Barion Pixel A páciens – Pszichothriller, ami üresjárataival együtt is izgalmas – Coloré

A páciens – Pszichothriller, ami üresjárataival együtt is izgalmas

2023. 01. 31.

Nemrég került fel a Disney+ra A páciens című sorozat, amiben Steve Carrell korántsem komikus oldalát mutatja meg: az általa megformált pszichiátert egy sorozatgyilkos tartja fogva, ám nem megölni akarja őt, hanem a gyógyulást várja tőle!

Steve Carrellt komikusként ismertük meg, ám A páciensben teljesen más oldalát mutatja meg. A 40 éves szűz és az Office főszereplője leginkább humoros oldalát mutatta meg eddig, így jogosan gondoltam a sorozat elején, hogy hasonlóan lesz részem. Meglepett hát, hogy egy teljesen komoly pszichothrillerrel van dolgom

A tízrészes minisorozat nyolc, nagyjából húszperces epizódból áll, az utolsó két részt pedig hosszabbra hagyták a készítők. A történet egy pszichiáterről szól, akitől segítséget kér egy átlagosnak tűnő srác, akiről idővel kiderül, hogy több embert is meggyilkolt. Mindennek ellenére gyógyulni akar, ám rendkívül bizalmatlan, úgyhogy abban látja a gyógyulását, hogy pszichiáterét az alagsorban, láncon tartja fogva.

A páciens nem egy szokványos sorozat

A páciens sokkal több annál, mint hogy egy sorozatgyilkos fogva tartja a pszichiáterét. Már maga a felütés érdekes, hiszen a gyilkos tudja, hogy változnia kell, így valamiféle szimpátiát érzünk iránta. Ott van ugyanakkor a pszichiáter, akit akarata ellenére láncon tart. Talán a legbizarrabb, hogy a gyilkos dolgozni jár, éli a normális emberek életét, majd hazamegy, minden nap más élelmet visz orvosának: e tekintetben gondoskodó. Ott vannak azonban az ,,ügyei”, melyek egy pillanatra sem merülnek feledésbe.

A Steve Carrell által megformált pszichiáternek sok ideje van gondolkodni saját életén, elhunyt feleségén, és gyermekeivel való, bonyolult kapcsolatán. Az ő szálában éreztem némi üresjáratot, ugyanis több a visszaemlékezős jelenet, és sok esetben teljesen irrelevánsnak tűnik a jelen szempontjából, ám tény, hogy valamivel múlatnia kellett az időt rabsága idején. E jelenetek többségének köszönhetően viszont ő maga is egy pszichológiai útra lép, és sok mindenre rájön magával kapcsolatban. Carrell olyan figurát alakít, aki nagyon erősen tartja magát, ám mégiscsak átérezzük azt, hogy nagyjából mi zajlik benne fogvatartása során.

A páciensben Steve Carrell komoly oldalát mutatja meg
A páciensben Steve Carrell komoly oldalát mutatja meg / Kép forrása: IMDb

Elrablóját Domhnall Gleeson alakítja, aki a Harry Potter és a Star Wars univerzumaiban is feltűnt. Bámulatosan hozza a zavarodott férfit, aki az egyik pillanatban gyógyulni vágyó beteg, a másik pillanatban pedig hidegvérrel gyilkol. Jól látható a vívódás aközött, hogy milyen szeretne lenni, s hogy milyen valójában. Bármit is tesz, nehéz szívből utálni, annak ellenére, hogy semmilyen jogalapja vagy emberi ésszel felfogható magyarázata nincs tetteire.

A színész úgy nyilatkozott, hogy elsősorban azért jelentkezett a castingra, mert Steve Carrrellt nemzeti kincsnek tartja, és nagyon szeretett volna egy ilyen zsenivel játszani. Mint mondta, nézett dokumentumfilmeket gyilkosokról, ám egyiket sem szerette volna lemásolni, indokaikat elfogadni vagy megérteni pedig végképp nem tudta.

A páciens egy megrázó történet, de nem kelt olyan feszültséget, hogy ne tudjunk aludni tőle, így pszichothrillerben kezdőknek is ajánlott.

Nyitókép forrása: IMDb