégis, milliós nézettsége miatt úgy döntött a stúdió, hogy berendelik a folytatást, sőt! Azt tervezik, hogy egy egész univerzumot építenek köré. Meglátjuk.