Barion Pixel A Grace klinika: Ugyan búcsúzik Ellen Pompeótól, de továbbra is folytatódik Amerika egyik leghosszabb ideje futó kórházsorozata – Coloré

A Grace klinika: Ugyan búcsúzik Ellen Pompeótól, de továbbra is folytatódik Amerika egyik leghosszabb ideje futó kórházsorozata

2022. 12. 15.

A sebészrezidensek mindennapjaival kezdődő sorozat idén már a 19. évadát tapossa, s a kezdőcsapatból Ellen Pompeo az utolsó, aki ezidáig lojális maradt a szériához. Honnan indult, s hová jutott Shonda Rhimes sikersorozata, A Grace klinika?

Öt sebészrezidens, élet-halál küzdelem a műtőkben, kibogozhatatlan szerelmi szálak a kórház pihenőiben. Ha Activitiznénk, ebből a néhány kifejezésből kitalálható lenne, mire gondoltunk, hiszen a 2005 óta futó A Grace klinika című kórházsorozat lassacskán nemcsak egy, hanem több generáció drámatáplálékaként szolgált az elmúlt 17 (!) évben

A Grace klinika, Ellen Pompeo
Ellen Pompeo több mint 17 éve játssza Meredtih Grey szerepét A Grace klinikában. Kép forrása: Northfoto

Shonda Rhymes nagy dobása: A Grace klinika

Vészhelyzet leszálló csillaga után adekvát lehetett Amerikában a kérdés, miszerint kellene egy új kórházsorozat, amely kevésbé a betegellátásra, sokkal inkább az orvosok szerelmi szálaira és a nézők szórakoztatására szolgál. 

Nem véletlen, hogy Shonda Rhimes kezdőcsapata: Meredith Grey (Ellen Pompeo), Cristina Yang (Sandra Oh), Alex Karev (Justin Chambers) Izzie Stephens (Katherine Heigl) és George O’Malley (T.R. Knight) története egy romantikus csavarral kezdődik, hiszen Meredith a rezidensképzés megkezdése előtti, „nulladik napon” egy bárban ismerkedik meg élete szerelmével, Derek Sepherddel (Patrick Dempsey). A jelenleg 19 évadot megélt sorozat 11 etapjában kettejük „se veled, se nélküled” kapcsolatát követhetjük nyomon, Dempsey távozása után viszont inkább a mellékszereplőkre helyeződik a hangsúly a drámasorozatban. 

Ugyan azt gondolhatnánk, egy ilyen kaliberű alkotás nem mehet tovább a címszereplő nélkül (Amerikában Grey’s Anatomy néven fut a sorozat, amely egybecseng Meredith Grey vezetéknevével), a tengerentúlon épp most bizonyítják be az ellenkezőjét, hiszen néhány hete röppent fel a hír, miszerint Ellen Pompeo lemond állandó szereplői státuszáról a sorozatban. 

Nevezetes távozások

A kezdőcsapatból lényegében Pompeo volt az utolsó, aki lojális maradt a sorozathoz: a Cristina Yanget játszó Sandra Oh a tizedik évad után búcsúzott, s döntése valószínűleg kifizetődő volt számára, hiszen azóta számos film és sorozat főszereplőjeként láthattunk viszont, sőt, több díjat is bezsebelt a Megszállottak viadala (Killing Eve) című szériában játszott alakításáért. 

Hasonló a helyzet Meredith Grey szerelmével, a „sztárneurológust” alakító Patrick Dempsey-vel is, akit A Grace klinika óta többek között a Bridget Jones trilógia harmadik részében brillírozott Bridget új szerelmeként. Dempsey távozása ugyanakkor nem feltétlenül a kölcsönös beleegyezés jegyében zajlott, mivel a pletykák szerint az utolsó időszakban gyakran különbözött össze Shonda Rhimes-szal a forgatások szoros munkarendje miatt, emellett állandó csipkelődésével pokollá tette a kollégái mindennapjait. 

Akárhogy is, Ellen Pompeo számára most érkezett el a búcsú ideje, s az Instagramon közzétett nyilatkozata szerint elképesztően hálás azért a szeretetért és támogatásért, amit iránta, és Meredith Grey iránt tanúsítottak a rajongók az elmúlt 19 évad során. Mint írta:

A show-nak folytatódnia kell, de tudjátok, számos hullámvasúton verekedtük már át magunkat ezidáig, s egészen biztosan visszatérek majd látogatóba.

A Grace klinika 19 évadának eddig megjelent epizódjai megtekinthetők a Disney+ kínálatában. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források:  ITTITTITT